Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στο μαρτύριο της… σταγόνας το Χρηματιστήριο

Νέα διολίσθηση για τον Γενικό Δείκτη στη συνεδρίαση με περιορισμένη κάμψη των συναλλαγών. Πιέσεις σε ΔΕΗ, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ. Εξαίρεση στον (πτωτικό) κανόνα στα blue chips οι Jumbo, ΕΛΧΑ και Viohalco.

Επιμένει στο μαρτύριο της… σταγόνας το Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι περισσότεροι από τους ενεργούς Επενδυτές, δείχνουν να έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή επιβράδυνση της Παγκόσμιας ανάπτυξης.

Συνεδρίαση – καρμπόν με τις αμέσως προηγούμενες αυτή που ολοκληρώθηκε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με το αποτέλεσμα ευδιάκριτο, αλλά άγνωστη, για τους περισσότερους, την αιτία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την ικανότητα που “καίει” κάθε θετική είδηση και δεν ήταν λίγες αυτές που είδαν το φως τη δημοσιότητας κατά τις τελευταίες μέρες.

Το αίτιο όμως, για το οποίο το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να συμπεριφέρεται απαξιωτικά σε κάθε θετικό νέο και δείχνει να επιστρέφει στην “κινούμενη άμμο” της συναλλακτικής απαξίωσης (σήμερα ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), παραμένει άγνωστο για τους περισσότερους Παράγοντες της Αγοράς και όχι μόνο.

Μεταξύ των αιτίων που αναφέρονται από Ξένους Αναλυτές, είναι ότι έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος οι ανησυχίες για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας (ότι διεθνές μακροοικονομικό στοιχείο βγαίνει, δείχνει ότι η οικονομική αντίδραση κάπου εδώ “βρίσκει ταβάνι”), το δυσθεώρητο χρέος, Ιδιωτικό και Δημόσιο και βέβαια η πιθανή έναρξη απόσυρσης των μέτρων στήριξης από τη Fed, ίσως και τον Δεκέμβριο.

Από την άλλη, αναβαθμίσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, ή εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, με τον πήχη να τίθεται ψηλότερα από τους Οίκους αξιολόγησης, Ιδιωτικοποιήσεις με υψηλότερα, του αναμενομένου, τιμήματα, αποτελέσματα Εισηγμένων, θετικές εκθέσεις από Ξένους Επενδυτικούς Οίκους, αλλά και ανοδικά “τινάγματα” των Διεθνών Αγορών, αφήνουν παγερά αδιάφορο το Χ.Α., που παραμένει σε “σφιχτό εναγκαλισμό” με το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων.

Στα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθεί και το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο, που δεν είναι άλλο από την αργή, αλλά σταθερή μείωση των επιλεκτικών τοποθετήσεων σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και αυτό συνεχίζει να φαίνεται στην αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, ή στην λεγόμενη “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, μειώνοντας έτι περαιτέρω το ενδιαφέρον, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Στην “νηοπομπή των καμένων ειδήσεων” προστέθηκε και η τελευταία εκτίμηση της Moody’s. Σύμφωνα με τον Οίκο, “στο 8,2% τίθεται ο πήχης για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας”. Η Moody’s Analytics εκτιμά ότι “η Ελληνική Οικονομία, είναι μια από τις επτά Οικονομίες της Ευρωζώνης, η οποία ήδη έχει καλύψει τις ‘πληγές’ της πανδημίας με όρους ΑΕΠ”.

Εν τω μεταξύ, η UBS αύξησε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του 2021 στο 7,9%, λόγω των ισχυρών επιδόσεων του β' τριμήνου, ή 2,6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το consensus των Οικονομολόγων, επισημαίνοντας ότι “η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, προχωρά πολύ πιο δυναμικά από ότι αναμενόταν”.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους πιο συντηρητικά σκεπτόμενους, “αυτή όλη η συσσώρευση, δεν θα έχει καλό τέλος, ιδιαίτερα αν προχωρήσουν σε πιο ουσιαστική διόρθωση οι Διεθνείς Αγορές και απλά θα ακολουθήσει η γνωστή και χιλιοειπωμένη διαπίστωση, πως το Χ.Α. έχασε ένα ακόμα τρένο ανόδου” (!)

