Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο στόχαστρο των πωλητών οι τράπεζες

Οι μετοχές των τριών συστημικών ομίλων, πλην Eurobank, οδήγησαν τον ΓΔ πίσω στις 920 μονάδες. Κύμα πωλήσεων στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ που έκλεισε με απώλειες 8%. Αντίθετη πορεία για ΟΤΕ, Φουρλή, άμυνες από τα πετρέλαια.

Χρηματιστήριο: Στο στόχαστρο των πωλητών οι τράπεζες

Με θετικό βηματισμό και μικρά κέρδη, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ τα βλέμματα των ενεργών Επενδυτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Federal Reserve και πιο συγκεκριμένα στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC), που θα ανακοινώσει την Τετάρτη το βράδυ την επικαιροποιημένη νομισματική πολιτική της Fed.

Συνεδρίαση, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο, αυτή που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η οποία πρόσθεσε ένα ακόμα “λιθαράκι”, στους προβληματισμούς των τελευταίων ημερών.

Αίτια, η συνεχιζόμενη αδύναμη εικόνα των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, η έλλειψη πρωτοβουλιών από τις περισσότερες μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25 και κυρίως, η εμμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, που δεν αποκλείεται να χαμηλώσουν κι άλλο, όσο πλησιάζουν τα “μπάνια του Λαού”.

Από την άλλη, η συνεχιζόμενη κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, σήμερα δεν αποδείχθηκε αρκετή να κερδίσει τις εντυπώσεις, με αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, να “οδηγήσουν την κούρσα, από αρχής μέχρι τέλους”.

Μένοντας στα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ” και για όσα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται εκεί, ακολουθώντας τα “χαρτιά” που δίνουν κίνηση και τα σενάρια που διακινούνται, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς σε αρκετές Εισηγμένες που συνεχίζουν με δεδομένα προβλήματα και οι οποίες έχουν “ξεχάσει” την τελευταία φορά που ανακοίνωσαν, έστω και οριακή, κερδοφορία, οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν γίνει τουλάχιστον “απαιτητικές”, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχεια, ιδιαίτερα αν σημειωθεί “ξαφνική απόσυρση των κινητήριων δυνάμεων”.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους συντηρητικά σκεπτόμενους, “η Αγορά συνεχίζει με κύριο ‘καύσιμο’ τις προσδοκίες, όμως όλο και περισσότεροι συμφωνούν πως πολλές αποτιμήσεις έχουν γίνει τουλάχιστον απαιτητικές και χρειάζεται αυξημένη προσοχή, έστω και αν λόγω του επικείμενου ‘triple witching’, οι ‘long’ δύσκολα θα αφήσουν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης”.

Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι τη σημερινή “μερίδα του λέοντος”, από πλευράς ενδιαφέροντος, απέσπασε η γ.σ. της Alpha Bank, η οποία γνωστοποίησε – επιβεβαίωσε την ημερομηνία που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών, αλλά όχι και τους επιμέρους όρους της Α.Μ.Κ., με τον τίτλο της ΑΛΦΑ (-2,63%) να συμπληρώνει δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στις 28 Ιουνίου προβλέπεται να ανοίξει το βιβλίο, για τη συνδυασμένη προσφορά νέων μετοχών της Alpha Services &Holdings σε εξωτερικό και Ελλάδα, καθώς η σημερινή έκτακτη γ.σ. ενέκρινε την πρόταση της Διοίκησης και παρείχε τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις στο ΔΣ, ώστε να προχωρήσει στον καθορισμό του ύψους της Α.Μ.Κ. και των όρων της έκδοσης - διάθεσης. Το ύψος της Α.Μ.Κ. δεν θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, με κάποιους να το τοποθετούν στην περιοχή των 760 εκατ. ευρώ”.

Επιπλέον, σήμερα η Motor Oil ανακοινώνει αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, μετά το κλείσιμο της Αγοράς, με τις μέσες εκτιμήσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, να κάνουν λόγο για προσαρμοσμένα EBITDA 70,7 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εύας Οικονομάκη, “σε αναθεώρηση, επί τα χείρω, του στόχου για 40% - 50% των τουριστικών εσόδων του 2019, οδηγεί η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει το lockdown κατά τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή έως τις 19 Ιουλίου, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων της Ινδικής μετάλλαξης” και αυτό αργά, ή γρήγορα θα κληθεί να το τιμολογήσει η Εγχώρια Αγορά.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, η έκπληξη σήμερα ήλθε από τον τίτλο της Eurobank (+0,23%), ο οποίος σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως μέσω των τελικών δημοπρασιών γύρισε στο “πράσινο”, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές και στο υψηλό ημέρας (!) Δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η μετοχή της Alpha Bank (-2,63%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (-2,92%) και Πειραιώς (-3,47%), με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για το ευδιάκριτο πλεονέκτημα των “sellers”.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 584,9 μονάδες (-2,40%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 584,9 (-2,4%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 584,5 (-2,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 588,22 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,85%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό -1,85% του ΔΤΡ, είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 21/5 (-10,93%), όταν είχαν βγει τα πρώτα δημοσιεύματα για επικείμενη Α.Μ.Κ. της Alpha Bank.

