Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μονόδρομος το stock picking στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η άπνοια στην εγχώρια αγορά και οι μετοχές που βρίσκονται στο προσκήνιο. Ποια «χαρτιά» κινούνται σε τιμές αντίστοιχες με τις... 1.500-2.000 μονάδες. Οι τίτλοι «επικαιρότητας» και τα πολυετή υψηλά.

Μονόδρομος το stock picking στο Χρηματιστήριο

Καθησυχασμένες οι αγορές, μετά τη νέα παρέμβαση Powell, μέχρι την επόμενη φορά που κάποια αφορμή θα εκληφθεί ως έναυσμα για διόρθωση.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξένοι διαχειριστές και «ισχυρά χέρια»
μάλλον κάνουν διακοπές (και) στα ελληνικά νησιά παρά ασχολούνται με τα της Λεωφόρου Αθηνών.

Αδιάσειστη απόδειξη τα 44,521 εκατ. αξίας συναλλαγών, με 19,861 εκατ. μετοχές και σχεδόν 2 εκατ. τζίρο με τη μορφή προσυμφωνημένων πράξεων. Για ακόμη μία, πολλοστή φορά, εμφανής η επενδυτική «άπνοια», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για τη χρηματιστηριακή κοινότητα. Μάλιστα, στη χθεσινή συνεδρίαση κατέστη δυσχερές ακόμη και το intraday/trading, λόγω της περιορισμένης μεταβλητότητας ακόμη και μετοχών με υψηλό volatility (σε μέσο όρο μηνός).

«Απνοια» παρά τις αρκετές άξιες λόγου ενέργειες επιχειρηματιών, κινήσεις βασικών μετόχων, συνεργειών και παρά τις προωθούμενες πρωτοβουλίες από το οικονομικό επιτελείο.

Αναπόφευκτη η διαμόρφωση μίας αγοράς 3 ταχυτήτων, με την πρώτη σχεδόν «ακίνητη» (52 μετοχές χωρίς μεταβολή ή ελάχιστα κομμάτια), τη δεύτερη να αφορά τις διαχρονικές επιλογές (κυρίως) των ξένων και την τρίτη, αυτήν που συντηρείται χάρη στην παρουσία εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, κυρίως από τη μέση και χαμηλότερα του ταμπλό (βάσει κεφαλαιοποίησης).

Θα σταθώ στη δεύτερη, καθώς μέρα με τη μέρα διογκούται το παράδοξο της πλήρους αναντιστοιχίας τιμής συγκεκριμένων εισηγμένων και απεικόνισης (μέσω δεικτών) του χρηματιστηρίου.

Στις 910,34 μονάδες μεν ο ΓΔ, σε συσσώρευση διαρκείας, αλλά στα 15,54 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 31,05 η Coca Cola/HBC, στα 15,50 η Mytilineos κ.α., με τιμές αντίστοιχες του ΓΔ από 1.500-2.000 μονάδες και πάνω. 

Μένει να φανεί εάν με την εκκίνηση της τελικής φάσης της αμκ της Alpha Bankθα απελευθερωθεί ρευστότητα, θα αυξηθούν οι συναλλαγές/εισροές κεφαλαίων από την πλευρά των «ισχυρών χεριών».

Περισσότερο σαν βολική δικαιολογία μού ακούγεται αυτή η προσέγγιση αρκετών χρηματιστών, αλλά λίγες μέρες ακόμη και θα δούμε. Ενθαρρυντικό, πάντως, το ότι στη μετοχή ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς από τα 1,123-1,152, με τελική τιμή στο 1,135 ευρώ.

Από τις μετοχές του δείκτη, απόλυτα συγχρονισμένη με τις εξελίξεις η Aegean «πετάει» με ένα 8,65% σε διάστημα εβδομάδας, φτάνοντας στα 5,78 ευρώ. Προφανώς και ευνοημένοι οι βασικοί μέτοχοι από τη συμμετοχή τους στην αμκ (στα 3,20 ευρώ), δίνοντας σημαντικό «αέρα» για τη συνέχεια. Με την προϋπόθεση πως ο τουρισμός θα κινηθεί σύμφωνα, έστω, με τις συντηρητικές προβλέψεις.

Σε πολυετή υψηλά ΟΤΕ, Coca Cola/HBC, Mytilineos «βλέπουν» αρκετά υψηλότερα, με την προσοχή βραχυπρόθεσμα στον Οργανισμό. Ημέρα αποκοπής του μερίσματος (0,68/μτχ.) η αυριανή και το «μαξιλάρι» που μεθοδικά δημιουργείται τελευταία μπορεί να «στείλει» τη μετοχή πάνω από τα 16 ευρώ. Ηδη μεγαλύτερη των 7 δισ. η χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού, με τον βασικό μέτοχο (Deutsche Telekom) να παίρνει τη... μερίδα του λέοντος (40%) των εσόδων από το μέρισμα. Πώς να μην είναι υπερευχαριστημένοι οι Γερμανοί.

Για τη Mytilineos, το στοίχημα διαχρονικών αλλά και νεότερων fans της εισηγμένης/μετοχής είναι πλέον η επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών.

Από τις δεικτοβαρείς του FTSE25 (2.201,23 μονάδες), εμφανές το προσεκτικό μάζεμα στη Motor Oil -τουλάχιστον τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Στη γ.σ. του ομίλου αναπτύχθηκε ενδελεχώς ο σχεδιασμός της «επόμενης ημέρας», με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο (Πέτρο Τζαννετάκη) να καθιστά σαφή τον προσανατολισμό στη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Με το brent πάνω από τα 72 $, το λειτουργικό κέρδος από τη διύλιση μεγαλύτερο και τη στροφή προς τις ΑΠΕ, δικαιολογούνται οι τελευταίες τοποθετήσεις (κυρίως) ξένων στη μετοχή.

Εξίσου ενθαρρυντική η εικόνα συγκεκριμένων mid caps (Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Intracom, AVAX, Autohellas, Ικτίνος, Profile κ.α.), που πληρούν τις προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Τεχνικά ζητούμενο παραμένει «κλείσιμο» του ΓΔ πάνω από τις 912-914 μονάδες (ει δυνατόν μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση), μπας και από Δευτέρα -και λόγω Αlpha Bank- ενεργοποιηθούν ορισμένα «ισχυρά χέρια». Μέχρι τότε, σχεδόν μονόδρομος το stock picking, με αρκετά «μικρά» να δίνουν τον τόνο τους χθες (Ideal, Ακρίτας, Byte, Reds, Λανακάμ, Κορδέλλου κ.α.).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v