Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο σε στάση αναζητά… καύσιμα

Χωρίς ουσιαστική κίνηση ολοκληρώθηκε μια ακόμα συνεδρίαση στην εγχώρια αγορά, παρά τα νέα ρεκόρ που καταγράφηκαν στο ξεκίνημα της Wall Street. Αγοραστές στην Lamda και την Τέρνα Ενεργειακή, πωλητές σε Εθνική και Aegean.

Χρηματιστήριο σε στάση αναζητά… καύσιμα

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα συνεχιζόμενα ρεκόρ της Wall Street, τις τελευταίες δηλώσεις Αξιωματούχων της Fed, τις σημερινές ανακοινώσεις της BoE, τα νούμερα που δημοσιεύτηκαν για την πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας στο α΄ τρίμηνο τρέχοντος έτους, αλλά και την πορεία της πανδημίας, με την νέα μετάλλαξη “Δέλτα”.

Χωρίς καμία διάθεση αλλαγής, η εικόνα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες να αναλώνονται σε επιτόπιο βηματισμό και την καθαρή αξία συναλλαγών, να παραμένει εγκλωβισμένη σε χαμηλά επίπεδα, αναγκάζοντας όλο και περισσότερους Επαγγελματίες του χώρου, να ασχολούνται με τους πιθανούς Προορισμούς των Θερινών τους διακοπών (!)

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ήταν η τελευταία μέρα, για να αποκτήσουν οι Επενδυτές προτεραιότητα στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, αύριο είναι προγραμματισμένη η υπογραφή της σύμβασης πώλησης της “Ελληνικό Α.Ε.” στην Lamda Development, βάζοντας τέλος σε ένα σήριαλ αναβολών και καθυστερήσεων 10 περίπου ετών.

Σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.), “η Lamda Development, από αύριο δεν θα είναι απλά μια Εταιρεία ανάπτυξης Ακινήτων. Η Εταιρεία θα αντανακλά τις εγχώριες τάσεις στην Αγορά Ακινήτων και το Λιανικό Εμπόριο και όσο θα πλησιάζουμε προς την παράδοση των Έργων, το ειδικό βάρος αυτών των τάσεων θα είναι εντονότερο στην εικόνα των αποτελεσμάτων της. Ίσως μιλάμε πια για την πιο αντιπροσωπευτική περίπτωση Εισηγμένης για το Ελληνικό Real Estate και ένα σημείο αναφοράς για Διεθνή Κεφάλαια, που επιθυμούν να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή πρόσφυση στην Ελληνική Κτηματαγορά”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ (+2,34%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 7,74 ευρώ, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τον “μεγάλο στόχο” των αγοραστών, που είναι η ζώνη 8,80 – 9,00 ευρώ. Η όποια διόρθωση, καλό θα είναι να μην επεκταθεί χαμηλότερα των 7,46 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας την αναφορά και σήμερα από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank (+0,62%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική (-1,07%), Eurobank (0%) και Πειραιώς (-0,79%), με την τελική εικόνα να παραμένει εντυπωσιακά αδύναμη και ατασική, καθώς οι εν λόγω τίτλοι αδυνατούν να δώσουν ανοδική διαφυγή, αλλά και να διορθώσουν σημαντικά, έχοντας επιλέξει την πλάγια κίνηση.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 573,61 (-0,39%) και 579,57 μονάδων (+0,65%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 573,85 (-0,34%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 574,64 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,21%.

Όσο ο ΔΤΡ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 574 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί αναρρίχηση προς τις επόμενες αντιστάσεις των 606 (gap), 633 – 635, 655 και 688 μονάδων, αλλά η κίνηση θα απαιτήσει αυξημένες συναλλαγές.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις στις 560 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 550 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων), 543 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), 540 (ημερήσιο “stop long”) και 519 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα δείχνει οριακή επικράτηση των “πράσινων” τίτλων, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΒΙΟ (+1,57%), ΕΕΕ (+0,16%), ΕΛΠΕ (+0,80%), ΕΥΔΑΠ (+0,35%), ΛΑΜΔΑ (+2,34%), ΟΛΠ (+0,61%), ΟΠΑΠ (+0,31%), ΣΑΡ (+0,67%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,01%) και TITC (+0,48%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΧΑΕ και ΜΠΕΛΑ.

