Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδική διαφυγή με ζητούμενο τη συνέχεια

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη. Από υψηλά 19 μηνών εκκινεί η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, η οποία δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Η προσοχή και στα αποτελέσματα που ανακοινώνονται το απόγευμα.

Χρηματιστήριο: Ανοδική διαφυγή με ζητούμενο τη συνέχεια

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές οι δείκτες στη Wall Street, με τους S&P 500 και Nasdaq να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά. Μικτά τα πρόσημα σήμερα το πρωί και στην Ασία, με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των ενεργών επενδυτών, ενώ για θετικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Πιέσεις στα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να υποχωρεί προς τις $47.100 και το Ethereum προς τις $3.230.

Στα καθ' ημάς, ημέρα με γεμάτη ατζέντα η σημερινή, καθώς η Αγορά αναμένει τα αποτελέσματα των Eurobank (τηλεδιάσκεψη στις 18:00), Motor Oil (τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη στις 17:30), Fourlis, Housemarket και International Intercontinental, ενώ ολοκληρώνεται η προαιρετική δημόσια πρόταση του ΟΛΘ.

Επίσης η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εκτός του ότι θα είναι η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού οκταμήνου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, δεν αποκλείεται να «χρωματιστεί» και από πιθανές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων (αλλαγές στάθμισης του MSCI, στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών, χωρίς νέες προσθήκες ή διαγραφές στον βασικό δείκτη).

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά 19 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 29/1/2020 (931,21 μονάδες), ενώ η ανοδική διαφυγή συνοδεύτηκε από κινητικότητα σε όλο σχεδόν το εύρος του FTSE25 και από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 21 συνεδριάσεων.

Επίσης σήμερα, στις 18:00, έχει τηλεδιάσκεψη με αναλυτές και δημοσιογράφους η Διοίκηση της Ελλάκτωρ, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου 2021. 

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, «μεθαύριο, Πέμπτη, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποσφραγίζει τις οικονομικές προσφορές των δύο εναπομεινάντων προτιμητέων επενδυτών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησής τους και η ανάδειξη του πλειοδότη. Στην τελική φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Υποδομών πέρασαν η Italgas και η τσέχικη EP Investment Advisors, μετά τον έλεγχο από το ΤΑΙΠΕΔ των νομιμοποιητικών εγγράφων που συνόδευαν τις δύο προσφορές».

Στο τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., εννοείται ότι η περαιτέρω αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη πρέπει να συνδυαστεί με σταδιακή αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, αλλά και με διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, ενώ μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι η Εγχώρια Αγορά διαθέτει τις απαιτούμενες εφεδρείες, προκειμένου να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα και να πετύχει την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 949-950 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφασίστηκε η άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Προοδευτική. Στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2020 που δημοσιοποίησε η εταιρεία χθες, σημειώνει ξανά πως «επιδιώκει συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι, παρά το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία, πέραν από τη συνεισφορά τους σε οικονομικούς πόρους, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και σε άλλους τομείς για την επίτευξη του σκοπού αυτού».

Η εισηγμένη το 2020, με μηδενικό τζίρο, είχε EBITDA 1,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 197 χιλ. ευρώ, με καθαρή θέση (στις 31/12/2020) 7,6 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν σε 5,7 εκατ. ευρώ, μειωμένος σε σχέση με το 2019, καθώς πέρυσι είχε προκύψει έκτακτο κέρδος «από διακανονισμό με Τραπεζικό Ίδρυμα», ύψους 1,27 εκατ. ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v