Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η επιστροφή των αγοραστών και τα σινιάλα

Με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά διμήνου και τα blue chips σε θέση ισχύος μπαίνει ο Σεπτέμβριος. Τα ορόσημα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο ταμπλό και τα στοιχήματα των βραχυπρόθεσμων. Στο επίκεντρο και τα εξάμηνα.

Χρηματιστήριο: Η επιστροφή των αγοραστών και τα σινιάλα

Με την επιστροφή των αγοραστών και την επιβεβαίωση όσων εστίασαν στα mid και small caps,
ολοκληρώνεται μεθαύριο (και) χρηματιστηριακά ο Αύγουστος.

Μήνας, που μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής, φέρνει τον S&P500 στις 4.509,37 μονάδες με άνοδο 2,60% σε διάστημα μηνός, με καταγραφή διαδοχικά ιστορικών υψηλών στην Wall Street. Τον DAX στις 15.851,75 με 1,98%, και με την Φρανκφούρτη να συχγρονίζεται στον προεκλογικό ρυθμό της αναμέτρησης της 26 Σεπτεμβρίου. Με το SPD να προηγείται δημοσκοπικά, με ό,τι αυτό μπορεί να αφορά και το ισχυρότερο χρηματιστήριο της Ε.Ε.

Σε αυτή την συγκυρία, οι αγορές επικεντρώθηκαν-αρχικά- στην γραμμή του επικεφαλής της Fed, για ομόλογα, επιτόκια κ.λ.π, περιμένουν την θέση της ΕΚΤ (στις 9 Σεπτεμβρίου) και προετοιμάζονται για ένα τελευταίο τετράμηνο, μεστό εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα.

Σε αυτό το περιβάλλον, για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το κέρδος των αγοραστών ήταν η επαναφορά στα υψηλά 2 μηνών, με τον ΓΔ στις 914,39 μονάδες, η επιβεβαίωση της ισχύος συγκεκριμένων blue chips-σηματωρών αλλά για την εγχώρια επενδυτική κοινότητα (κυρίως) το ράλι που "έτρεξε" για αρκετές μετοχές εταιρειών μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Γεγονός, που αποδίδεται, σχεδόν αποκλειστικά, στα εγχώρια επενδυτικά σχήματα, με άνοδο 4,06% στις 1.493,22 για τον FTMidCap, έναντι 2,78% στις 2.192,02 για τον FTMidCap και 2,79% στις 556,73 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών.

Συγκριτικά η "μεγάλη" κεφαλαιοποίηση υπεραποδίδει- ετησιοποιημένα- έναντι του τραπεζικού και η "μεσαία" έναντι και της "μεγάλης" στο ίδιο διάστημα.

Σημαντικός ο Σεπτέμβριος, καθώς, όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, εκτός από την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων (εξαμήνου) περιλαμβάνει συγκεκριμένα ορόσημα, που μπορεί να κάνουν την διαφορά. Σημαντικό, αυτό της Παρασκευής οπότε θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Μένει να φανεί ποια θα είναι η εξέλιξη, που ενδιαφέρει κατ' αρχήν όσους έχουν τοποθετηθεί στην προηγηθείσα άνοδο της ΔΕΗ. Στα 10 ευρώ η μετοχή, με 2,88% σε εβδομαδιαίο και 10,50% σε μήνα. Δευτερευόντως και στον ΑΔΜΗΕ, με τη μετοχή στα 2,69% και αποδόσεις 3,86% και 3,46% αντίστοιχα. Ευρύτερα, όμως, αφορά το ενεργειακό μέτωπο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για ομίλους, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Ενδιαφέρον και για τον προτιμητέο επενδυτή, για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Οπως και για τα επί μέρους των εισηγμένων, με ενδεικτικό το "ημερολόγιο" των γενικών συνελεύσεων, που αναλύει ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Πιο κοντινή, και σημαντική, αυτή των μετόχων της Autohellas, την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου.

Για τις 2 τελευταίες συνεδριάσεις του Αυγούστου οι αναλυτές με γνώμονα και την ανοδική αντίδραση της Νέας Υόρκης-το βράδυ της Παρασκευής- δίνουν προβάδισμα στους αγοραστές. Τεχνικά, ενδεχόμενο "κλείσιμο" υψηλότερα των 895/6 μονάδων διατηρεί σε ισχύ την long τάση, με τον "αέρα" της να ξεκινά ο Σεπτέμβριος. Για την Τρίτη είναι και οι αλλαγές στάθμισης- στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI- χωρίς νέες προσθήκες ή διαγραφές στον βασικό δείκτη. Την ίδια μέρα ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου και η Eurobank, με τη μέχρι τώρα εικόνα για Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank λίγο ως πολύ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πρακτικά αυτό για τον ΔΤΡ μπορεί να σημαίνει την δυσκολία πειστικής υπέρβασης των (τουλάχιστον) 580 μονάδων αλλά παράλληλα την ανθεκτικότητα στηρίξεων, χαμηλότερα των 540 μονάδων.

Ωστόσο δεν είναι ο τραπεζικός αλλά συγκεκριμένα blue chips που οδήγησαν την αγορά υψηλότερα τον Αύγουστο, με τον ΟΤΕ στα υψηλά των 16,70 ευρώ (με 8,58% σε μηνιαίο), την ΔΕΗ στα 10 ευρώ (με 10,50%), τον Mytilineos στα υψηλά των 16,11 ευρώ, αλλά και την Τέρνα Ενεργειακή στα 12,08 , την Motor Oil στα 14,03 , τον ΟΠΑΠ στα 13 , την ΕΥΔΑΠ στα 8,14 , τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα στα 1,474 κ.α.

Οπως και mid caps, που διέγραψαν διψήφιες αποδόσεις (Profile, Intracom, BriQ, Intrakat, Entersoft κ.α. και small caps (Μοτοδυναμική, Βογιατζόγλου, Byte, Alumil, Παϊρης κ.α.).

Με την αποτίμηση των εισηγμένων στα 66 δισ. η σχέση ως προς το ΑΕΠ παραμένει σε μεγάλη απόκλιση/discount από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και με τον χώρο των Αμοιβαίων Κεφαλαίων να διαθέτει ενεργητικό 10,394 δισ. ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Κώστα Σαμπράκου οι εισροές- για το 2021- θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ, ο Σεπτέμβριος θα μπορούσε να είναι ένας θετικός, για τους long, μήνας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v