Να σημειωθεί ότι στις 16.30 και μισή ώρα πριν την λήξη των συναλλαγών και τις τελικές δημοπρασίες, η ΕΕΕ (+0,16%) είχε διακινήσει 6428 τεμ. (τελικός όγκος στα 7858 τεμ.), ο ΟΛΠ (+0,61%) 2312 τεμ. (τελικός όγκος 2834 τεμ.), ενώ στην Αγορά Παραγώγων, το συμβόλαιο του Ιουλίου “μέτραγε” 58 τεμ. (τελικός όγκος 91 τεμ.) επιβεβαιώνοντας την εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Μυτιληναίος (-1,87%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,3779876510 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,3590882685 ανά μετοχή).

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “στόχος της ΔΕΗ για το 2021 είναι να επαναληφθούν οι επιδόσεις του 2020, σε επίπεδο επαναλαμβανόμενου EBITDA, σταθεροποιώντας τη λειτουργική κερδοφορία της και δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες για την έναρξη ενός νέου κύκλου ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια’. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των Μετόχων”.

Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-0,11%), συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έστω και αν, προς το παρόν, “επιπλέει” υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ. Η μετοχή έχει συμπληρώσει 4 μήνες συσσώρευσης, θυμίζοντας ότι έχει δώσει πολύ μεγάλες αποδόσεις την τελευταία διετία. Τεχνικά και σε ημερήσιο μας έχει δώσει αγοραστικό σήμα με το “stop” στο 8,965 σε κλείσιμο και την ζώνη των 9,00 πολύ σημαντική στήριξη. Χρειάζεται μία κατοχύρωση των 9,32 ευρώ, αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι κίνηση προς τα 9,80 – 10,00 ευρώ, που είναι και κύρια αντίσταση. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 8,50 ευρώ.

Δεν δείχνει διαθέσεις, αλλά και την απαιτούμενη δυναμική, για να αποκολληθεί από τα πρόσφατα χαμηλά, η μετοχή της ΕΛΧΑ (-1,87%). Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 2,20 – 2,26. Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 2,07 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Άβακα (+3,15%, είχε προηγηθεί “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων) και Intralot (+16,5%, με κλείσιμο σε υψηλά 17 μηνών και αφού είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε ΛΕΒΠ (+9,59%), Flexopack (+4,07%), Q&R (+2,69%) και Γενική Εμπορίου (+1,45%), αύξησαν συναλλαγές οι ΞΥΛΚ (+9,37%), Τεχν. Ολυμπιακή (+3,64%) και Βογιατζόγλου (-5%), ο Κυριακούλης (+5,93%) θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,55 ευρώ για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο, ενώ σε νέα υψηλά 86 μηνών έκλεισε η Centric (+5,45%).

Χωρίς πειστικούς αγοραστές ΛΕΒΚ (+7,73%) και AS Company (+4,48%), θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 4,86 ευρώ για να βελτιώσει την τεχνική εικόνα της η Profile (+1,10%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Ιντρακάτ (+5,73%), ΚΛΜ (+2,47%), Byte (+2,59%), Ίλυδα (+2,24%) και Δομική Κρήτης (+2,43%), με τις δύο τελευταίες να έχει προηγηθεί “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Epsilon Net (+0,69%).

Παρουσία πωλητή σε Doppler (-7,69%), CPI (-1,10%) και Ικτίνο (-3,09%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Τρ. Αττικής (-1,55%), οι όροι της Α.Μ.Κ. που ανακοινώθηκαν έφεραν πωλήσεις στην Ελγέκα (-3,06%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Έλαστρον (-3,77%), “αλλάζει πίστα” με κλείσιμο υψηλότερα των 0,144 ευρώ η Frigoglass (+11,11%), ενώ σε υψηλά 223 μηνών έκλεισε η Space (+1,01%).