Από εκεί και πέρα, σήμερα η Διοίκηση του ΟΠΑΠ, ενημέρωσε τους Αναλυτές για την πορεία του δευτέρου τριμήνου, ενώ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης θα δημοσιεύσει αποτελέσματα β΄ τριμήνου η ΕΛΧΑ, τα οποία θα περιλαμβάνουν και έκτακτα κέρδη από την πώληση των μετοχών της Cenergy.

Αύριο θα δημοσιεύσει αποτελέσματα εξαμήνου η Jumbo.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, 17 τρέχοντος μήνα, είναι προγραμματισμένο το triple witching Σεπτεμβρίου, ενώ στο κλείσιμο της συνεδρίασης της ίδιας μέρας αναμένεται το rebalancing από την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Οίκος, η μετοχή της Πειραιώς εισέρχεται στους δείκτες FTSE All World και στον FTSE Global Emerging Europe Mid Cap, από τον Small Cap, οι μετοχές των Epsilon Net και Entersoft εισέρχονται στον FTSE Total Cap και Micro Cap, ενώ διαγράφονται οι μετοχές των Κρι Κρι, Τρ. Αττικής, MIG και Πλ. Θράκης.

Επίσης, στις 17 Σεπτεμβρίου η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Λίγο αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων και την προοπτική μείωσης των επιτοκίων.

Ξεκινώντας, ως συνήθως, την ημερήσια αναφορά από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η Alpha Bank (-1,61%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (+0,24%), Eurobank (-0,45%) και Πειραιώς (-0,21%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 567,68 (+0,09%) και 560,48 μονάδων (-1,18%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 563,6 (-0,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 563,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,70%.

Μόνη θετική ένδειξη, για τον εν λόγω δείκτη, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 555 – 550 μονάδων, από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 εβδομάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 578, 600 και 635 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 550 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), μπορεί να πιέσει προς τις 541 και 521 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, κοντά στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Συστημάτων Πληρωμών EVO Payments, για τον τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών (POS), βρίσκεται, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η Εθνική, ακολουθώντας την τάση, σταδιακής, αποχώρησης των Τραπεζών, από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Εθνική και EVO Payments έχουν, επί της αρχής, συμφωνήσει για τη σύναψη μικτής Εταιρείας, στην οποία η Εθνική θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό.

Άλλη μία μέρα έκδηλης επιφυλακτικότητας, δείχνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΒΙΟ (+1,91%), ΕΛΧΑ (+3,79%), ΕΥΔΑΠ (+0,26%), ΕΧΑΕ (+0,54%), ΜΠΕΛΑ (+2,71%), ΜΥΤΙΛ (+0,19%), ΣΑΡ (+0,56% και TITC (+0,51%).

Όπως προαναφέρθηκε, οι εκτιμήσεις αναφέρουν αυξημένα κέρδη α΄ εξαμήνου για την ΕΛΧΑ (+3,79%), που θα ανακοινώσει αποτελέσματα μετά την λήξη των συναλλαγών και αυτό ήταν βασική αιτία η μετοχή να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο (η μοναδική από όλη την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που σήμερα κινήθηκε σε “πράσινο φόντο”).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος, με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου τριμήνου, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά τριών μηνών. Αν πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 2,00 – 2,10, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 2,31 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 1,89 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και αμέσως επόμενες στα 1,82 (ημερήσιο “stop long”) και 1,76 – 1,73 ευρώ (πρέπει να μείνει απόρθητη σε οποιαδήποτε διόρθωση).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Jumbo (+2,71%), εν μέσω πονταρισμάτων ότι αυτά που θα ανακοινώσουν Εισηγμένη και Διοίκηση αύριο, δεν θα εμπεριέχουν ιδιαίτερα αρνητικά ακούσματα.

