Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κινήσεις trading, πιέσεις στην Alpha

Οριακή άνοδος για το Γενικό Δείκτη, με την άνοδο των blue chips να αντισταθμίζουν τις πιέσεις άνω του 3% στην μετοχή της Alpha Bank. Ξεχώρισαν Coca Cola, Lamda, ΓΕΚ Τέρνα, πιέσεις για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: Κινήσεις trading, πιέσεις στην Alpha

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, κινούνται τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς σημαντικό κομμάτι από τους ενεργούς Επενδυτές έχει επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τις ανακοινώσεις της Fed, που συνεδριάζει την Τετάρτη.

Συνεδρίαση που το ενδιαφέρον των ενεργών Traders μονοπώλησαν οι κινήσεις των επιμέρους μετοχών, καθώς οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκαν σε ιδιαίτερα στενό εύρος και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, αφού έλλειψαν οι βοήθειες από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Από την άλλη, η συνεχιζόμενη κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έστω και με εναλλασσόμενους ημερήσιους πρωταγωνιστές, διατηρεί το όποιο ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, μέχρι το επόμενο ανοδικό κύμα, που θα δώσει περισσότερες πρωτοβουλίες στις Βαρύδεικτες μετοχές.

Σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, απομακρύνει την πιθανότητα σοβαρής διόρθωσης για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και κατ΄ επέκταση και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο στην παρούσα φάση μπορεί να έχει κουράσει με την αργή αναρρίχησή του, όμως από την άλλη αρνείται να διορθώσει σημαντικά, βοηθούμενο και από τα συνεχιζόμενα θετικά νέα των περισσότερων Εισηγμένων.

Θετικά στις αποτιμήσεις φαίνεται να επιδρούν η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων (στο 0,738% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου), αλλά και το γεγονός ότι η είσοδος των νέων μετοχών, δεν φέρνει πιέσεις και τιμές χαμηλότερα από την πρόσφατη Α.Μ.Κ., άρα όσοι Επενδυτές μπήκαν στην κεφαλαιακή ενίσχυση καταγράφουν κέρδη.

Ασφαλώς και υπάρχουν και οι πιο επιφυλακτικά σκεπτόμενοι, σύμφωνα με τους οποίους οι συνεχιζόμενες ομολογιακές εκδόσεις και η “νηοπομπή” Α.Μ.Κ. η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν αποκλείεται να “στεγνώσουν” την περιορισμένη ρευστότητα της Αγοράς και αυτό το τελευταίο φαίνεται ήδη στο ταμπλώ, σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, την ίδια ώρα που οι Ξένοι παραμένουν στην πλευρά των πωλητών, όπως έδειξαν και τα τελευταία, επίσημα, στοιχεία του Χ.Α.

Και είναι κοινό μυστικό ότι με αυτούς τους τζίρους, το Χ.Α. δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνεδρίαση, κατά την οποία ο τζίρος ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ., ήταν στις 27/5, με 306,9 εκατ. (rebalancing λόγω MSCI).

Από εκεί και πέρα, η εβδομάδα που ξεκίνησε έχει αποτελέσματα, γενικές συνελεύσεις αλλά και αναδιάρθρωση δεικτών.

Κύριο θέμα, η έκτακτη γ.σ. της Alpha Bank αύριο Τρίτη 15 Ιουνίου, που θα αποφασίσει για την Α.Μ.Κ. έως 800 εκατ. ευρώ. Για την λήψη της απόφασης απαιτείται πλειοψηφική ψήφος σε απαρτία μετόχων 50%.

Την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένη ακόμα, η τακτική γ.σ. της Μυτιληναίος και της Jumbo, ενώ ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου η Motor Oil, με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί την Τετάρτη.

Στις 17/6 έχει ο ΟΠΑΠ και την Παρασκευή 18/6 οι Quest και Fourlis.

Οι νέες μετοχές της ΑΡΑΙΓ, από την Α.Μ.Κ., θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Τετάρτη 16 Ιουνίου, την ίδια ημέρα οι μετοχές της Entersoft θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης 6 λεπτών ανά μετοχή.