Χωρίς αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Σε περίπτωση που ο ΓΔ επιμείνει πλαγιοανοδικά, οι πρώτες αντιστάσεις στις 913 και 950 μονάδες, ενώ οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 903 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 895, 880 και 852 (ημερήσιο “stop long”) – 850 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πλησιέστερες στηρίξεις στις 2186 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2138 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 2046 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας απαιτείται επαναφορά με κλείσιμο υψηλότερα των 2230 – 2240 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 2216 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Περιμένουμε η Αγορά να διατηρήσει τη στάση αναμονής, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Η συσσώρευση είναι το βασικό σενάριο, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών και περιορισμένο εύρος διακύμανσης”, εκτιμά η Beta Sec.

“Η Θερινή ραστώνη έχει επηρεάσει τις συναλλαγές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με τα τεχνικά δεδομένα να παραμένουν αμετάβλητα. Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα, για όσους επιθυμούσαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα συμμετοχής, ως παλαιοί Μέτοχοι, στη διαδικασία Α.Μ.Κ. της Alpha Bank, που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Συνεχίζεται η συσσώρευση εντός στενού εύρους τιμών (3% διακύμανση για σχεδόν ολόκληρο τον Ιούνιο) για την Εγχώρια Αγορά, ενώ έχουν ξεκινήσει οι αποκοπές μερισμάτων αρκετών τίτλων, μεταξύ των οποίων και ορισμένων με αυξημένη βαρύτητα στον ΓΔΧΑ. Σήμερα, διαπραγματεύθηκε χωρίς το μέρισμα ο Μυτιληναίος και αύριο κόβει μέρισμα ο ΟΤΕ. Συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή βραχυπρόθεσμα, καθώς δεν αποκλείεται διόρθωση τιμών, προτού ή Αγορά ‘δει’ νέα υψηλότερα επίπεδα. Πέραν των εβδομαδιαίων στοιχείων για την Αγορά Εργασίας των ΗΠΑ, η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει την 3η μέτρηση για το ΑΕΠ Α΄ τριμήνου των ΗΠΑ και το πόρισμα των ‘stress test’ της FED, για τις μεγαλύτερες Αμερικανικές Τράπεζες”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Η αξία των συναλλαγών στο ΧΑ λιμνάζει σε αποκαρδιωτικά επίπεδα, δυσχεραίνοντας το "διάβασμα" της Αγοράς, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Στην παρούσα συγκυρία δεν ενδείκνυνται "κινήσεις πρωτοβουλίας", καθώς ο "αντίπαλος" (είτε είναι "ταύρος", είτε είναι "αρκούδα") παραμένει "ταμπουρωμένος στα μετόπισθεν".

Όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε στενό εύρος τιμών, πέριξ των 900 μονάδων, οι μακροχρόνιοι κινητοί μέσοι όροι συνεχίζουν να δείχνουν "πάνω".

Στα θετικά της τάσης το ότι οι πωλητές αδυνατούν να “χτίσουν” στο πρόσφατο πτωτικό momentum, με τις κινήσεις τους στο ταμπλώ, να είναι αναιμικές.

"Αν όχι τώρα, τότε πότε;" είναι το ερώτημα που θέτουν στους εαυτούς τους οι υποτιμητικοί κερδοσκόποι, οι οποίοι είναι σε "αναμμένα κάρβουνα" και λόγω της νέας εντυπωσιακής αναπήδησης στη Wall Street.

Το μικρό εύρος τιμών της "ταινίας" (tape), το ανύπαρκτο συναλλακτικό ενδιαφέρον, οι μακροπρόθεσμα "τσιμπημένοι" ταλαντωτές τιμών και ο ημερήσιος σχηματισμός που προσομοιάζει σε "αγοραστική σημαία" (bullish flag) δημιουργούν ένα μίγμα που κάνει την "υπομονή, αρετή".

“Έως ότου η επόμενη τάση του Γενικού Δείκτη ξεκαθαρίσει, θα είναι φρόνιμο οι Έλληνες Επενδυτές να αποφύγουν το ‘best guess trading’ και να αξιοποιήσουν τη ‘ραστώνη’ της Αγοράς, για βελτίωση των επενδυτικών τους πρακτικών και για τοποθέτηση ‘alerts’ τιμών, που όταν ενεργοποιηθούν, θα επιβεβαιώσουν το ξαναζωντάνεμα επιλεγμένων χαρτιών", τονίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, νέα ρεκόρ διεκδικούν οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Τίποτα το ενθαρρυντικό από τον Χρυσό, με τους Αναλυτές να περιμένουν διαφορετική συμπεριφορά από τις 28/6, μικρά κέρδη για το Ασήμι, προς τα $34300 ανηφορίζει το Bitcoin, προς τα $2000 το Ethereum.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, η Οικονομία της Γερμανίας θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,3% το β’ τρίμηνο και περαιτέρω 3,6% το γ’ τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στο 101,8 τον Ιούνιο, από 99,2 τον Μάιο, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών βελτιώθηκε στο 99,6, από 95,7 και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο 104, από 102,9.

Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμένονταν, ενώ ο στόχος για τις αγορές τίτλων παρέμεινε αμετάβλητος στα 875 δισ. Στερλίνες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε πως από τον Μάιο οι εξελίξεις στην Παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν λίγο ισχυρότερες του αναμενόμενου, ιδιαίτερα στις Αναπτυγμένες Οικονομίες.

Ως προς τον πληθωρισμό, εκτιμά πως θα αυξηθεί περαιτέρω, πάνω από τον στόχο, κυρίως λόγω της εξέλιξης των τιμών Ενέργειας και άλλων Εμπορευμάτων και πως πιθανότατα θα ξεπεράσει το 3% για μια προσωρινή περίοδο.

Η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση των στοιχείων του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία επιβεβαίωσε την πρώτη μέτρηση. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι η μέτρηση θα μείνει αμετάβλητη στο 6,4%.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 7.000, στις 411.000 την εβδομάδα που έληξε στις 19 Ιουνίου. Οι Αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν 380.000 νέες αιτήσεις.

Οι παραγγελίες στα Αμερικανικά Εργοστάσια για Αγαθά διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών, αυξήθηκαν για δωδέκατη φορά τους τελευταίους 13 μήνες τον Μάιο. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες διαρκών Αγαθών σκαρφάλωσαν 2,3% τον Μάιο, μετά από πτώση 0,8% τον Απρίλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, η S&P Global αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης σε 4,4% φέτος και 4,5% το 2022, βλέποντας ευρύτερη εφαρμογή των δημοσιονομικών κινήτρων στο πλαίσιο του σχεδίου NGEU "Επόμενη Γενιά της ΕΕ" και ασθενέστερη συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο.

Ο Οίκος προβλέπει συνολική θετική επίδραση της τάξεως του 20% στο Ελληνικό ΑΕΠ έως το 2026, στο θετικό σενάριό του.

Το πρώτο Ελληνικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών σε Υποδομές ενεργειακής μετάβασης, με βασικό Επενδυτή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στην Αγορά. Πρόκειται για το New Energy Capital (NEC), με αρχικό κεφάλαιο ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 912,78 (+0,27%) και 908,01 μονάδων (-0,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 910,06 (-0,03%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 909,84 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,05%.

Ο τζίρος στα 63,5 εκατ., όμως από αυτά τα 10,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ και ΜΠΕΛΑ, απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ και με το θετικό ο ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco και Σαράντης και στο χαμηλό οι Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΧΑ.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νέα καθίζηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.476 συμβόλαια).

Στα 5.528 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.528 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 112, 91 για τον Ιούλιο και 21 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.171,5) κινήθηκε μεταξύ 2.168,25 και 2.181,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.174), Alpha Bank (1.403), Ιντρακόμ (178), Εθνική (1.041), Πειραιώς (2.174), ΑΔΜΗΕ (198), Jumbo (238), Μυτιληναίο (153), Lamda Development (238), MIG (110), ΟΤΕ (110).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 37.988, MIG 24.372, Alpha Bank 22.523, Πειραιώς 341.519, Εθνική 28.991, ΔΕΗ 17.092.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer                  NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,23%

2021-05-21

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 95.498.560 τεμ., (από 90.977.681 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.602.915 τεμ. (1.602.915), Eurobank 54.157.359 τεμ. (54.157.359), ΟΠΑΠ 1.382.830 τεμ. (1.432.830), Εθνική 10.494.977 τεμ. (10.526.080), Πειραιώς 3.130.848 τεμ. (3.130.848), ΟΤΕ 1.407.082 τεμ. (1.387.082)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v