Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήραν κεφάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Αρνητικό γύρισμα για τον Γενικό Δείκτη μετά τη μέση της συνεδρίασης, χωρίς όμως εξάρσεις σε επίπεδα συναλλαγών. Στη ζώνη του 20% η βουτιά της Attica Bank, πτώση και για την ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Μεικτά πρόσημα στις τραπεζικές μετοχές.

Πήραν κεφάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» έχουν «γυρίσει» αρκετά ευρωπαϊκά, με τον DAX να κλίνει προς τις 15.335 μονάδες,
παρά το «πράσινο» των futures στη Wall Street. Αλλαγή κλίματος, τάσης και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά τις 13:30 ενεργοποιήθηκαν σταδιακά πωλήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές, με συνέπεια τη διόρθωση από τις 873,17 περί τις 10 μονάδες χαμηλότερα.

Αρχικά ήταν οι ρευστοποιήσεις στη «βαριά» μετοχή της Coca Cola, απόρροια νέων πωλήσεων της... αντίστοιχης στο Λονδίνο, με την τιμή από τα 28,59 να χάνει έδαφος έως τα 28,04 ευρώ.

Ακολούθησαν πωλήσεις σε τραπεζικές αλλά και blue chips, με τον μεν Δείκτη Τραπεζών στις 541 από τις 548, τον δε FTSE25 στις 2.092 από τις 2.112 μονάδες.

Με μάλλον μέτριες συναλλαγές/πωλήσεις η «επίθεση» των πωλητών, που συνεπικουρούμενοι από τις επιθετικές ρευστοποιήσεις σε mid caps-σηματωρούς με τους βραχυπρόθεσμους αγοραστές είτε να κλείνουν θέσεις είτε να βάζουν εντολές χαμηλότερα.

Η διόρθωση μέχρι πριν από μία ώρα στη μετοχή της Intracom, στη συνέχεια το «άδειασμα» που ακολούθησε με το μείον 12% επενέργησε επιβαρυντικά για την αγορά. Ιδιαίτερα ευμετάβλητη η στάση (κυρίως) traders καθώς γρήγορα -και συνοπτικά- πίεσαν τη μετοχή-σηματωρό των mid caps έως το 1,896 ευρώ. Αφορμή; Σύμφωνα με χρηματιστές, τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου συν την απόδοση της μετοχής σε διάστημα 3 μηνών, με αναπόφευκτο το «κλείσιμο» θέσεων (και) από θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Εξαιρετικά ευπαθής η «ρηχή» αγορά, εύκολα παρασύρεται -τελευταία- προς χαμηλότερα καθώς λείπουν εκείνες οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να απορροφήσουν την προσφορά σε καλύτερες τιμές. Είναι και το τέλος Σεπτεμβρίου, το «κλείσιμο βιβλίων» θυμίζουν χρηματιστές, για να βρεθεί σε λίγη ώρα το ΧΑ από το αρχικό τοπικό υψηλό, χαμηλότερα.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank οι περισσότερες συναλλαγές, με την Intracom τέταρτη και Mytilineos, ΔΕΗ, Εθνική, Lamda Development και Πλαστικά Θράκης να ακολουθούν.

Στα 28,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με κάτι λιγότερα των 5 εκατ. το «γύρισμα» της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v