Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριo: Stock picking στις παρυφές των 900 μονάδων

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με τις τράπεζες να υποχωρούν και τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις. Ισχυρή άνοδος για Ελλάκτωρ, κέρδη και για Aegean. Ποιες μετοχές κινούνται σε νέα υψηλά.

Χρηματιστήριo: Stock picking στις παρυφές των 900 μονάδων

Νέα υψηλά, για τον DAX στην Φρανκφούρτη, μετά κόπων και βασάνων, για τον ΓΔ στην Αθήνα.

Ισχυροποιείται η άνοδος, με υπέρβαση και των 16.000 μονάδων, την ώρα που τα futures στην Νέα Υόρκη "δείχνουν" ακόμη πιο υψηλά.

Στα καθ' ημάς, για τον τραπεζοβαρή Γενικό Δείκτη η εικόνα αποτυπώνεται στην περιοχή των 895 μονάδων, με τον κλάδο-κλειδί και σήμερα εγκλωβισμένο στην περιοχή των 550 μονάδων.

Υπεραποδίδουν- έναντι δεικτών και αγοράς- επιμέρους εισηγμένες/μετοχές από τη μεγάλη έως τη μεσαία αλλά και χαμηλότερη αποτίμηση, premium που ενισχύει όλους όσους εστιάζουν σε συγκεκριμένους τίτλους και όχι-τόσο- στις πόσες μονάδες είναι ο ΓΔ.

Συναλλαγές μέτριες, αν και-συγκριτικά- περισσότερες από εχθές, με 3 πακέτα που έγιναν στην αρχή της συνεδρίασης (αξίας 3,87 εκατ. ευρώ).

Με πωλήσεις στις 4 συστημικές τραπεζικές και την Εθνική πολύ πίσω ως προς την αξία συναλλαγών,
με ρευστοποιήσεις έως 0,78% χαμηλότερα (για την Eurobank), με την πλειονότητα των ξένων διαχειριστών να απέχουν, για ακόμη μία εβδομάδα.

Στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης, ο κλάδος, η αγορά παραμένουν υποτιμημένοι έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη, η Jefferies μειώνει σημαντικά τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των εισηγμένων, πλην όμως ο αμερικανικός οίκος βλέπει μεγαλύτερο περιθώριο απόδοσης για την ελληνική από τις αναπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές. Με όρους p/e στις 11,3 φορές, μερισματική απόδοση στο 3,44% και αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων στο 8,6% το ΧΑΑ δικαιούται το κάτι παραπάνω. Εάν μάλιστα "βγει" το στοίχημα για τον τουρισμό, το ανοδικό ενδεχόμενο θα συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες.

Στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με την προσφορά που βγήκε από νωρίς (μετά την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, από την αμκ) έως τα 1,324 να μαζευτεί, κυρίως από "ισχυρά χέρια" για να αντιδράσει έως τα 1,50 ευρώ.

Με επίκεντρο την εισηγμένη καταγράφεται κινητικότητα για τον ευρύτερο κλάδο, με μετοχές εταιρειών των ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ κ.α. να ακολουθούν.

Σχετική η ανάρτηση μας, από νωρίς, στον Εκηβόλο.

Δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσης για το Phoenix Vega Mezz (ΦΒΜΕΖΖ) με αυξημένη μεταβλητότητα, υψηλές συναλλαγές και ενεργότατες ενδοσυνεδριακές εντολές. Στο εύρος των 0,0412-0,0469 με 12,8% και 7,9 εκατ. τίτλους. Διακύμανση εκ προοιμίου αναμενόμενη για τους traders.

Σε ΑΔΜΗΕ, Aegean, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ElvalHalcor, Lamda, Jumbo, Mytilineos, Sarantis, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή υπερισχύουν οι αγοραστές, αν και στις μετοχές που πλεονεκτούν οι πωλητές η προσφορά θα μπορούσε να απορροφηθεί με χαμηλό κόστος.

Θα δούμε από Δευτέρα, σταδιακά εάν υπάρχει διάθεση και δυνάμεις για το κάτι παραπάνω.

Στις 59/42 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με νέα υψηλά για Performance (11,75), Ιατρικό (1,90), Qual (0,318), Μουζάκης (0,71%). Για την πρώτη είναι και ιστορικό υψηλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v