Για τον ΔΤΡ, αν οι 573 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) κατοχυρωθούν σαν στήριξη, τότε οι αγοραστές θα συνεχίσουν να κάνουν σχέδια αναρρίχησης προς την “διακεκαυμένη ζώνη” των 655 – 688 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 606 (gap) και 633 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 595 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων) και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 585, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 573, μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις προς τις 540 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ, επέστρεψε ως ‘θεραπευμένα’, η Εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Intrum Hellas στην Τράπεζα Πειραιώς, γεγονός που, σύμφωνα με πηγές, αποδεικνύει ότι η ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μπορεί να φέρει αποδόσεις και να επιτευχθεί, εφόσον εφαρμοστούν οι σωστές λύσεις ρύθμισης, η πολυπόθητη εξυγίανση”.

Εν τω μεταξύ, οριστικές συμφωνίες με τις Intrum AB (publ) και Serengeti Asset Management LP υπέγραψε η Πειραιώς για την πώληση του 49% και του 2% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior notes) της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) “Sunrise I”. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, “συμπεριλαμβάνοντας τις συναλλαγές NPE ‘Vega’ και ‘Phoenix’, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά το τρέχον τρίμηνο, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Πειραιώς θα μειωθεί δραστικά στο επίπεδο του 23%, από 46% τον Μάρτιο 2021. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα έχει κάνει ήδη τιτλοποιήσεις 14 δισ. ευρώ και δρομολογεί τιτλοποιήσεις για άλλα 4,5 δισ.”.

Δεν δημιουργεί θετικές εντυπώσεις, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική ημερήσια μεταβολή διασώθηκαν οι ΒΙΟ (+0,21%), ΕΛΠΕ (+0,15%), ΜΟΗ (+0,20%), ΜΠΕΛΑ (+0,45%), ΟΤΕ (+1,16%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,16%) και ΦΡΛΚ (+1,37%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΟΛΠ.

Από τις 7/6 έχει να “δει” αρνητικό, τελικό, πρόσημο, η μετοχή της Motor Oil (+0,20%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το “κόκκινο”, εν όψει και των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, που αναμένεται να ανακοινώσει η Εισηγμένη. Ο τίτλος θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 14,98 για να κινηθεί προς την ζώνη 15,50 – 16,00 ευρώ. Αντίθετα υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 14,48 ευρώ, μπορεί να δώσει πίεση προς τα 14,02 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 13,30 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις 7/6 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο και ο τίτλος της Viohalco (+0,21%), καθώς ακολούθησαν μία αμετάβλητη και πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Για την μετοχή είναι θετική ένδειξη όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 4,73 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 4,95 – 5,05 και 5,20 ευρώ. Καταστρατήγηση της στήριξης στα 4,73 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 4,69 και 4,57 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-8,05%), ο οποίος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και στο χαμηλό ημέρας, καθώς επικράτησαν οι επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Στα 1,366 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος (ΤΖΚΑΔ) της Τζιρακιάν, συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 17/6/2021.

Επίσης από σήμερα οι μετοχές της Καραμολέγκος (-5,66%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,0105031205 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0099779645 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, σε νέα υψηλά 57 μηνών, έστω και με λιγότερο πειστικούς αγοραστές, η ΛΕΒΚ (+9,88%), από κοντά και η ΛΕΒΠ (+8,13%), με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της Εισηγμένης στα 3,9 εκατ., νέα υψηλά 137 μηνών για την Λανακάμ (+8,70%, η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 10 εκατ.), από τα υψηλά 130 μηνών έδωσε διόρθωση η Βιοτέρ (-3,85%, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 8,8 εκατ.), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για Doppler (+7,20%), Mermeren (+3,51%), Ναύπακτο (+3,70%), Ιντερτέκ (+3,66%) και Εβροφάρμα (+2,28%), τα υψηλά 16 μηνών προσεγγίζει η Μαθιός (+3,85%, η κεφαλαιοποίηση στα 6,7 εκατ.), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Epsilon Net (+5,84%, η κεφαλαιοποίηση κοντά στα 104 εκατ.).

Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,648 ευρώ για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο η Μουζάκης (+1,67%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Ικτίνος (+4,20%) και Space (+1,57%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Entersoft (-0,54%, η κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 109 εκατ.), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Μπήτρο (-6,98%), Premia (-2,73%), ΕΛΧΑ (-0,91%) και Cenergy (-0,18%) ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στον ΟΛΘ (+3,60%) και μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι η επικείμενη δημόσια πρόταση, δεν θα αποτελέσει θετική έκπληξη.

Αύξησαν συναλλαγές οι Δρομέας (+0,82%), Intralot (+1,94%), Moda Bagno (-1,49%), Flexopack (-2,27%) και Νίκας (-8,67%), παρουσία πωλητή σε Κυριακούλη (-0,18%), Ιατρικό (-3,67%) και Lavipharm (-5,79%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 8/6 για την ΚΛΜ (-1,08%) και στις 9/6 για την Ελγέκα (-2,50%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Autohellas (+2,03% και υψηλά 16 μηνών) και πέντε οι ανοδικές για την Έλαστρον (+2,63% και υψηλά 161 μηνών), ενώ η σημερινή “εμφάνιση” της Τζιρακιάν (-2,40%) δεν δικαίωσε τους συγκρατημένα αισιόδοξους.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 908 μονάδων, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν βλέψεις προς τις 950, με απώτερο στόχο τις 1013 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 908, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 898 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 895, 852 (ημερήσιο “stop long”) και 835 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Αν η μέχρι πρότινος ζώνη αντίσταση στις 2240 – 2200 μονάδες, μετατραπεί σε ζώνη στήριξης, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να στοχεύουν προς τον επόμενο “άθλο”, που είναι η υπέρβαση των 2371 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και κλεισίματος χαμηλότερα των 2200 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις στις 2185, 2176 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2106, 2077 και 2046 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη γενική συνέλευση της Alpha Bank, ενώ Μυτιληναίος και Jumbo είχαν επίσης γενικές συνελεύσεις. Περιμένουμε η συσσώρευση να συνεχιστεί με επιλεκτικές τοποθετήσεις”, αναφέρει η Beta Sec.

“Η έγκριση της Α.Μ.Κ. αποτελεί θετική ψήφο για την Alpha Bank και κατ’ επέκταση, γενικευμένου χαρακτήρα ψήφο εμπιστοσύνης, ενισχύοντας επομένως την προοπτική μιας συντομότερης προσέγγισης της περιοχής των 950 μονάδων του ΓΔ”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 898 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 910 και 900 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 930 και 950 μονάδες. Η Motor Oil θα ανακοινώσει σήμερα αποτελέσματα Α’ τριμήνου, ενώ η προσοχή των Επενδυτών ήταν στραμμένη στην γ.σ. της Alpha Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Kaizen Gaming Ltd, στην οποία ο ΟΠΑΠ ελέγχει το 36,75%, είναι στην τελική ευθεία για να λάβει άδεια διεξαγωγής online Στοιχήματος/Καζίνο στη Βουλγαρία, με το σήμα ‘Betano’, που αποτελεί το σήμα με το οποίο η Εταιρεία αναπτύσσεται στις Αγορές Εξωτερικού. Το κόστος για την απόκτηση της άδειας στη Βουλγαρία ανέρχεται σε €150.000 και το ετήσιο κόστος Responsible gaming ανέρχεται σε €25.000. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) της online Αγοράς Στοιχηματισμού στην Βουλγαρία ανέρχονται σε €300 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι η Kaizen Gaming Ltd έχει παρουσία με το σήμα ‘Betano’, στις Αγορές Τυχερών Παιχνιδιών στο Διαδίκτυο στην Κύπρο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Γερμανία και Βραζιλία”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Ο S&P 500 σκαρφάλωσε χθες σε νέο υψηλό, αν και η πλειοψηφία των μετοχών υποχώρησε (για κάθε 3 μετοχές οι 2 έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος). Δεν διαφοροποιούμε την στρατηγική μας στην παρούσα φάση, αλλά διατηρούμε αυξημένα αντανακλαστικά, με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, εν αναμονή της γ.σ. της Alpha Bank βρισκόταν η Εγχώρια Επενδυτική Κοινότητα, ενώ υπενθυμίζουμε ότι η ΜΟΗ ανακοινώνει αποτελέσματα Α΄ τριμήνου σήμερα, μετά την συνεδρίαση. Οι εκτιμήσεις των EBITDA για την Εισηγμένη κινούνται στην περιοχή των 70 εκατ. ευρώ. Η σημερινή μακροοικονομική ατζέντα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων, δείκτη τιμών παραγωγού και βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ για τον μήνα Μάιο”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Η Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει τη ρητορική της αδιάλειπτης στήριξης της ΕΚΤ, μέχρις ότου η ανάκαμψη “ρίξει άγκυρα”, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυξάνοντας μάλιστα το ύψος των αγορών ομολόγων στους Καλοκαιρινούς μήνες, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ανάλογη στάση αναμένεται να αναγγείλει και η Federal, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, εμμένοντας, πιθανότατα, στην άποψη ότι η επίδοση του πληθωρισμού στο 5% ετησίως είναι προσωρινή και σύντομα θα υποχωρήσει.

