Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κλείνει ο Σεπτέμβριος στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη στο ξεκίνημα, με τον τίτλο της Attica Bank να υποχωρεί 27%. Ο λογαριασμός εννεαμήνου για τους διαχειριστές, η αγελαία συμπεριφορά που «καίει και τα χλωρά» και το μεθοδικό μάζεμα τίτλων.

Πώς κλείνει ο Σεπτέμβριος στο Χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση Σεπτεμβρίου -μήνας κι αυτός!

Με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες για την πλειονότητα των αγορών, αλλά με τις διεθνείς να διορθώνουν από ιστορικά ή πολυετή υψηλά, την ώρα που στο Χρηματιστήριο Αθηνών «πνιγόμαστε στα ρηχά», όπως εύγλωττα απέδιδε την πραγματικότητα παλαιάς κοπής χρηματιστής.

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, στις 4.359,46 (0,16%) ο S&P500, με την προσοχή (και) στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία για την αποφυγή της επαπειλούμενης αναστολής λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Το γνωστότερο ως shutdown, ούτε για πρώτη φορά -προφανώς- ούτε για τελευταία, δεν δείχνει να απασχολεί ιδιαίτερα τη Νέα Υόρκη, με τη βεβαιότητα πως στην Ουάσιγκτον θα εξευρεθεί λύση για ακόμη μία φορά.

Επιφυλακτικότητα στις αγορές της Ασίας, με την προσοχή σταθερά στην Κίνα.

Στα καθ' ημάς, το «κλείσιμο βιβλίων» θεσμικών, ο λογαριασμός 3μήνου-9μήνου διαχειριστών ήρθε να προστεθεί στις παρενέργειες που προκάλεσε στην αγορά ο χειρισμός της αμκ της ΔΕΗ. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, επιεικώς ατυχής, με παράπλευρες επιπτώσεις -φτάνοντας μέχρι την Εισαγγελία- ακόμη, ανασύροντας παλαιότερες (αλλά όχι και τόσο ξεχασμένες ιστορίες), λ.χ. με την Goldman Sachs, όπως -καλά κάνει- και μας θυμίζει ο Στρατηγικός Αναλυτής. Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε.

Με αυτά, λοιπόν, φτάνουμε σήμερα με τον Γενικό Δείκτη στις 866,35 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 542,59, τον FTSE25 στις 2.093,27 και στις 1.409,53 μονάδες τον FTMidCap.

Ρευστοποιήσεις στα blue chips λόγω ξένων και εγχώριων, πωλήσεις στα mid caps λόγω (σχεδόν αποκλειστικά) εγχώριων και η αυλαία για τον Οκτώβριο ανοίγει αύριο με 3-4 χρήσιμα στοιχεία.

Τη -συγκριτικά πάντα- καλύτερη συμπεριφορά των τραπεζικών έναντι των blue chips (με τα δεύτερα να έχουν υπεραποδώσει, όμως, σε διάστημα έτους) τον Σεπτέμβριο, την αγελαία συμπεριφορά μερικών εγχώριων διαχειριστών, με συνέπεια να την πληρώσουν mid caps με εξαιρετικά μεγέθη 6μήνου, τον αυξημένο βαθμό ευαισθησίας της αγοράς σε κάθε λογής φήμες και εκτός λογικής σενάρια, όπως και της αδυναμίας προσέλκυσης «νέων κεφαλαίων». Σε αυτά θα αντιπαραβάλω το μεθοδικό «μάζεμα» κατ' αρχάς σε τραπεζικά χαρτιά από «ισχυρά αμερικανικά χέρια», τα αντανακλαστικά ομίλων όπως ο ΟΤΕ, η Jumbo, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή, η Mytilineos, ειδικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Τελευταία μέρα και για την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, μετά τα χθεσινά της Lamda Development, σήμερα η προσοχή είναι (κυρίως) στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Με τον ΧΑΜαιλέοντα να έχει -από χθες- ένα στοχευμένο δήγμα προς παν ευφάνταστο σεναριογράφο, καθώς το... παραμύθι με τις αμκ δεν έχει άλλους... δράκους.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v