Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ενεργειακή κρίση πιέζει και το Χρηματιστήριο

Μεγάλη πτώση στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ακραίων ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Μικρότερη η πτώση για τον Γενικό Δείκτη. Πιέσεις για τράπεζες και blue chips, κόντρα θετική κίνηση από τον ΟΤΕ.

Η ενεργειακή κρίση πιέζει και το Χρηματιστήριο

Σε διόρθωση τα ευρωπαϊκά, κρατά -συγκριτικά- το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σημαντικές απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη, απόρροια -αυτή τη φορά- των ανησυχιών από την άνοδο των αμερικανικών yields αλλά και των νέων ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας.

Αυτή τη φορά είναι -και πάλι- τα επιτόκια/ομόλογα, τελευταία ήταν η Evergrande, πρόσφατα η Fed κ.ο.κ., όλα εύλογα στη μακροβιότερη bull market στην ιστορία των αγορών. Σε ένα μήνα, τον Οκτώβριο, που εξαρχής είχε αναφερθεί ως μήνας «κορύφωσης» για την κίνηση δεικτών μεταβλητότητας (Volatility Indices). Μετά από ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο, που από την 11/9 και μετά δίνει -κατά μέσο όρο- τη χειρότερη απόδοση για τους long.

Ωστόσο, για τη Φρανκφούρτη συντρέχουν και εσωτερικοί λόγοι, κυρίως οικονομικοί, καθώς ποιοτικοί δείκτες ενισχύουν τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ισχυρότερης οικονομίας της Ε.Ε.

Σε αυτό το περιβάλλον, το -1,02% για τον Γενικό Δείκτη στις 873 μονάδες, λίγο μετά τις 14:30 και την ώρα που ο DAX διόρθωνε 2,28% και τα συμβόλαια του S&P500 παρέπεμπαν σε διορθωτικό «γύρισμα» από 1,19% χαμηλότερα, μάλλον θα πρέπει να ικανοποιεί τους long.

Ωστόσο, με σχεδόν μόνο τον ΟΤΕ επιχειρείται η άμβλυνση της διόρθωσης για τον FTSE25 στις 2.110 μονάδες και για τον ΓΔ στις 873, με τον ΔΤΡ έως 1,65% χαμηλότερα, στις 551 μονάδες.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Πειραιώς και ΔΕΗ οι περισσότερες συναλλαγές, με μόνο στον τίτλο του Οργανισμού να υπερισχύουν -προσώρας- οι αγοραστές. Στα 15,90 από τα αρχικά 16,07 ευρώ.

Με πωλήσεις σε ΟΠΑΠ (13,36), ΤΙΤΑΝ (14,74), Πειραιώς (1,39) και ΔEΗ (8,669 ευρώ).

Στο «κόκκινο» η πλειονότητα των μετοχών, καθώς σε 79 τον λόγο έχουν οι πωλητές. Ωστόσο η διόρθωση για μετοχές του δείκτη εξελίσσεται με περιορισμένες συναλλαγές και με ενεργοποίηση εντολών αγοράς από μείον 2,25% και υψηλότερα.

ΕΥΔΑΠ (7,54) και Sarantis (8,91) οι άλλες δύο, που με τον ΟΤΕ αποτελούν την 3άδα κόντρα στη διόρθωση.

Συγκριτικά καλύτερη εικόνα στα mid caps, όπου και μικρότερη η έκθεση σε «ξένα χέρια», με αποτέλεσμα σε 5+2 μετοχές του δείκτη δεν πλεονεκτούν οι πωλητές.

Με θετικό πρόσημο Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Autohellas και Τεχνική Ολυμπιακή, με αγορές, χωρίς μεταβολή για ΟΛΘ και BriQ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v