Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοιτά υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Με ορίζοντα την Παρασκευή και τις αλλαγές στους δείκτες, οι κινήσεις των παικτών. Η τεχνική εικόνα, η γενική συνέλευση της Alpha και τα deals που ανοίγουν τη «βεντάλια».

Κοιτά υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Εβδομάδα-φωτιά αυτή που ξεκινά για τη Wall Street, με τον S&P500 από τις 4.247,44 μονάδες
και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη από τις 925,83 μονάδες.

Κυρίως στα οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου η προσοχή των επενδυτών στη Νέα Υόρκη, μετά τα νέα της προηγούμενης εβδομάδας για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Στις εξελίξεις κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο η εστίαση των όλο και περισσότερων παικτών στην Αθήνα, με την Alpha Bank στο επίκεντρο. Παράλληλα όμως σε σειρά μετώπων, όπου διαμορφώνονται νέες επιχειρηματικές, επενδυτικές συμμαχίες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τη χρηματιστηριακή κοινότητα.

Συμφωνία με προοπτική συνεργειών μεταξύ Motor Oil-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο φυσικό αέριο δημιουργεί δεδομένα και προσδίδει δυναμική σε έναν ευρύτερο κλάδο, όπου δραστηριοποιούνται όλα τα μεγάλα ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Συμφωνίες που κυοφορούνται και αναμφίβολα θα έχουν και χρηματιστηριακό αποτύπωμα. Και στο Ελληνικό «τρέχουν» διεργασίες, και στη μεταλλουργία -όπως σημείωνε ο Στέφανος Κοτζαμάνης- ανοίγει «παράθυρο» ευκαιρίας για τις ισχυρές αλλά και μικρότερες του κλάδου. Και στις (αερο)μεταφορές, και στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής, και στις υποδομές, και σε αρκετούς ακόμη δημιουργούνται συνθήκες μόχλευσης. Τάση που θα μπορεί να (υπο)βοηθηθεί ακόμη περισσότερο με την ενεργοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνεπώς η μεσοπρόθεσμη προσέγγισή μας παραμένει long, όπως σταθερά από το τέλος Ιανουαρίου έχει διαγραφεί. Ωστόσο βραχυπρόθεσμα ο ορίζοντας των παικτών «βλέπει» κατ' αρχάς προς την Παρασκευή, στις αλλαγές στους δείκτες, στην τριπλή λήξη στα Παράγωγα.

Σε αυτή την προσέγγιση (βραχυπρόθεσμη) θα επικεντρωθούμε σήμερα και στη συνέχεια, έχοντας ως γνώμονα την τεχνική εικόνα του FTSE25. Στις 2.252,74 μονάδες ο δείκτης, καλύπτοντας το χάσμα του Μαρτίου 2020, με τις 2.335 μονάδες να είναι -πλέον- ο επόμενος στόχος.

Αγορά που δίνει σταθερά θετικές αποδόσεις για εβδομάδες είναι ξεκάθαρα bull market, παρά τις απαραίτητες ενδιάμεσες διορθώσεις. Η εισροή νέων κεφαλαίων, έστω με αυξομειώσεις, είναι η ισχυρότερη ένδειξη πως η αγορά, οι αποτιμήσεις «βλέπουν» υψηλότερα.

Παρά το αναπόφευκτο της απορρόφησης κεφαλαίων λόγω των αμκ από σειρά εισηγμένων, είναι επίσης εμφανές πως η ρευστότητα στις αγορές είναι μεγάλη. Και το σημαντικό, μετά τις τελευταίες γενναίες αποφάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, θα συνεχίσει να αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες, κυρίως στις αγορές μετοχών.

Και σε αυτή τη συγκυρία, η ελληνική είναι μία από αυτές που έχουν τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v