Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη η διατήρηση θετικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο

Τι κρίνει τις προσδοκίες για τη συνέχεια, μετά το ανοδικό 3 στα 3, μολονότι η πλειονότητα των funds συνεχίζει να βρίσκεται σε θέση παρατηρητή των εξελίξεων. Με ρευστοποιήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο.

Μάχη η διατήρηση θετικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο

Επάνοδος των long στη Νέα Υόρκη, από τις 15.194,49 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη και από τις 882,10 ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με αγοραστές για μετοχές των Netflix, Alphabet, Amazon κ.α., με άνοδο μετοχές ενεργειακών ομίλων αλλά και κλάδων που σχετίζονται με την οικονομική ανάκαμψη λ.χ. εταιρειών κρουαζιέρας, μεταφορών, αεροπορικών, λιανικής. Στα υπόψη η αντίδραση μετοχών του τραπεζικού κλάδου.

Στην Ευρώπη, κυρίαρχο το ενεργειακό, με την Αθήνα να επιδιώκει να δημιουργήσει συμμαχία με Παρίσι, Μαδρίτη, Πράγα, Βουκουρέστι, προκειμένου να διεκδικήσει επιδοτήσεις από τις Βρυξέλλες.

Σε ανοιχτή γραμμή ο υπ.Οικ. Χρήστος Σταϊκούρας με τους ομολόγους του, αναζητώντας λύσεις και κονδύλια για τη στήριξη της αγοράς, των καταναλωτών. Σημειώνω πως είναι ακόμη ένα θέμα για το οποίο αναλαμβάνει δράση, πρωτοβουλίες η ελληνική πλευρά, κάτι που πιστώνεται στα θετικά. Πολύ δε περισσότερο εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες.

Στα του χρηματιστηρίου μας, ικανοποιητική αντίδραση με τον συνήθη τζίρο, καθώς η πλειονότητα των funds συνεχίζει από τη θέση του παρατηρητή. Στα 44,541 εκατ. η αξία συναλλαγών, με την πρώτη 5άδα για μετοχές των ΟΤΕ, Mytilineos, ΔΕΗ, Alpha Bank και ΤΙΤΑΝ (*).

Ακόμη μία συνεδρίαση με ενθαρρυντικές ενδείξεις από τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στις 560,25 (1,64%), την Αlpha Bank με τις περισσότερες συναλλαγές στο 1,139 (1,70%).

Επίσης ενθαρρυντικό το μήνυμα από την πλευρά των ισχυρών, με τη Mytilineos στα 14,68 (3,02%), ΔΕΗ στα 8,775 (1,45%), ΤΙΤΑΝ στα 14,80 (1,37%)μ αλλά και Jumbo στα 14,10 (1,08%), Motor Oil στα 13,78 (3,53%), Τέρνα Ενεργειακή στα 11,62 (1,04%) με ικανοποιητικούς τζίρους. Κατ' αρχάς ένδειξη επανενεργοποίησης των «ισχυρών χεριών»; Θα δείξει σήμερα-αύριο, ωστόσο σχετική κινητικότητα είναι εμφανής.

Η επιβεβαίωση στηρίξεων και για τους τρεις βασικούς δείκτες ξαναδίνει πλεονέκτημα στους αγοραστές, με στόχευση προς τις 887 και 895 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη θα διαμορφώσει μία πρώτη τάση για τους επενδυτές, για το προσυνεδριακό διάστημα. Οι πιέσεις/απώλειες στις αγορές της Ασίας -νωρίτερα- δεν επηρεάζουν αισθητά την αγορά των futures στη Wall Street. Νωρίτερα η εικόνα για τα συμβόλαια του S&P500 παρέπεμπε σε «άνοιγμα» από 0,43% χαμηλότερα και τις 4.315 μονάδες.

Μένει να φανεί σήμερα κατά πόσον επηρέασε η χθεσινή μόχλευση σηματωρούς των mid caps (Πλαστικά Θράκης, Intracom, Πλαίσιο, Autohellas, Profile κ.α.), κλίνοντας έτσι προς την πλευρά των αγοραστών την τάση. Με 72 μετοχές στο συν έναντι 44 στο μείον, χθες, η σημερινή συνεδρίαση προοιωνίζεται αρκετά ενδιαφέρουσα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v