Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό συσσώρευσης το Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικές κινήσεις και απονευρωμένες συναλλαγές χαρακτηρίζουν τη συνεδρίαση, με τον ΓΔ πέριξ του χθεσινού κλεισίματος. Ξεχωρίζουν ανοδικά ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ. Κινητικότητα σε επιλεγμένες μετοχές.

Σε κλοιό συσσώρευσης το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος και με μικρά κέρδη κινούνται τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ξεπεράσουν τις βαριές απώλειες χθες το βράδυ στη Wall Street και σήμερα το πρωί στην Ασία, αλλά και το τριήμερο σερί απωλειών για τον EuroStoxx 600, που σημείωσε χθες νέα χαμηλά έντεκα εβδομάδων.

Όλα τα παραπάνω χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια βελτίωση στα ανοιχτά μέτωπα ανησυχιών. Αντίθετα μάλιστα, εντείνονται οι φόβοι για την κατάσταση του κατασκευαστικού τομέα της Κίνας, μετά τα δημοσιεύματα ότι η « Fantasia» αθέτησε πληρωμή ομολόγου. Η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της Fantasia σε CCC- από B, προειδοποιώντας για αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική της κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η κύρια μακροοικονομική ανακοίνωση για τις αγορές αυτή την εβδομάδα θα είναι η δημοσίευση της έκθεσης για την απασχόληση του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, την Παρασκευή.

Συνεδρίαση επιτόπιου βηματισμού στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό του Δείκτη να περιστρέφεται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων και με τον τζίρο να δίνει ιδιαίτερα αρνητική πρόγευση για το τι αναμένεται να ακολουθήσει στη συνέχεια.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν 17 λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο συναλλαγών, το ημίωρο συμπληρώθηκε με 2,7 εκατ. και η πρώτη ώρα συνεδρίασης με 5,8 εκατ.

Στα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η έλλειψη διάθεσης για ανάληψη πρωτοβουλιών από τα περισσότερα blue chips και η ευδιάκριτα επιφυλακτική στάση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όταν δεκάδες τίτλοι παραμένουν με μηδενικές συναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των τίτλων που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας σημειώνουν μόνο οι ΑΔΜΗΕ (+1,29%), ΕΛΠΕ (+1,61%), ΕΥΔΑΠ (+1,66%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,57%), με τις υπόλοιπες μετοχές να κινούνται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, χωρίς διαθέσεις ανοδικής ή καθοδικής διαφυγής.

Περίπου η ίδια εικόνα και από τον Γενικό Δείκτη, καθώς η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών τον βρήκε να έχει κινηθεί μέσα σε ένα εύρος μικρότερο των πέντε μονάδων, με χαμηλό τις 868,86 (-0,35%) και υψηλό τις 873,55 μονάδες (+0,19%).

Για τη συνέχεια της συνεδρίασης και αν παραμείνει η εικόνα συσσώρευσης στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, καλό θα ήταν να αναληφθούν περισσότερες πρωτοβουλίες στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προκειμένου να μη συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία του ενδιαφέροντος.

Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, Reds (+7,02%), ΞΥΛΚ (+3,57%), Ιντρακόμ (+2,85%), Performance (+1,33%) και Ιντρακάτ (+2,83%) είναι από τις λίγες μετοχές που συνδυάζουν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v