Με αυτά τα δεδομένα, διατηρούνται οι συνθήκες ρευστότητας στις Αγορές, επιτρέποντας στους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται σε ιστορικά υψηλές επιδόσεις, καθώς ακόμη η συντηρούμενη υγειονομική κρίση, αναγκάζει τις Κυβερνήσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στη διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην Οικονομία.

Με το θετικό momentum λοιπόν να διατηρείται στις Διεθνείς Αγορές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένει τους θετικούς καταλύτες, που θα του επιτρέψουν την ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμισή του.

Επί του παρόντος, η συντηρούμενη συναλλακτική υποτονικότητα (μέσες ημερήσιες συναλλαγές τελευταίου 5ημερου στα €76 εκατ.) βοηθά στην παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες, με τη διαδικασία της εναλλαγής των Δεικτοβαρών τίτλων (rotation) για την ώθηση του προσήμου του σε θετικό έδαφος, την τελευταία ώρα κάθε συνεδρίασης.

Την ίδια ώρα, η έγκριση της Α.Μ.Κ. της Alpha Bank, οδηγεί στην άμεση υλοποίηση ενός εγχειρήματος που θα προσελκύσει, για μια ακόμη φορά, το ενδιαφέρον μερικών από τους κορυφαίους Θεσμικούς Επενδυτές, όπως την Vanguard, την Capital Research, την BlackRock, την Norges Bank και την Schroeders που ήδη κατέχει το 5,088% της Τράπεζας.

Με την ολοκλήρωσή της στο τέλος του μήνα, να μεταφέρει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του Τραπεζικού κλάδου.

Παράλληλα, το +22,5% της βιομηχανικής παραγωγής του Απριλίου προϊδεάζει για τη βελτίωση των μεγεθών των εξωστρεφών Εισηγμένων Βιομηχανιών (Πετρελαιοειδών, Μεταλλουργίας, Τσιμέντων, Πλαστικών, Χημικών και Τροφίμων) στα επόμενα τρίμηνα τους έτους, ενώ το +0,1% του πληθωρισμού το Μάιο οριοθετεί, πιθανότατα, το τέλος της παρατεταμένης περιόδου αποπληθωρισμού.

Θα χρειαστεί ωστόσο εύλογος χρόνος για να “χωνευτούν” οι εξελίξεις, όπως αυτές θα ξεδιπλωθούν: από τις αναδιαρθρώσεις των σημαντικών δεικτών της προσεχούς Παρασκευής με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να εισέρχεται σε τρεις δείκτες (FTSE25, FTSE Med και EuroStoxx), μέχρι την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, που θα επιτρέψει την άμεση προκαταβολή ποσού €4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη Χώρα μας.

Παράλληλα η επιτυχής έκδοση του 10ετους ομολόγου, δείχνει την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα συμβάλει σε “ήρεμα νερά”, κατά το φετινό Καλοκαίρι. “Δεδομένα που συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η χρηματιστηριακή συσσώρευση σύντομα θα ολοκληρωθεί, με το ΓΔ να οδηγείται στην αναμέτρησή του με την περιοχή των 950 μονάδων”, όπως εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ελεγχόμενες απώλειες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Πιέσεις σε Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $39950 το Bitcoin, πάνω από τα $2540 το Ethereum.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης, αυξήθηκε κατά 2,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και 0,3% έναντι του Απριλίου, με τους δύο δείκτες να επιβεβαιώνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υποχώρησε η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο, φτάνοντας στο 4,7%. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες. Ωστόσο το ποσοστό παρέμεινε 0,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα, από ότι πριν από την πανδημία.

