Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά σινιάλα στο Χρηματιστήριο βλέπουν οι long

Γιατί αναμένεται αναμέτρηση με τις αντιστάσεις από τις πρώτες συνεδριάσεις. Βαρόμετρο για την τάση του μήνα η μετοχή της ΔΕΗ. Οι... τριψήφιες αποδόσεις του Σεπτεμβρίου και οι μετοχές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά τον Οκτώβριο.

Θετικά σινιάλα στο Χρηματιστήριο βλέπουν οι long

Με ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις, για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το ξεκίνημα του Οκτωβρίου. Με συναλλαγές 16,342 εκατ. τμχ, τζίρο 50,829 εκατ. και σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 61/51 οι long
πήραν τη "μάχη" της Παρασκευής. Με εκκίνηση, για την εβδομάδα, τις 871,06 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, τις 2.108,72 για τον FTSE25, τις 544,81 για τον Δείκτη Τραπεζών και τις 1.403,10 μονάδες για τον FTMidCap.

Ενθαρρυντικό το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης της Παρασκευής, με ενεργοποίηση αγοραστών και μάζεμα σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Motor Oil, Mytilineos, Eurobank, Jumbo, Intracom αλλά και Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development θα μπορούσε να έχει συνέχεια, βραχυπρόθεσμα, με στόχο τις πρώτες περιοχές αντίστασης.

Ειδικότερα, για τον ΓΔ οι 878 είναι το κοντινό σημείο αναφοράς, για τους αγοραστές, αύριο Δευτέρα με τις 882 μονάδες αντίσταση, που εάν υπερβεί μπορεί να δώσει συνέχιση προς τις 900 μονάδες.

Θα χρειαστεί, ωστόσο, συντήρηση της τάσης για μετοχές-σηματωρούς, που θα δούμε στην συνέχεια.
Μήνας αυξημένης μεταβλητότητας ο Οκτώβριος, είναι αυτός που τα τελευταία χρόνια κορυφώνεται η τάση για δείκτες όπως λ.χ. VIX/CBOE, σε συνέχεια ενός-κατά παράδοση- αρνητικού/διορθωτικού Σεπτεμβρίου.

Το πως θα ενεργήσουν traders, επενδυτές στο χρηματιστήριο μας εξαρτάται και από το πως θα κινηθούν τα διεθνή, με την 18η Οκτωβρίου να είναι ημέρα ορόσημο- καθώς η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επεκτείνει το εύρος του χρέους προκειμένου να αποπληρωθούν τόκοι (ομολόγων)- και την 28η Οκτωβρίου-οπότε, όπως θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης η ΕΚΤ θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της για επιτόκια/αγορές ομολόγων.

Για την Wall Street, με τον S&P500 στις 4.357,05 (απώλειες 1,94% σε εβδομαδιαίο και 3,93% σε μηνιαίο), ζητούμενα είναι η υπερψήφιση του προϋπολογισμού και η περαιτέρω διευκρίνιση ως προς τον χρόνο, ύψος του tapering.

Για την Φρανκφούρτη, με τον DAX στις 15.155,39 (μείον 2,69% και μείον 3,97%) ο Οκτώβριος πολύ δύσκολα, έως απίθανο, να βγάλει κυβέρνηση στην Bundestag, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης. 

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οκτώβριος είναι μήνας με τάση από την ΔΕΗ. Στις 19 του μηνός η έκτακτη γενική συνέλευση για την αμκ, προς το τέλος Οκτωβρίου υπολογίζεται η σχετική διαδικασία. Στα 8,50 ευρώ η μετοχή, μετά απόο απώλειες 15,25% (σε μήνα) εύλογα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, και από τους κύριους ρυθμιστές της στάσης των επενδυτών, συνακόλουθα της τάσης της αγοράς. Για την πλειονότητα χρηματιστών, αναλυτών κ.α. η ΔΕΗ είναι, ίσως, το πιο καθοριστικό βαρόμετρο για τον Οκτώβριο, σε μία αγορά που για τέταρτο συνεχόμενο μήνα (Σεπτέμβριο) αδυνατούσε να προσελκύσει συναλλαγές μεγαλύτερες των 60 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο, ένα από τα ισχυρά χαρτιά των long και δη όσων ενεργούν επιλεκτικά, παρακολουθώντας εισηγμένες/μετοχές και όχι τόσο "δείκτες" είναι τα αποτελέσματα 6μηνου. 

