Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που βλέπουν υψηλότερα

Με το stock picking να αποτελεί μονόδρομο στην αγορά, οι επενδυτές παίρνουν θέσεις εν όψει Σεπτεμβρίου. Ποια «βαριά χαρτιά» προσελκύουν το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον. Οι κινήσεις σε Coca Cola, Ελλάκτωρ, Phoenix Vega.

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που βλέπουν υψηλότερα

Με οριακά θετικό πρόσημο η εβδομάδα, που πέρασε για το Χρηματιστήριο Αθηνών με κύριο χαρακτηριστικό το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και τις ανάλογες συναλλαγές, τζίρους.

Εβδομάδα, που στα διεθνή χρηματιστήρια οι αγοραστές είχαν τον πρώτο και τελευταίο λόγο, με διαδοχικά υψηλά στην Νέα Υόρκη, ιστορικές "κορυφές" στην Φρανκφούρτη καθώς traders και επενδυτές ισορροπούν μεταξύ προσδοκιών για επαναφορά της οικονομίας αλλά και εξάπλωσης της μετάλλαξης "Δέλτα".

Σταδιακή αναθέρμανση της αγοράς, περιμένουν οι αναλυτές για την "ρηχή" αγορά μας, με τις επιλεκτικές κινήσεις να παραμένουν- σχεδόν-μονόδρομος. Χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις, εξελίξεις η εβδομάδα, που ξεκινά από τις 895,29 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη αλλά με εκτιμήσεις πως τα "ισχυρά χέρια" θα συνεχίσουν να "χτίζουν" θέσεις εν αναμονή του Σεπτεμβρίου. Διακριτικές, πλην όμως εμφανείς οι τοποθετήσεις τους σε συγκεκριμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης- με τον FTSE25 στις 2.145,90 μονάδες- ενόσω η στάση τους απέναντι στον τραπεζικό παραμένει επιφυλακτική. Ενδεικτικό η απόκλιση/discount του κλαδικού δείκτη έναντι των blue chips και της αγοράς.

Στις 552,19 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, και μόνο πειστική υπέρβαση των 580 (κατ' ελάχιστον) θα άρχιζε να διαφοροποιεί την τάση προς ανοδική.

Επίσης εμφανής η σταδιακή μετακύληση ενδιαφέροντος, ρευστότητας προς τα blue chips, συγκεκριμένα mid caps παράλληλα με την συνεχιζόμενη μόχλευση σε πλειάδα small caps.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Coca Cola HBC, η είσοδος προς διαπραγμάτευση του Phoenix Vega Mezz και των νέων μετοχών, που προέκυψαν από την αμκ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν, κυρίως, οι αφορμές για να ενεργήσουν βραχυπρόθεσμα οι παίκτες.

Στην περίπτωση της Coca Cola HBC, δεύτερης "βαρύτερης" του χρηματιστηρίου- η υπέρβαση των εκτιμήσεων των αναλυτών είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση της μετοχής έως τα 32,49 (στα 32,89 ευρώ το υψηλό της) με μερική κατοχύρωση θέσεων, προς το "κλείσιμο" της συνεδρίασης, την Παρασκευή.

Η είσοδος των ΦΒΜΕΖΖ στάθηκε αφορμή για ενδοσυνεδριακές εντολές και βραχυπρόθεσμες κινήσεις, καθώς η μεταβλητότητα του συγκεκριμένου τίτλου ήταν διψήφια (σε ποσοστό).

Επίσης η είσοδος των νέων μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπορεί να μην είχε την συνέπεια που περίμεναν οι short στο χαρτί, καθώς οι long την ώθησαν έως τα 1,50 με τελική τιμή στα 1,468 ευρώ. Οι εξελίξεις στον όμιλο έχουν ενδιαφέρον, σε μία περίοδο που διορατικοί επενδυτές επανακάμπτουν προς μετοχές/εισηγμένες του ευρύτερου κλάδου "υποδομών". Θέσεις, που εξηγούνται από την εκτίμηση ότι και με την συνδρομή δανείων, επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δρομολογηθεί σειρά μεγάλων αλλά και μεσαίων/μικρότερων έργων, υποδομών κ.λ.π

Ηδη την τελευταία εβδομάδα, υπήρξε αντίδραση για μετοχές του ευρύτερου κλάδου (Avax, Εκτέρ, Τεχνική Ολυμπιακή, Βιοτέρ αλλά και Cenergy, ElvalHalcor, Ελαστρον, Τζιρακιάν κ.α.) τάση, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θα ισχυροποιείται στη συνέχεια.

Από αυτή την άποψη, θα περιμέναμε να υπάρξει ενδιαφέρον τόσο για τους ισχυρούς (ΤΙΤΑΝ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) όσο για μεσαίους (Intrakat, ΣΙΔΜΑ) αλλά και μικρότερους ακόμη και παρεμφερών κλάδων που είναι στο monitoring επενδυτικών χαρτοφυλακίων, όπως λ.χ. αυτός της "αποθήκευσης".

Ωστόσο οι επενδυτές παραμένουν- στην πλειονότητα τους- επιφυλακτικοί, οι ξένοι απέχουν, καθώς το στοίχημα για την οικονομία παραμένει ριψοκίνδυνο. Από τη μία, τα μέχρι τώρα, καλά νέα από το "τουριστικό" μέτωπο από την άλλη όμως οι ανησυχίες για το "υγειονομικό".

Μία ενδεχόμενη επίτευξη στόχου 50% (ως προς τα έσοδα του 2019) αναμφίβολα θα έδινε πολλές ανάσες και περί τα 10-11 δισ. ευρώ, μένει όμως να βγει ο Αύγουστος και να δούμε με ποιες υγειονομικές συνθήκες μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο, φθινόπωρο. Θα έλεγε κάποιος, πως το κυρίαρχο δίλημμα συνοψίζεται στο "προσδοκίες vs ανησυχιών" από την έκβαση του, θα μπορούσε να κριθεί η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση.

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία, που αναφέρει η Εύα Δ. Οικονομάκη, για τους κερδισμένους και χαμένους του φετινού καλοκαιριού.

Για όσους παρακολουθούν την αγορά, με γνώμονα τους δείκτες, δεν περιμένουν αισθητή διαφοροποίηση του ΓΔ πέραν των 880-910 μονάδων. Τουλάχιστον όσον αφορά στον ΔΤΡ δεν διαμορφώνεται δυναμική προς (και πάνω) τις 580 μονάδες.

Ωστόσο αρκετοί (όλο και περισσότεροι) ενεργούν βάσει συγκεκριμένων εταιρικών/μετοχικών δεδομένων, όπως αυτό αποτυπώνεται στην απόκλιση τρέχουσας τιμής και διακύμανσης δεικτών.

Ενδεικτικές οι περιπτώσεις λ.χ. των ΟΤΕ, Mytilineos, Coca Cola αλλά και ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικών Θράκης, Quest, όπως επίσης Performance, Space κ.α με τιμές σε μεγάλη απόκλιση (premium) έναντι του Γενικού Δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v