Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χωρίς τζίρο η προσπάθεια για το 3 στα 3

Μικρή άνοδος για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, με κυρίαρχη την επιφυλακτικότητα και τις μειωμένες συναλλαγές. Σταθερές οι τράπεζες, ξεχωρίζουν ανοδικά Motor Oil, ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ.

Χρηματιστήριο: Χωρίς τζίρο η προσπάθεια για το 3 στα 3

Προσπαθούν να κάνουν το 3Χ3 οι αγοραστές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εκμεταλλευόμενοι και τα ήπια κέρδη των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως ο χαμηλός τζίρος και πολύ περισσότερο η έλλειψη βοηθειών από το δεικτοβαρές τραπεζικό ταμπλό δυσκολεύουν αυτή την προσπάθεια.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης περιορίζεται στις εναλλαγές προσήμων και επειδή τα λεφτά είναι λίγα και δεν φτάνουν για όλους, η «μεγάλη εικόνα» της Εγχώριας Αγοράς είναι πτωτική, με τις ανοδικές μετοχές (48) να είναι λιγότερες των πτωτικών (59).

Σε αυτό το τελευταίο, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, που καταγράφονται σε αρκετούς τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ακόμα και αν αφορούν εισηγμένες που εξέπληξαν θετικά με τα αποτελέσματα α' εξαμήνου που δημοσίευσαν.

Όπως προαναφέρθηκε, αρνητικές εντυπώσεις συνεχίζει να προκαλεί η αδύναμη εικόνα στο βαρύδεικτο τραπεζικό ταμπλό, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να ταλαιπωρούνται περιστρεφόμενες πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, οπότε, μοιραία, η «ευθύνη» για κίνηση των βασικών δεικτών προς υψηλότερα επίπεδα παραμένει στα μη τραπεζικά blue chips.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η μετοχή της ΕΧΑΕ (-1,67%) καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ από τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχωρίζουν οι ΑΔΜΗΕ (+2,16%), Ελ. Πετρέλαια (+1,43%) και Motor Oil (+2,85%).

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 868,86 (-0,35%) και 875,57 μονάδων (+0,42%) ενώ, ελάχιστα πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο τζίρος προσεγγίζει τα 15 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορά «πακέτα» (TITC, ΠΛΑΚΡ).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν μία πρώτη θετική ένδειξη το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 874 μονάδων, ενώ παραμένει ζητούμενο η δραστηριοποίηση περισσότερων «δυνάμεων» σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v