Ενδεικτικά τα όσα συνοπτικά μας ανέλυε ο Στέφανος Κοτζαμάνης, από τις 9 Σεπτεμβρίου (Εκτίναξη κερδών το πρώτο εξάμηνο) και όσα συμπληρωματικά σημείωνε ο ΧΑΜαιλέων, στις 14 Σεπτεμβρίου, για τις εταιρείες που "γύρισαν" ήδη στα κέρδη του 2019

Και μπορεί ο Σεπτέμβριος να ήταν ο δεύτερος χειρότερος μήνας (με σωρευτικές απώλειες 6,2% σύμφωνα με τη "μέτρηση" του Θάνου Σταυρόπουλου) ωστόσο ήταν και από τους αποδοτικούς. 

Ενδεικτικό στοιχείο το πλήθος των μετοχών με μηνιαία θετική απόδοση και την 10άδα με τριψήφιο (! ) ποσοστό: Epsilon Net, Intralot, Μπήτρος, Yalco, Dionic, Λεβεντέρης, Intracom, Unibios, SATO και  Κλωστήρια Ναυπάκτου. 

Αρκούν αυτά; για την εμβάθυνση της αγοράς σίγουρα όχι, για την συντήρηση της όποιας μόχλευσης η απάντηση είναι θετική. Μόνο, που αυτή η κατάσταση δεν γίνεται να συνεχίζεται στο διηνεκές. 

Συνεπώς να δούμε, εάν τον φετινό Οκτώβριο θα μπορούσε να επαναληφθεί το προηγούμενο του 2020, όταν από τα μέσα-τέλη του μηνός και από επίπεδα τιμών (550 μον, για τον ΓΔ) ενεργοποιούνταν η θεαματική ανοδική διόρθωση, που προς τα μέσα Δεκεμβρίου "έδινε" τοπικές "κορυφές" προς τις 800 μονάδες. Για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση της (μέσα Ιανουαρίου- μέσα Απριλίου) έως τις 910 μονάδες. 

Σε μετοχές-σηματωρούς θα επικεντρωθούμε, που είτε λόγω αυξημένης βαρύτητας (στην στάθμιση) είτε λόγω αρνητικής πορείας "κρύβουν" ενδιαφέρον. Και θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά. Κατ' αρχήν, για την Coca Cola λόγω "βαρύτητας"

Στηρίξεις, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη στα 27,60 και 27,30 ευρώ, αντίσταση στα 28,78 και stop για short θέσεις τα 29,51 ευρώ. 

Αλλά και για τον ΤΙΤΑΝα, που εκπλήσσει δυσάρεστα επενδυτές και σταθερούς φίλους με αρνητικό σερί 11 συνεδριάσεων. Στα 14,38 ευρώ με απώλειες 10,01% στο μήνα. Με στήριξη στην ζώνη 14,30-14 και αντίσταση στα 14,92 ευρώ έχοντας απωλέσει-πλέον- το 50 % ( ! ) της προηγηθείσας ανοδικής κίνησης.

Για αύριο Δευτέρα, ενδιαφέρον έχει η τηλεδιάσκεψη για ενημέρωση των αναλυτών, για τα αποτελέσματα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ για την Τρίτη η διοίκηση έχει προγραμματίσει την παρουσίαση των προοπτικών του ομίλου. 

Την Τετάρτη, είναι η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων (13 εβδομάδων) από τον ΟΔΔΗΧ. Τέλος, στα Αμοιβαία Κεφάλαια, όπως σημειώνει ο Κώστας Σιαμπράκος "...την πρώτη του πτωτική εβδομάδα, μετά από μακρό χρονικό διάστημα, υπέστη το Ενεργητικό της αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, καθώς οι πολυτάραχες, για τις αγορές τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου κατάφεραν, μάλιστα, να κλονίσουν ως ένα βαθμό τους μεριδιούχους και να οδηγήσουν σε μείωση του όγκου εισροών.

Στο εσωτερικό, η ανακοίνωση για την γιγαντιαία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες καλοκαιρινές αυξήσεις από Τράπεζα Πειραιώς και ALPHA, ρίχνουν τη “σκιά” τους στο ΧΑ που δείχνει να ζει υπό τον φόβο του μπαράζ νέων παρόμοιων ανακοινώσεων. Στο εξωτερικό, το επερχόμενο Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό tapering, η άνοδος των ομολόγων, οι πληθωριστικές πιέσεις, οι ανατιμήσεις, η ενεργειακή κρίση, τα τεκταινόμενα στην κινέζικη οικονομία και σειρά λοιπών γεγονότων λειτουργούν ως αφορμή βίαιων πτωτικών διορθώσεων – που, βέβαια, μέχρι στιγμής δεν δείχνουν διάρκεια άνω του διημέρου..." 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v