Ελάχιστη προϋπόθεση, για σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, είναι η υπέρβαση των 13,52 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), με επόμενο στόχο τα 14,71 ευρώ. Ισχυροποιημένη η στήριξη στα 12,18 ευρώ.

Εντυπωσιακή “νηοπομπή” έντεκα συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων, για την Lamda Development (-0,78%). Όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 8,30 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης τον έχουν οι “sellers”, ενώ αν χαθεί και η επόμενη στήριξη στα 7,50 – 7,45 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 6,87 ευρώ. Θετική έκπληξη με κλείσιμο υψηλότερα των 8,30 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 8,75 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Epsilon Net (+2,40%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Q&R (-5,71%), Centric (-2,15%) και Κρι Κρι (-1,86%), θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι REALCONS (+0,30%), Σπύρου (+20%), ΑΝΕΚ (+1,94%), Ιντερτέκ (+2,56%), Ευρωσύμβουλοι (+2,73%) και Εβροφάρμα (+0,89%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 6/9 για την Profile (-3,74%), σε νέα υψηλά μήνα η ΦΒΜΕΖΖ (+19,37%), σε νέα υψηλά 5μηνου η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+10%).

Επιστροφή αγοραστών σε Space (+1,74%), Attica Group (+6,44%) και Αλουμύλ (+0,48%), βγήκε προσφορά στα υψηλά 143 μηνών για την Προοδευτική (-7,78%), παρουσία πωλητή σε Ελινόιλ (-1,52%), ΚΛΜ (-0,27%), Βιοτέρ (-4,65%), Δρομέα (-2,90%), Λανακάμ (-3,08%) και Logismo (-2,54%), αντέδρασε μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων η Ιντρακόμ (+0,87%), ενώ σε υψηλά 127 μηνών έκλεισε η Ιντρακάτ (+1,61% με αυξημένες συναλλαγές).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Interlife (-1,40%), τέσσερις για την Unibios (-2,78%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές για την Performance (-3,72%), σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Τρ. Αττικής (-8,43%), ενώ σε υψηλά 20ετιας και πλέον ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η ΕΛΒΕ (+8,45%, με ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών).

Χωρίς αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός διατηρείται υψηλότερα των 895 - 885, ή έστω υψηλότερα των 878 (ημερήσιο “stop long”) – 867 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), δεν κινδυνεύει η μεσοπρόθεσμη τάση. Θετική ένδειξη η παραμονή υψηλότερα των 903 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Επόμενες αντιστάσεις στις 910, 917 – 920, 930 και 949 – 950 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2184, 2200 και 2230 – 2240 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2126, 2100 (ημερήσιο “stop long”) και 2085 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Υπάρχουν ανησυχίες για την ανάκαμψη, αλλά και ανησυχίες για έναρξη απόσυρσης των μέτρων στήριξης από τη FED το Δεκέμβριο, οι οποίες θα επηρεάσουν την πορεία των Αγορών”, εκτιμά η Eurobank Eq.

“Πέραν της στήριξης που έχουν δεχθεί οι Οικονομίες, φαίνεται ότι οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και αυτό φυσικά ισχύει και για τα Χρηματιστήρια”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Η διατήρηση υψηλού επιπέδου πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, προκάλεσε ‘αναταράξεις’ στη Wall Street. Η αυξημένη μεταβλητότητα που αναμένεται να εκδηλωθεί, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κίνηση του ΓΔ προς οποιαδήποτε κατεύθυνση”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 903 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 890 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες. Οι ομολογίες της Motor Oil θα διαπραγματεύονται την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του πρώτου τοκομεριδίου. Το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων για την πρώτη περίοδο εκτοκισμού ανέρχεται στο ποσό €9,7111111111/ομολογία ονομαστικής αξίας €1.000, το οποίο έχει υπολογισθεί με επιτόκιο 1,90% ετησίως (προ φόρων). Η ημερομηνία προσδιορισμού (record date) των δικαιούχων τόκου του ΚΟΔ για την πρώτη περίοδο εκτοκισμού, ήτοι από 23/3/2021 έως 23/9/2021, είναι η Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021. Η καταβολή των οφειλόμενων τόκων προς τους Δικαιούχους Ομολογιούχους θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021”, σημειώνει η Merit Sec.

