Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορεία σε «θολό» τοπίο για το Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η πίεση στα διεθνή χρηματιστήρια συνδυάζεται με τις επιπτώσεις από το ράλι στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών. Μια μικρή ομάδα επτά blue chips και τριών mid caps στη βεντάλια των πιθανών επιλογών.

Πορεία σε «θολό» τοπίο για το Χρηματιστήριο

Ομοβροντία ρευστοποιήσεων στις μετοχές του Nasdaq, «έπεσαν» Facebook, WhatsApp και Instagram, ενώ στην ευρωπαϊκή αγορά «χτυπάνε» margin calls ενέργειας.

Προβάδισμα, εκ νέου, στους πωλητές μετά τις χθεσινές εξελίξεις, συμπεριλαμβανόμενων στο Eurogroup απ' όπου εστάλη το μήνυμα ότι η αύξηση τιμών (πρώτες ύλες, ενέργεια) είναι προσωρινή.

Από τις 15.036,55 μονάδες για τον DAX στη Φρανκφούρτη, από τις 871,88 για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Περιορισμένων συναλλαγών/κόστους η χθεσινή αντίδραση και οριακά θετικό «κλείσιμο», με 13,491 εκατ. τμχ. και τζίρο 41,708 εκατ. ευρώ, με εστίαση σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, OTE, EpsilonNet, Mytilineos, ETE, Eurobank, Intracom και Performance.

Με 7 blue chips και 3 mid caps-σηματωρούς στην πρώτη δεκάδα, ένδειξη πως η βεντάλια επιλογών έχει ανοίξει, εκτεινόμενη από τον κλάδο πληροφορικής μέχρι αυτόν της μεταποίησης, απόρροια της ενεργότερης παρουσίας/συμμετοχής εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.

Τεχνικά η επιβεβαίωση στη χθεσινή συνεδρίαση των 865 μονάδων διαμορφώνει ένα «μαξιλάρι» σχετικής ασφάλειας για τους long προς τις 854 μονάδες, που παραμένουν σημαντικότατο επίπεδο στήριξης (εβδομαδιαίο). Σχετικά για την τεχνικότητα, τα κρίσιμα σημεία (άνω-κάτω) για τον ΓΔ ξεχωριστά, στον Εκηβόλο.

Αντίστοιχα, για τον FTSE25, στις 2.070 ορίζεται η περιοχή στήριξης, με τον δείκτη να διορθώνει -χθες- έως τις 2.101,09 μονάδες, που αποτελούν στήριξη (ημερήσια) για σήμερα.

Με την ενέργεια/καύσιμα να έχουν πάρει... φωτιά, μένει να φανεί εάν στους κλάδους που επηρεάζονται θα συμπεριληφθεί και αυτός της πράσινης ενέργειας, καθώς λόγω της πίεσης που ασκείται σε μετοχές εταιρειών του κλάδου, τα εξειδικευμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια είναι σε ετοιμότητα. Οπως φάνηκε και στο χθεσινό Eurogroup, το εγχείρημα της πράσινης μετάβασης τίθεται, από ορισμένες χώρες, σε αμφισβήτηση. Πρακτικά ο λιγνίτης, που ήταν προς εγκατάλειψη -ήδη- με τις τιμές στα ύψη, αρχίζει να δείχνει ως μία λύση, έστω προσωρινή. Συγκεκριμένα, ήδη στη Βαρσοβία γίνονται δεύτερες σκέψεις όσον αφορά στη χρήση του λιγνίτη, εμείς στην Αθήνα βιαστήκαμε να κλείσουμε το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες. Για να δούμε, πώς θα εξελιχθεί και το συγκεκριμένο ζήτημα/πρόβλημα για το μεγαλύτερο ενεργοβόρο τμήμα της οικονομίας μας, επιχειρηματικότητάς μας.

Στα 8,65 (1,76%) η μετοχή της ΔΕΗ, με τα 8 ευρώ να παραπέμπουν σε ένα -κατ' αρχάς- σημείο αναφοράς για την ΑΜΚ. Στις 19 Οκτωβρίου η έκτακτη γενική συνέλευση.

Αντίδραση μετά από ένα επίμονο αρνητικό σερί για τη μετοχή της ΤΙΤΑΝ. Στα 14,60 (1,53%) αλλά με τον κλάδο υπό πίεση πανευρωπαϊκά. Holcim, Heidelberg Cement, Cementir, Vicat, Buzzi κ.α. είναι σε δίνη ρευστοποιήσεων.

Αρνητικό σερί και για ΕΥΔΑΠ παρά τη χθεσινή αντίδραση στα 7,25 ευρώ, όπως και για τη Lamda Development με νέα διόρθωση, στα 7,385 ευρώ. Προφανές πως θεσμικά και «ισχυρά χέρια» μειώνουν θέσεις. Αλλά και πακέτα σε τιμές κοντά ή και υψηλότερα της τιμής κλεισίματος δημιουργούν σύγχυση ως προς τη βραχυπρόθεσμη στάση των επενδυτών.

Ενδεικτικά, στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, η τελική τιμή ήταν στα 13,57 (0,89%), οι δε προσυμφωνημένες πράξεις έγιναν για 100.000 στα 13,61 ευρώ (στις 11:40), για 100.000 στα 13,54 (στις 13:36) και για άλλες 100.000 μτχ. στα 13,55 (στις 16:47).

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών χθες στις 65/58, αλλά με πολλά mid&small caps που εύκολα μπορεί να «γυρίσουν» με την πρώτη διόρθωση των ξένων αγορών.

Τεχνικά, για τον FTSE25, όπως φαίνεται στο διάγραμμα σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη, κοντινή στήριξη είναι στις 2.106 και κύρια οι 2.070 μονάδες, όπως αναφέρθηκε. Αντίσταση, οι 2.123 και 2.130 μονάδες κοντινότερα και οι 2.155 μονάδες σε ορίζοντα Παρασκευής, με το long σενάριο. Ωστόσο, προσώρας/για σήμερα προέχει το αμυντικό, της στήριξης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v