Ιδιαίτερα φορτωμένη αναμένεται, από πλευράς τζίρου, η ερχόμενη Παρασκευή. Εκτός από τις αλλαγές στον FTSE25 (ΕΛΧΑ στην θέση της Fourlis), θα πραγματοποιηθούν και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον EuroStoxx, ενώ συμπίπτει και το triple witching Ιουνίου.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-1,54%), Εθνική (+0,74%), Eurobank (+0,12%) και Πειραιώς (+0,37%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, όπου η βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί από τις αυριανές ανακοινώσεις, οι πλησιέστερες αντιστάσεις στα 1,19 και 1,348 – 1,38 ευρώ. Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 1,17 ευρώ, η οποία παραβιάστηκε ενδοσυνεδριακά, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 1,137 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1,07 (ημερήσιο “stop long”), 1,00 και 0,9698 ευρώ.

Στην περίπτωση της ΕΤΕ, οι επόμενες αντιστάσεις στα 2,745 και 2,88 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 2,65, 2,56 (ημερήσιο “stop long”) και 2,48 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Όσο δεν απειλείται η στήριξη στα 0,83 ευρώ, ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 0,90 – 0,92 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 0,83, μπορεί να δημιουργήσει πίεση προς τα 0,76 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 0,7218 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Τέλος για την ΠΕΙΡ, οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, όσο η μετοχή αρνείται να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1,494 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 600,66 (+0,09%) και 588,98 μονάδων (-1,85%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 595,91 (-0,70%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 599,28 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,14%.

Για τον εν λόγω δείκτη, αν οι 573 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) κατοχυρωθούν σαν στήριξη, τότε οι αγοραστές θα συνεχίσουν να κάνουν σχέδια αναρρίχησης προς την “διακεκαυμένη ζώνη” των 655 – 688 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 606 (gap) και 633 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Σε περίπτωση πισωγυρίσματος και επιβεβαιωμένης απώλειας της πρώτης στήριξης στις 595 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 585, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 573, μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις προς τις 540 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “δεσμευτική συμφωνία με την Intrum, που αποτελεί τον Στρατηγικό της Εταίρο στη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, αναμένεται να υπογράψει, τις επόμενες ημέρες, η Πειραιώς για τη μεταβίβαση ‘φέτας’ των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης ‘Sunrise 1’, που θα ξεπερνά το 50%. Πρόκειται για την τρίτη τιτλοποίηση της Πειραιώς που καταλήγει στα χέρια της Intrum, καθώς έχουν προηγηθεί τα projects ‘Phoenix’ και ‘Vega”.

Από την άλλη, “η Alpha Bank αναμένεται να εξασφαλίσει την έγκριση των Μετόχων, για την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ την Τρίτη”, σύμφωνα με Τραπεζικές πηγές του Reuters.

Μια πηγή στην Τράπεζα δήλωσε ότι “υπάρχει ευρεία στήριξη για την πρόταση”.

“Στους υποστηρικτές συμπεριλαμβάνεται και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει μερίδιο σχεδόν 11% στην Τράπεζα”, ανέφερε πηγή του ΤΧΣ.

Κινήσεις πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της ποσοστιαίας μονάδας, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,40%), ΕΕΕ (+1,21%), ΛΑΜΔΑ (+1,97%), ΟΤΕ (-1,02%) και ΦΡΛΚ (-1,35%).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 111.501 νέες (ΚΟ) μετοχές της ΕΕΕ (+1,21%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options plan). Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 370.624.098.