“Παρατηρώντας κανείς την πορεία των διεθνών δεικτών, τις τελευταίες συνεδριάσεις, θα καταλάβει πολύ εύκολα τους λόγους δυστοκίας της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς”, αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Παρά την διορθωτική τάση που επικρατεί, κυρίως στην “αντίπερα όχθη του Ατλαντικού”, το Χ.Α. “στέκεται” αρκετά καλά, ισορροπώντας ψηλότερα των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Τα θετικά νέα της Εγχώριας Αγοράς αντισταθμίζουν, προς το παρόν, τις όποιες εξωγενείς πιέσεις.

Ανεπαίσθητη η μεταβολή της τρέχουσας εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται εντός εύρους 15 μονάδων, για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Αυτό καθιστά την τεχνική εικόνα αμετάβλητη, με την στήριξη των 900 μονάδων να παραμένει στο προσκήνιο.

Το πτωτικό “χάσμα” της περασμένης Τετάρτης έκλεισε, όμως δεν κατάφερε να ξεπεραστεί, με το βραχυπρόθεσμο ζητούμενο να είναι ένα καθαρό κλείσιμο άνω των 910 μονάδων, ώστε να ξαναμπεί η Αγορά σε ανοδική τροχιά. Αντιστάσεις ψηλότερα εντοπίζουμε στις 930 και 950 μονάδες, ενώ χαμηλότερα οι 880 μονάδες αποτελούν το επόμενο σημαντικό “οχυρό” της Αγοράς.

Αντίστοιχη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, όπου παραμένει εγκλωβισμένος μεταξύ της στήριξης των 555 μονάδων και του πτωτικού χάσματος (gap) των 567 μονάδων. Απώλεια του κάτω εύρους, θα οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη στην κύρια στήριξη των 530 μονάδων, ενώ στον αντίποδα κατοχύρωση των 567 μονάδων θα βάλει ξανά στο “στόχαστρο” τις 600 μονάδες.

“Αν και η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά συντηρείται δια μέσω των διεθνών αναταράξεων, οι Ξένες Αγορές θα είναι αυτές που θα δώσουν τον τόνο το επόμενο διάστημα. Την Παρασκευή λαμβάνει μέρος η τριπλή λήξη Παραγώγων επί μετοχών και δεικτών (Triple Witching), η πιστοληπτική αξιολόγηση της DBRS (‘BB low’), αλλά και η αναβάθμιση της Πειραιώς στον δείκτη Mid Cap FTSE Russell στην δημοπρασία κλεισίματος”, υπενθυμίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, με οριακές μεταβολές οι δείκτες στην Wall Street.

Νέα σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, λίγο ψηλότερα το Ευρώ.

Ξανά κάτω από τα $1800 ο Χρυσός, ελεγχόμενες πιέσεις και στο Ασήμι, πάνω από τα $48000 το Bitcoin, πάνω από τα $3490 το Ethereum.

