Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τράπεζες και τουρισμός στο προσκήνιο

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Συνεδρίαση με τα βλέμματα στραμμένα στην Alpha αλλά και στις εξελίξεις στη Βρετανία, που φρενάρουν τις προσδοκίες για τα τουριστικά έσοδα. Σε ποιες μετοχές γίνεται «παιχνίδι», ποιες είναι σε πολυετή υψηλά.

Χρηματιστήριο: Τράπεζες και τουρισμός στο προσκήνιο

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street, με τους επενδυτές να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Σε αναμονή οι ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή στραμμένη κυρίως στον τουριστικό κλάδο.

Εκεί όπου μετά τη νέα απόφαση του Λονδίνου, η μεγάλη αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει κλειστή για ακόμη 4 εβδομάδες.

Σημαντικό το πλήγμα για τις χώρες του Ευρώ-νότου, βαρύ για τη χώρα μας, με τις προβλέψεις για τη φετινή κίνηση να «ψαλιδίζεται» σε λιγότερο του 50% (της αντίστοιχης του 2019), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο σε μίκρο όσο και σε μάκρο προσέγγισή μας της αγοράς.

Δείκτης-σηματωρός σε ευρωπαϊκό επίπεδο (αλλά όχι μόνο) ο STOXX Europe Total Markets Airlines, με διόρθωση 2,63%, χθες, στις 286,50 μονάδες.

Εισηγμένη/μετοχή-σηματωρός για το Χρηματιστήριο Αθηνών η Aegean, δευτερευόντως η Autohellas, με τα πρώτα μηνύματα από τις ακυρώσεις της TUI να προβληματίζουν -και εύλογα- το οικονομικό επιτελείο.

Πέραν αυτού όμως, «τρέχουν» οι εξελίξεις στον νευραλγικό τραπεζικό κλάδο, με τα φώτα στην Alpha Bank, την έκτακτη γενική συνέλευση και τη στάση που θα τηρήσουν διάφοροι ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας, funds και «ισχυρά χέρια».

Πιέσεις, χθες, στη μετοχή, με τους πωλητές να φτάνουν έως το 1,127 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές 8,85 εκατ. τμχ. και τελική τιμή «κλεισίματος» στο 1,18 ευρώ.

Κοινή εκτίμηση πως η εσπευσμένη αμκ της Alpha Βank «φρέναρε» για λίγο τη διαμορφωμένη -μεσοπρόθεσμα- ανοδική τάση, προκάλεσε αναδιάταξη χαρτοφυλακίων, αλλά οι αγοραστές επανήλθαν
στη συνέχεια με επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Τα πολυετή υψηλά του ΟΤΕ (15,03), οι τελευταίες αγορές σε Lamda Development (7,78), Ελληνικά Πετρέλαια (6,58), Mytilineos (15,38), Coca Cola/HBC (30,94), ElvalHalcor (2,20), αλλά και τα ιστορικά υψηλά λ.χ. της ΚΡΙ-ΚΡΙ (8,12) ή και των «τοπικών υψηλών» για 19 μετοχές εταιρειών μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας επιβεβαιώνουν την παρουσία των αγοραστών. Ασχέτως των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι προσδοκίες πως πολλές εισηγμένες δικαιολογούν μεγαλύτερες αποτιμήσεις  σε εύλογο χρονικό ορίζοντα κερδίζει σταδιακά όλο και περισσότερο έδαφος.

Βραχυπρόθεσμα, ορίζοντας των traders παραμένει το triple witching (δεύτερο του 2021) της Παρασκευής, οι αναδιατάξεις λόγω δεικτών (FTSE/Russell), τα επιμέρους στοιχήματα σε κλαδικό και εταιρικό επίπεδο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v