Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με τις στηρίξεις να αντέχουν προσώρας αλλά και με πλεονέκτημα για τους short λόγω αβεβαιότητας ξεκινά η χρηματιστηριακή εβδομάδα. Η διέξοδος του stock picking, οι μετοχές με long τάση και το εύθραυστο κλίμα.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Πρώτη -ολόκληρη- εβδομάδα για τον Οκτώβριο με σημαντικά ορόσημα στη διάρκειά του, από την έκβαση των οποίων θα κριθεί η «μάχη» short vs long.

Με πλεονέκτημα από τον Σεπτέμβριο οι πρώτοι και από σήμερα κιόλας ξεκινά η αναμέτρηση (και)
υπό την σκιά της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Evergrande και του ορατού -πλέον- κινδύνου χρεοκοπίας για τον κινεζικό κολοσσό. Στα άξια αναφοράς της υπόθεσης, το γεγονός πως το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ δεν αιτιολόγησε την απόφασή του για αναστολή διαπραγμάτευσης.

Νωρίτερα, στη Νέα Υόρκη, τα futures του S&P500 έκλιναν 0,35% χαμηλότερα, παραπέμποντας σε «άνοιγμα» από τις 4.323,75 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX από τις 15.155,39 μονάδες, με το Βερολίνο στη δεύτερη από τις πολλές εβδομάδες μετά τις εκλογές, μέχρι να αναδειχθεί ο επόμενος κυβερνητικός σχηματισμός να γίνει γνωστό το όνομα του νέου υπ.Οικονομικών, εξέλιξη που αφορά και ενδιαφέρει κυρίως τις χώρες του Νότου.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η εβδομάδα ξεκινά με τον Γενικό Δείκτη στις 871,06 μονάδες, τον FTSE25 στις 2.108,72, τον Δείκτη Τραπεζών στις 544,81 και τον FTMidCap στις 1.403,10 μονάδες. Στα 56 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος μέσος όρος της αξίας συναλλαγών την τελευταία εβδομάδα, δύσκολα θα διαφοροποιηθεί την τρέχουσα, καθώς «νέο χρήμα» δεν εισρέει στην αγορά.

«Χαρτί» των short η ρευστότητα εκτός και η αβεβαιότητα εντός, με αφορμή την αμκ της ΔΕΗ. «Χαρτί» των long τα ομολογουμένως θετικά αποτελέσματα 6μήνου, συνδυαστικά με τα ενθαρρυντικά μηνύματα και για το τρίτο τρίμηνο.

Τεχνικά, για τον ΓΔ πολύ σημαντική η ευρύτερη ζώνη των 850-860 μονάδων -επιβεβαιώνεται προσώρας- όπως των 2.070 για τον FTSE25. Ενθαρρυντικό για τους long η ανοδική φορά συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔEΗ, Mytilineos, Motor Oil κ.α. έχουν long τάση (σε εβδομαδιαίο), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Οπως επίσης η συντήρηση της μόχλευσης για σειρά μετοχών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, τάση που διατηρεί το επιλεκτικό ενδιαφέρον -δίνει διέξοδο μέσω stock picking επιλογών- και αποφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις. Θυμίζοντας τις 64/59 ανοδικές/πτωτικές της Παρασκευής, με ποσοστό μεγαλύτερο του 3% για μία 25άδα μετοχών και τις ΣΙΔΜΑ, Ιατρικό, Attica Συμμετοχών, Medicon, Performance, Πλαίσιο, Intrakat, Cenergy να ξεχωρίζουν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v