Η Κινεζική οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο. Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χαμηλότερα από το +8,5% του Ιουλίου και του +6,3% που έκαναν λόγο οι εκτιμήσεις των Αναλυτών. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,3%, μετά το +6,4% του Ιουλίου και χαμηλότερα από το +5,6% που ανέμεναν οι Οικονομολόγοι. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν 8,9% στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου, έναντι αύξησης 10,3% που καταγράφηκε στο επτάμηνο. Οι Αναλυτές περίμεναν αύξηση των επενδύσεων κατά 8,8%.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,2%, σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τον Μάρτιο του 2012 και πολύ υψηλότερο από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 2,9% τον Αύγουστο. Η μηνιαία άνοδος του 1,2%, αποτελεί την υψηλότερη άνοδο από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων, το 1997.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι τιμές των εισαγόμενων Αγαθών και Υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, καταγράφοντας την πρώτη πτώση από τον Οκτώβριο του 2020. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε 0,3%. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3%.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο, έναντι της εκτίμησης των Αναλυτών για άνοδο 0,5%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, η Bank of America ξεκινάει την αξιολόγηση των ομολόγων των Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank και η στάση της είναι εποικοδομητική προς θετική.

Όπως εξηγεί η Αμερικανική Τράπεζα, οι μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) δημιουργούν θετική δυναμική, αλλά ΕΤΕ και Eurobank φαίνονται πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων τους, για μονοψήφιους δείκτες NPE. Μεταξύ των τριών Τραπεζών, η BofA προτιμά τις εκδόσεις της Εθνικής. Ταυτόχρονα, τα υψηλότερα κεφάλαια της Εθνικής και της Eurobank δίνουν επιλογές στις δύο Τράπεζες, ενώ τα χαμηλότερα κεφάλαια της Πειραιώς μειώνουν την ευελιξία της. Μεταξύ των ομολόγων των Τραπεζών προτιμά το ομόλογο Τier 2 της Πειραιώς και τα senior preferred της Εθνικής και της Eurobank.

“Η μετοχή του ΟΤΕ υπερβαίνει κατά πολύ, σε απόδοση, αυτή του Γενικού Δείκτη”, επισημαίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της, με την οποία αλλάζει τη σύσταση από “buy” σε “hold” και βελτιώνει οριακά την τιμή - στόχο στα 16 ευρώ, από 15,8 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 907,48 (+0,07%) και 901,91 μονάδων (-0,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 903,94 (-0,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 904,10 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,30%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 47 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), ενώ ΔΕΗ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 24% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΛΧΑ και ΜΠΕΛΑ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ και ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco και Σαράντης και στο χαμηλό οι ΔΕΗ, Lamda Development, Motor Oil και ΟΛΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 74 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων κράτησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (199.064 συμβόλαια).

Στα 3.745 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.745 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 4 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 4 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 4.030, 1.931 για τον Σεπτέμβριο, 2.033 για τον Οκτώβριο και 66 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.173), κινήθηκε μεταξύ 2.169 και 2.184 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 561), κινήθηκε μεταξύ 561 και 561 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΑΔΜΗΕ, 5.000 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (23.783), Alpha Bank (15.248), Εθνική (18.026), Πειραιώς (84.396), ΔΕΗ (4.569), ΓΕΚ (5.304), Ελλάκτωρα (3.173), ΟΛΠ (194), Ιντρακόμ (1.989), Motor Oil (1.080), Μυτιληναίο (2.421), Lamda Development (1.343), ΟΤΕ (1.361), Cenergy (2.880), ΕΧΑΕ (676), MIG (21.942), ΟΠΑΠ (314), Viohalco (2.895), Fourli (1.358), TITC (227), Τέρνα Ενεργειακή (606), Ελ. Πετρέλαια (247), ΑΔΜΗΕ (3.504), Jumbo (1.173), EEE (120), ΕΥΔΑΠ (192).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 25.464, MIG 13.035, Alpha Bank 30.642, Πειραιώς 208.109, Εθνική 20.334, ΔΕΗ 12.162.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer                      NSP               Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,10%

 

2021-09-02

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 81.233.854 τεμ., (από 81.233.854 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.609.147 τεμ. (1.609.147), Eurobank 53.846.788 τεμ. (53.846.788), ΟΠΑΠ 1.368.453 τεμ. (1.368.453), Εθνική 6.568.107 τεμ. (6.568.107), Πειραιώς 4.304.743 τεμ. (4.304.743), ΟΤΕ 1.444.865 τεμ. (1.444.865).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v