Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε χαμηλά έτους ο... τζίρος

Οριακά χαμηλότερα των 890 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με χαρακτηριστικό της συνεδρίασης την... αποχή των επενδυτών. Σταθεροποιητικά η Alpha, πιέσεις σε Εθνική, Πειραιώς. Κέρδη για Coca Cola. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν από τα «μεσαία».

Χρηματιστήριο: Σε χαμηλά έτους ο... τζίρος

Με τζίρο 4 εκατ. ανά ώρα εξελίσσεται η συνεδρίαση. Καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς σε -ούτως ή άλλως- «ρηχό» χρηματιστήριο, με το επενδυτικό κοινό σε... διακοπές, ελάχιστα ουσιαστικά μπορεί να ειπωθούν.

Μέτριες συναλλαγές, ανάλογος ρυθμός στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωστόσο -αναλογικά πάντα- σε Μαδρίτη και Μιλάνο κάτι περισσότερο κινείται. Οπως και σε Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Ομως, για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η εικόνα -και όχι μόνο η σημερινή, της εβδομάδας αλλά και συνολικότερα από τα μέσα-τέλη Μαΐου- είναι απογοητευτική, απαξιωτική ως προς την αδιαφορία (κυρίως) των ξένων διαχειριστών.

Στα 16 εκατ. η αξία των συναλλαγών, λίγο μετά τις 14:30, από αυτά τα 2,10 εκατ. με προσυμφωνημένες συναλλαγές σε ΔΕΗ, Eurobank, ΟΠΑΠ, η χαμηλότερη για φέτος (για το αντίστοιχο διάστημα), ενδεικτική της στάσης των επενδυτών.

Στις 886 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 2.140 ο FTSE25 και πέριξ των 545 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών.

Σε Alpha Bank η μεγαλύτερη συναλλακτική αξία, ΟΠΑΠ, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική, Πλαστικά Θράκης, Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, Lamda Development κ.α. να ακολουθούν.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι απέδιδαν την επενδυτική άπνοια των προηγούμενων ημερών (και) στην αμκ της Alpha Βank, εμφανίζονταν -νωρίτερα- προβληματισμένοι από την εικόνα της αγοράς. Ειδικότερα από το γεγονός πως πλην ελαχίστων περιπτώσεων, η αγορά δεν «ακούει» σε θετικές ειδήσεις, εκτός από εξαιρέσεις, οι επενδυτές δεν δείχνουν πρόθυμοι ούτε να τοποθετηθούν αλλά ούτε και να μειώσουν περισσότερο τις θέσεις τους.

Αγορά χωρίς αντανακλαστικά, παύει να είναι (λειτουργικά) αγορά και αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που οι αμκ των τραπεζών ολοκληρώθηκαν, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, θα πρέπει σταδιακά να «αποτυπωθεί» η στάση των παλαιών και νέων μετόχων.

Προσώρας, στη μετοχή της Alpha Βank οι συναλλαγές γίνονται στα 1,050-1,0355 ευρώ, με το εύρος των 1-1,20 ευρώ να αποτελεί το νέο κανάλι διαπραγμάτευσης για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Στο 0,8398 ευρώ η Eurobank, στο 1,437 η Πειραιώς και στα 2,394 η Εθνική, με τις μεγαλύτερες απώλειες από τις συστημικές.

Στα 12,94 η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 12,36 της Τέρνα Ενεργειακής, στα 14,28 της Motor Oil, στα 2,035 της ElvalHalcor, στα 9,40 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με αγοραστές.

Με αυξημένες συναλλαγές, από τα mid caps, νωρίτερα τα Πλαστικά Θράκης, με νέο υψηλό στα 6,96 ευρώ, το ΚΡΙ-ΚΡΙ με νέο ιστορικό υψηλό στα 8,90 ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τη σημερινή ανάρτησή μας στον Εκηβόλο. Ποιοι δείκτες...

Για ακόμη μία συνεδρίαση και σήμερα με αυξημένες συναλλαγές σε άνοδο η μετοχή της Reds/Καμπάς με αγοραστές έως τα 2,42 (υψηλό 52 εβδομάδων), με θετικό πρόσημο και οι Trastor, Foodlink, Κτήμα Λαζαρίδη, Εβροφάρμα, Unibios κ.α.

Στις 44/56 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 66 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v