Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πλεονέκτημα παίζουν πάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Οι πιέσεις στις ΗΠΑ αλλά και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 860 μονάδες. Παράλληλες ρευστοποιήσεις σε blue chip και τραπεζικούς τίτλους, στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα.

Με πλεονέκτημα παίζουν πάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε ο Οκτώβριος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Απόρροια και των επιθετικών πωλήσεων στα ομόλογα των ΗΠΑ. Από τις 15.041,60 μονάδες το «άνοιγμα» για τον DAX, πωλήσεις/πιέσεις έως τις 14.983,06 και προσπάθεια ανάσχεσης μέχρι λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ετσι οι εντολές που πέρασαν στο διάστημα 10:25-10:30 ήταν από την πλευρά των πωλητών σε χαμηλότερες τιμές, με συνέπεια για τον Γενικό Δείκτη οι πρώτες πράξεις να περάσουν από τις 860 μονάδες. Υπόλοιπο ρευστοποιήσεων Σεπτεμβρίου βλέπουν χρηματιστές, καθώς περιμένουν πως η «ουρά» πωλήσεων συνδυαστικά με το κλίμα στα διεθνή να θέσει -εκ νέου- σε δοκιμασία τη ζώνη τιμών των 850 μονάδων. Ωστόσο τόσο η ροή εντολών όσο και το πλήθος δεν ξεπερνά το φυσιολογικό όριο, δεδομένου ότι στα πρώτα 15' ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 2 εκατ. Περιορισμένες μεν οι πωλήσεις, αλλά διστακτικοί και χωρίς να βιάζονται οι αγοραστές, δεν έχουν λόγο να βιαστούν, σήμερα και με Σαββατοκύριακο να ακολουθεί.

Βραχυπρόθεσμα η προσοχή παραμένει στραμμένη προς τη Νέα Υόρκη, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον, με τα futures του S&P500 να παραπέμπουν σε μείον 0,44% και τις 4.279,65 μονάδες.

Σε Intracom, Alpha Bank, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Eurobank, ΑΔΜΗΕ και ΤΙΤΑΝ οι πρώτες δέκα -συναλλακτικά- μετοχές, με τους πωλητές να έχουν ισχυρό πλεονέκτημα. Ομως, μετά τον πρώτο κύκλο εντολών («ουρά» πωλήσεων) ενεργοποιήθηκαν κάποιες λίγες εντολές αγορών, με αποτέλεσμα -τουλάχιστον- να περιοριστούν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες.

Σε μόλις 2 από τις 25 μετοχές του δείκτη, με υπερίσχυση των αγοραστών (ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ), ωστόσο σε τίτλους των ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Sarantis, Mytilineos, ΕΛΠΕ γίνονται κάποιες πρώτες αγορές.

Στις 2.077 μονάδες ο FTSE25, με τις 2.070 να χρήζουν προσοχής, όπως νωρίτερα σημειώναμε στον Εκηβόλο.

Από τα mid caps, συνέχεια πωλήσεων σε μετοχές των Intracom, Intrakat, σημαντική διόρθωση για την Τεχνική Ολυμπιακή, πωλητές σε Πλαστικά Θράκης, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.α., αλλά και με αγορές από χαμηλότερες τιμές.

Στις 19/62 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στα 3,4 εκατ. η αξία συναλλαγών, με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v