Επίσης από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Ελλάκτωρ (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία €0,04 (από €1,03) ανά μετοχή.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “αλλαγές δρομολογούνται στο Μετοχικό Σχήμα της Κοινοπραξίας ‘Inspire Athens’ (Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Αμερικανικός Όμιλος φέρεται να επιδιώκει μείωση του ποσοστού συμμετοχής στο εν λόγω Σχήμα, από το 65% που κατέχει τώρα”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ μετά από 20 συνεδριάσεις επέστρεψε με κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ. Πρώτος στόχος των αγοραστών τα 10,20 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και αμέσως επόμενος και δυσκολότερος η ζώνη 10,95 – 11,25. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 9,73 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ή έστω χαμηλότερα των 9,58 ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών του μη Τραπεζικού 25αρη, ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Fourlis (-1,35% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Προσοχή, αν η υποχώρηση επεκταθεί χαμηλότερα των 4,15 ευρώ, λόγω επικείμενης εξόδου από τον FTSE25, η μετοχή θα δώσει και ημερήσιο σήμα εξόδου.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Πετρόπουλο (+3,19% και νέα υψηλά 15 μηνών), Μπήτρο (+13,16%) και Frigoglass (+4,55%), τέσσερις για Intralot (+8,42%) και Έλαστρον (+6,74%), πέντε για την ΣΙΔΜΑ (+7,48% και υψηλά 125 μηνών) και έξι για την Κορδέλλου (+3,10% και υψηλά 21 μηνών), συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τα Πλ. Θράκης (-0,76%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για CPI (+4,14%) και Μινέρβα (+4,03%), ενώ “come back” επιχειρεί η Performance (+4,98%) επαναπροσεγγίζοντας το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 7/6 για την ΕΛΧΑ (+3,53%, καθώς συνεχίζονται οι τοποθετήσεις λόγων επικείμενης εισόδου στον FTSE25), σε υψηλά 57 μηνών ο ΛΕΒΚ (+9,55%) και σε υψηλά 137 μηνών η Λανακάμ (+9,52%), επιστροφή αγοραστών σε Βιοτέρ (+8,33%), Unibios (+4,22%) και Space (+3,52%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Έλτον (+1,97%), παρουσία πωλητή σε Medicon (-2,54%) και Μουζάκη (-3,23%) και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Μαθιό (-4,41%).

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων από τον Ικτίνο (+2,88%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι Entersoft (+1,10%) και Epsilon Net (+7,71%), ενώ από αύριο θα φανεί αν θα δικαιωθούν, όσοι υποστηρίζουν ότι θα ανεβάσει στροφές η κινητικότητα στον Τζιρακιάν (+8,70%, σήμερα ήταν η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου).

Να σημειωθεί ότι επί συνόλου 1,524 εκατ. ΤΖΚΑΔ που εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση από τις 4/6, μέχρι και σήμερα, άλλαξαν χέρια 978.525 δικαιώματα. Μπορεί μέσα σε αυτό τον όγκο να είχε και αρκετό trading, οπότε μένει να φανεί αν θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, η εν εξελίξει Α.Μ.Κ. μπορεί να φέρει αξιοπρόσεκτες μετοχικές ανακατατάξεις στην Εισηγμένη.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 908 μονάδων, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν βλέψεις προς τις 950, με απώτερο στόχο τις 1013 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 908, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 897 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 895, 852 (ημερήσιο “stop long”) και 835 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Αν η μέχρι πρότινος ζώνη αντίσταση στις 2240 – 2200 μονάδες, μετατραπεί σε ζώνη στήριξης, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να στοχεύουν προς τον επόμενο “άθλο”, που είναι η υπέρβαση των 2371 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και κλεισίματος χαμηλότερα των 2200 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις στις 2185, 2175 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2106, 2077 και 2046 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιείται η έκτακτη γ.σ. της Alpha Bank, για να αποφασίσει για την ύψους €800 εκατ. Α.Μ.Κ., ενώ την ίδια ημέρα το απόγευμα η Motor Oil ανακοινώνει τα αποτελέσματα για το 1ο τρίμηνο. Την Παρασκευή θα γίνουν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE25, FTSE Med και EuroStoxx με βασική κερδισμένη τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ έχουμε και τριπλή λήξη Παραγώγων. Η αναμέτρηση του ΓΔ με τις 950 μονάδες, είναι πιθανό να συντελεστεί ακόμη και στις επόμενες ημέρες”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Συνεχίζει την πλαγιοανοδική κίνηση η Αγορά, προς την περιοχή των 950 μονάδων, με παράλληλη αύξηση και της μεταβλητότητας, η οποία ενδέχεται να διατηρηθεί για όλη την εβδομάδα, δεδομένης και της εκπνοής των Παραγώγων, μεταξύ άλλων. Αναμένουμε την έγκριση της Α.Μ.Κ. από την γ.σ. της ΑΛΦΑ αύριο, ενώ από Τετάρτη θα διαπραγματεύονται οι νέες μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου. Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων ανακοινώνει αύριο, μετά την συνεδρίαση, η ΜΟΗ. Στο εξωτερικό, στο επίκεντρο θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα η συνεδρίαση της FED, παρόλο που δεν αναμένονται εκπλήξεις”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Πλέον είναι ορατές οι 1000 μονάδες, επίπεδο που μπορεί να προσελκύσει νέα κεφάλαια, ψυχολογικά και μόνο, σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη.

