Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η «ταλαιπωρία» στο Χρηματιστήριο

Προς τις 915 υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με ελεγχόμενη προσφορά. Πιέσεων συνέχεια για τον τραπεζικό κλάδο, με μεγαλύτερες απώλειες για τη Eurobank. Πιέζονται χαμηλότερα Aegean, Jumbo. Σε νέα υψηλά ο ΟΤΕ, κέρδη για Mytilineos.

Συνεχίζεται η «ταλαιπωρία» στο Χρηματιστήριο

Δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα η εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς Fed και Κίνα είναι σταθερά στο επίκεντρο των επενδυτών.

Στα καθ' ημάς, στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζεται η αρνητική αυτονόμηση, με την ταλαιπωρία να εξακολουθεί να κρατά στα χαμηλά δείκτες και μετοχές-σηματωρούς. Με ανάλογες συναλλαγές και τζίρους, που παραπέμπουν στη στάση αναμονής και επιφυλακτικότητα των ξένων επενδυτών, στην πλειονότητά τους.

Παρέμβαση της Jefferies, με τον αμερικανικό οίκο να αποτιμά τα συν και μείον της αγοράς μας, όπως σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Εκθεση ενδεικτική, εν μέρει αμφίσημη ως προς την προσέγγισή της (στη λογική του φθηνό μεν το χρηματιστήριο, αλλά...), που εκφράζει, όμως, έναν προβληματισμό αρκετών διαχειριστών. Και αυτό αποτυπώνεται, σε γενικές γραμμές, στη μείωση του ημερήσιου τζίρου, της επιβράδυνσης ροής «προγραμμάτων/δισκετών» εδώ και 2-3 εβδομάδες.

Με τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει, με τον ΔΤΡ προς τις 580 μονάδες, ο δείκτης δύσκολα θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά/αντιθετικά προς τις 2.259 μονάδες, που ήταν ο κύριος στόχος των long ενόψει του triple witching στα Παράγωγα, την Παρασκευή. Αντιθέτως η εύκολη απώλεια των 2.234 συνέβαλε στο να αυξηθούν τα Συμβόλαια πώλησης προς τις 2.208 μονάδες. Οντως, στις 2.210,26 διαμορφώνεται -προσώρας- το χαμηλό ημέρας.

Εν μέρει η διόρθωση των τραπεζικών, ενός σημαντικού μέρους του δείκτη, διευκολύνει όσους είχαν ανοίξει θέσεις πώλησης από την συνεδρίαση της Παρασκευής (2.253 μον.) γι' αυτήν της «τριπλής λήξης». Περί τις 43 μονάδες στο ΣΜΕ του δείκτη, από Παρασκευή σε Παρασκευή, δεν είναι και λίγες, σε μία συγκυρία που η αγορά «στεγνώνει» (κυρίως) με αφορμή την αμκ της Alpha Bank.

Στα 1,116-1,151 η μετοχή, με συναλλαγές περισσότερες των 3 εκατ. τμχ., αν και πρώτη στη σχετική κατάταξη είναι η Εθνική (2,61-2,71).

Σφήνα στις δύο τραπεζικές η μετοχή της Mytilineos, με εντολές στα 15,34-15,80 ευρώ, από τις λίγες του δείκτη με θετικό πρόσημο σήμερα.

Στα 15,03-15,24 με νέο πολυετές υψηλό για τη μετοχή του ΟΤΕ καθώς συνεχίζεται η εισροή κεφαλαίων, κυρίως ξένων διαχειριστών.

Σε γενικές γραμμές, σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση, η διόρθωση είναι ελεγχόμενη και με προσφορά μικρότερη της ζήτησης που είχε προηγηθεί στην άνοδο των περισσότερων.

Ενδειξη, σύμφωνα με χρηματιστές, πως μερίδα επενδυτών αφενός «τραβάει» ρευστότητα (πιθανόν για να υποστηρίξει την αμκ της Alpha Bank), αφετέρου κλείνει μέρος κερδισμένων θέσεων λόγω, συνδυαστικά, της λήξης στα Παράγωγα -την Παρασκευή- και της αργίας -τη Δευτέρα.

Αλλωστε, με τζίρο 29,4 εκατ. νωρίτερα -στις 14:25- η εικόνα της αγοράς δεν είναι και τόσο αντιπροσωπευτική όσον αφορά στη μηνιαία της προσέγγιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v