Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, καθώς οι επενδυτές αξιοποιούν το θετικό κλίμα στις αγορές μετά και τα τελευταία σχόλια του Τζερόμ Πάουελ. Ζητούμενο η αύξηση του τζίρου. H προσοχή και στα εταιρικά αποτελέσματα. Η ατζέντα.

Προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα στο Χρηματιστήριο

Στο «πράσινο» ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι δείκτες της Wall Street, με τους S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, στο Jackson Hole.

Να σημειωθεί ότι από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 23 έκλεισαν με άνοδο και οι υπόλοιπες υποχώρησαν.

«Το γεγονός ότι ο κεντρικός τραπεζίτης δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του tapering από τη Fed, σε συνδυασμό με τη δήλωση ότι ενδεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων είναι ακόμη μακριά, αφήνει περιθώρια περαιτέρω ανοδικής κίνησης για τις Αγορές, χωρίς να αποκλείονται οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών», σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις ξένων διαχειριστών.

Στην εβδομάδα που ξεκινά, ιδιαίτερη σημασία έχει η ανακοίνωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ την προσεχή Παρασκευή, καθώς θετικά αποτελέσματα θα φέρουν το tapering ακόμη κοντά, αφού ο στόχος για μείωση της ανεργίας θα έχει πλησιάσει κι άλλο. Άλλες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που αναμένονται, είναι οι δείκτες PMI σε Γερμανία - Ευρωζώνη - Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, ο πληθωρισμός σε Γερμανία και Ευρωζώνη και η ανεργία και οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία.

Σχετικό πλεονέκτημα των αγοραστών δείχνει η μέχρι στιγμής εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ για θετικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και ενώ απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού οκταμήνου, η σημερινή συνεδρίαση είναι επιφορτισμένη να δείξει αν η εμφανής κόπωση του έδειξε η Εγχώρια Αγορά, σε Χ.Α. και Χ.Π.Α. κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, ήταν απλά μία παρένθεση ή οι χαμηλές πτήσεις σε συναλλαγές και ενδιαφέρον θα έχουν και συνέχεια.

Επίσης μένει να φανεί αν η σταδιακή επιστροφή των παραθεριστών θα συνοδευτεί και με σχετική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή, «θέμα χρόνου φαίνεται να αποτελούν, πλέον, οι ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Η απόφαση του πρωθυπουργού φαίνεται ειλημμένη και από σήμερα, οπότε και επιστρέφει ο κ. Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ιδιωτικής του επίσκεψης, η γνωστοποίηση των ονομάτων των νέων Μελών του Υπουργικού Συμβουλίου μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την Beta Sec., «με τα αποτελέσματα των Eurobank, Fourlis, Motor Oil και International Intercontinental την ερχόμενη Τρίτη συνεχίζεται η ροή των δημοσιεύσεων του εξαμήνου. Την ίδια ημέρα ολοκληρώνεται η προαιρετική δημόσια πρόταση του ΟΛΘ. Η τελευταία ημέρα του μήνα θα και έχει και τις αλλαγές στάθμισης του MSCI, στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών, χωρίς νέες προσθήκες ή διαγραφές στον βασικό δείκτη. Την ερχόμενη Πέμπτη, το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει τον προτιμητέο Επενδυτή για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ».

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές για τη σημερινή συνεδρίαση, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα αρχίσει να διαφαίνεται σταδιακή αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και επιστροφή του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Μαθιός Πυρίμαχα θα είναι διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία €0,50 (από €0,69) ανά μετοχή.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v