Οι μεγάλες Α.Μ.Κ., αλλά και οι νέες ομολογιακές εκδόσεις, είναι δεδομένο ότι τραβάνε ρευστότητα από το Σύστημα, αλλά από την άλλη ανατροφοδοτούν με νέα κεφάλαια το Χρηματιστήριο. Ίσως είναι και ο πιο προτιμητέος τρόπος να αποφασίσουν Μέτοχοι και νέοι Επενδυτές, να “βάλουν το χέρι στην τσέπη”, αλλά παράλληλα να προσεγγιστούν νέα κεφάλαια από το εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις είναι απαιτητικές.

Πλέον βλέπουμε και σημαντικές συνεργασίες στις Εισηγμένες, με πρόσφατο παράδειγμα την ανακοίνωση της ΜΟΗ με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ για κοινή ανάπτυξη Αεριοστροβιλικού Σταθμού με Φυσικό Αέριο 877 MW.

H 100% κάλυψη της Α.Μ.Κ. της AEGEAN ώθησε και το ομόλογό της πάνω από το 100, θυμίζοντας ότι στην αρχή της πανδημίας είχε καταγράψει τιμές μέχρι το 50.

Ο Ελλάκτωρας βιαστικά και πριν την Α.Μ.Κ. έδωσε σημαντική ανοδική κίνηση, με την είσοδο, μέσω “πακέτων” Ξένων Fund να συνεχίζεται.

Εύκολα φαίνεται να καλύπτεται και η Α.Μ.Κ. της “μικρής” Τζιρακιάν, με το ενδιαφέρον στο δικαίωμα να το μαρτυράει.

Τεχνικά, η Αγορά συνεχίζει την ανοδική της κίνηση, με νέα υψηλά 72 εβδομάδων και πλέον η ζώνη του 960 φαίνεται να έχει όλες τις πιθανότητες να πληρωθεί.

Το ενδιαφέρον έχει διαχυθεί σε όλο το ταμπλώ, με την Πληροφορική, τις Κατασκευές και την Βιομηχανία να συνεχίζουν να έχουν τις καλύτερες προοπτικές, ενώ η εικόνα της Αγοράς θα εξαρτάται και από τις εισροές.

Καλό θα είναι οι Επενδυτές να μην προσπαθούν να αποτιμήσουν την Αγορά με την λογική, μιας και όπως πάντα λέμε το Χρηματιστήριο προεξοφλεί καταστάσεις, ενώ βοηθάει και η καλή εικόνα των Ξένων Αγορών.

Ο Τραπεζικός είναι αυτός που κρατάει τον ΓΔ ακόμα σε αυτά τα επίπεδα και είναι και αυτός που μπορεί να κάνει την διαφορά στο μέλλον.

Τέλος της εβδομάδας η Κομισιόν θα ανακοινώσει την έγκριση του Ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης ύψους 30 δισ. με τα πρώτα 4 δισ. να εκταμιεύονται άμεσα.