Πάνω από 107 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε σήμερα η ζήτηση για το πρώτο 10ετες ομόλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με έναν επικεφαλής Διαχειριστή της έκδοσης. Το 10ετες ομόλογο είναι το πρώτο μίας σειράς εκδόσεων, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα Κράτη - Μέλη έως το 2026, με στόχο την ανάκαμψη των Οικονομιών τους, από την κρίση του κορωνοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποκλείσει 10 Τράπεζες από τη διαχείριση πωλήσεων ομολόγων, για την άντληση πόρων για το Ταμείο Ανάκαμψης των 800 δισ. ευρώ, λόγω παραβιάσεων των αντιμονοπωλιακών κανονισμών.

Οι Bank of America, Natixis, Nomura, NatWest και UniCredit δεν έλαβαν πρόσκληση να συμμετάσχουν, επειδή συμμετείχαν σε Καρτέλ στο trading ομολόγων πριν από μια δεκαετία. Οι Citigroup, JP Morgan και Barclays, μαζί με τη NatWest, αποκλείστηκαν επειδή πριν από δύο χρόνια είχαν βρεθεί ένοχες για χειραγώγηση των Αγορών Νομισμάτων, την περίοδο 2007 με 2013.

Εκτός έμειναν και η Deutsche Bank και Crédit Agricole, εξαιτίας απόφασης του Απριλίου, σύμφωνα με την οποία συμμετείχαν σε διαφορετικό Καρτέλ στο trading ομολόγων.

Νέο υψηλό κατέγραψε τον Απρίλιο το Κρατικό χρέος στην Ιταλία που εκτοξεύτηκε στα 2.680 δισ. ευρώ, ανεβαίνοντας 29,3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Κατά 1,3% υποχώρησε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο των Ηνωμένων Πολιτειών τον Μάιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, καθώς υπήρχε η εκτίμηση για πτώση 0,8%.

Αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο, καθώς ο πληθωρισμός συνέχισε να επιταχύνεται. Η άνοδος κατά 6,6% ήταν η μεγαλύτερη ετήσια από τότε που άρχισαν να καταγράφονται αρχεία, από τον Νοέμβριο του 2010. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,8%, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 0,5%.

Κατά 0,8% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 16,3%, παραμένει ωστόσο χαμηλότερα από τον περυσινό Φεβρουάριο, μήνα προτού ξεσπάσει η πανδημία.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, την ενίσχυση του τζίρου για τον κλάδο της Βιομηχανίας, το πρώτο τρίμηνο, κατά 1,6% καταγράφει το ΙΟΒΕ, σημειώνοντας ότι η βελτίωση διαμορφώνεται στο 5,8% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2020. Όπως αναφέρει, εντός των κλάδων Βιομηχανίας, η υψηλότερη ενίσχυση του κύκλου εργασιών το α΄ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σημειώνεται στους ΗΥ (15,1%) και στα Φαρμακευτικά Προϊόντα (14%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 927,56 (+0,03%) και 918,71 μονάδων (-0,93%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 919,67 (-0,82%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 920,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,78%.

Ο τζίρος στα 71,7 εκατ., από τα οποία τα 16,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΡΙ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΑΡΑΙΓ, CENER), ενώ ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΜΟΗ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Eurobank, Ελ. Πετρέλαια και ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 81 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (183.488 συμβόλαια).

Στα 5.303 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.589 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.650, 3.881 για τον Ιούνιο, 3.709 για τον Ιούλιο και 60 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.230) κινήθηκε μεταξύ 2.229 και 2.250 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (41.992 Eurobank, 67.500 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (28.767), Alpha Bank (11.855), ΔΕΗ (6.843), Εθνική (16.301), ΓΕΚ (1.887), Πειραιώς (71.524), Lamda Development (1.602), Τέρνα Ενεργειακή (876), ΑΔΜΗΕ (1.434), Jumbo (934), ΕΥΔΑΠ (349), Μυτιληναίο (2.050), Ελλάκτωρα (1.815), Ιντρακόμ (1.113), Fourli (530), Motor Oil (611), ΕΧΑΕ (874), ΟΤΕ (4.071), Cenergy (5.163), Viohalco (1.510), Ελ. Πετρέλαια (438), ΟΠΑΠ (454), ΟΛΠ (101), Τρ. Αττικής (124).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 37.699, MIG 40.309, Alpha Bank 27.277, Πειραιώς 291.751, ΔΕΗ 12.284, Εθνική 27.964.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                Name of Issuer                   NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,23%

2021-05-21

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 92.114.243 τεμ., (από 92.114.243 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.616.016 τεμ. (1.732.071), Eurobank 51.128.590 τεμ. (51.128.590), ΟΠΑΠ 1.457.830 τεμ. (1.458.045), Εθνική 10.526.080 τεμ. (10.526.080), Πειραιώς 4.240.124 τεμ. (4.240.124), ΟΤΕ 1.360.654 τεμ. (1.360.654)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v