Η ΕΛΧΑ αναμένεται να γίνει Μέλος του FTSE25, στην θέση του Fourli, κάτι που μπορεί να της δώσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Πολύ σημαντική εξέλιξη για την Οικονομία είναι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει ακόμα ένα τρίμηνο της αγορές ομολόγων, με τον φόβο για “tapering” να μετατίθεται για το Φθινόπωρο. Από την άλλη οι πληθωριστικές πιέσεις ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, με τα κόστη των Πρώτων Υλών να έχουν εκτοξευτεί, παρασύροντας σταδιακά όλη την Αγορά.

“Φαίνεται ότι μπροστά μας θα έχουμε ένα θερμό χρηματιστηριακό Καλοκαίρι, κάτι που θα φέρει ακόμα περισσότερους Επενδυτές στην Αγορά”, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικρά κέρδη, ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία σε Κίνα, Αυστραλία και Χονγκ Κονγκ.

Μικρά κέρδη και στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις των δεικτών στο NYSE.

Ήπια κέρδη για το Πετρέλαιο και για το Ευρώ.

Πιέζονται Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $40500 το Bitcoin, πάνω από τα $2540 το Ethereum.

“Η εξάπλωση των Κρυπτονομισμάτων, χωρίς κανένα ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο, αποτελεί πηγή ανησυχίας και μπορεί να πλήξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Αγορά”, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ιταλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Πάολο Σαβόνα.

“Η Οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αλλά η ανάκαμψη πρέπει να είναι σταθερή και βιώσιμη, προτού μπορέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συζητήσει την απόσυρση της έκτακτης στήριξης”, δήλωσε, σε συνέντευξή της στο “Politico” η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, με συστάσεις “αγορά” για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα και “ουδέτερη” σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς προχωράει η Eurobank Equities. Η τιμή - στόχος για την Alpha Bank (χωρίς να έχει σταθμίσει την επικείμενη Α.Μ.Κ. των 0,8 δισ. ευρώ) είναι τα 1,58 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα τα 3,23 ευρώ. Για την Πειραιώς, η τιμή - στόχος είναι στα 1,91 ευρώ ανά μετοχή.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 928,29 (+0,27%) και 922,3 μονάδων (-0,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 926,57 (+0,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 927,29 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,16%.

Ο τζίρος στα 67,3 εκατ., από τα οποία τα 12,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΕΛΠΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΜΔΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο ΦΡΛΚ και με το αρνητικό οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΕΕ και στο χαμηλό οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Fourlis και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 76 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Με μικρή άνοδο, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, όμως παρά το γεγονός ότι συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, χαμηλά παρέμειναν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη. Αισθητή αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (163.020 συμβόλαια).

Στα 5.589 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.589 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 988, 504 για τον Ιούνιο, 484 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.254,5) κινήθηκε μεταξύ 2.234 και 2.254,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (27.000 Ελλάκτωρ, 24.000 ΤΕΝΕΡΓ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.095), Alpha Bank (11.911), ΔΕΗ (4.992), Εθνική (6.365), ΓΕΚ (2.440), Πειραιώς (103.598), Lamda Development (2.463), Τέρνα Ενεργειακή (806), ΑΔΜΗΕ (3.097), Jumbo (408), ΕΥΔΑΠ (555), Μυτιληναίο (2.640), Ελλάκτωρα (1.522), Ιντρακόμ (1.151), Fourli (233), Motor Oil (980), ΕΧΑΕ (509), ΟΤΕ (702), Cenergy (1.324), Viohalco (1.115), Ελ. Πετρέλαια (2.819), ΟΠΑΠ (1.037), ΟΛΠ (264), TITC (907).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 41.657, MIG 40.329, Alpha Bank 32.486, Πειραιώς 346.037, ΔΕΗ 13.694, Εθνική 31.802.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                                 Name of Issuer               NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,23%

2021-05-21

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 92.114.243 τεμ., (από 92.034.243 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.732.071 τεμ. (1.732.071), Eurobank 51.128.590 τεμ. (50.928.590), ΟΠΑΠ 1.458.045 τεμ. (1.458.045), Εθνική 10.526.080 τεμ. (10.526.080), Πειραιώς 4.240.124 τεμ. (4.240.124), ΟΤΕ 1.360.654 τεμ. (1.364.495).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v