Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρήκε… καύσιμα για αντίδραση το Χρηματιστήριο

Στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης η αγορά κατάφερε να αναρριχηθεί στις 882 μονάδες αν και με τζίρο μόνο 46,4 εκατ. ευρώ. Μεγάλοι κερδισμένοι το δίδυμο ΕΛΠΕ, Motor Oil. Ακολούθησαν τράπεζες και ΑΔΜΗΕ-Aegean. Η τεχνική εικόνα.

Βρήκε… καύσιμα για αντίδραση το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος και με μικρά κέρδη κινούνται τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τον δείκτη EuroStoxx 600 να προσπαθεί να αντιδράσει στις τριήμερες απώλειες και από τα χθεσινά χαμηλά έντεκα εβδομάδων.

Την ίδια ώρα όλα τα μέτωπα ανησυχιών για τις Αγορές παραμένουν ανοιχτά, ενώ σήμερα σε νέα ιστορικά υψηλά ανήλθαν το Ευρωπαϊκό Φυσικό Αέριο και η Ενέργεια, με ώθηση από τους φόβους για τον εφοδιασμό, εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης εδώ και δεκαετίες.

Υπενθυμίζεται ότι η κύρια μακροοικονομική ανακοίνωση για τις Αγορές αυτή την εβδομάδα, θα είναι η δημοσίευση της έκθεσης για την απασχόληση του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, οι αγοραστές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο πέτυχαν το 3Χ3, σε μία συνεδρίαση που, στο πρώτο μισό, χαρακτηρίστηκε από τις εναλλαγές προσήμων και στο δεύτερο μισό των συναλλαγών από τις περισσότερες πρωτοβουλίες των αγοραστών σε όλο, σχεδόν, το εύρος του FTSE25, την σαφώς πιο επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και την επιμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Ο τελευταίος, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έδωσε τα “διαπιστευτήριά του” από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς χρειάστηκαν 17 λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο συναλλαγών, το ημίωρο συμπληρώθηκε με 2,7 εκατ. και η πρώτη ώρα συνεδρίασης με 5,8 εκατ.

Στην περίπτωση των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που σημειώθηκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ακόμα και αν αφορούσαν Εισηγμένες που εξέπληξαν θετικά, με τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου που δημοσίευσαν.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν και οι βοήθειες που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας επτά τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα παραμείνει η μετοχή της ΔΕΗ (+1,45%), λόγω της επικείμενης κεφαλαιακής ενίσχυσης και η Cenergy (+0,79%) μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για πιθανή συνεργασία με την Ørsted.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο εισέρχονται προς διαπραγμάτευση τα warrants της Τρ. Αττικής (-0,97%).

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με πληροφορίες από Χρηματιστηριακά Γραφεία, αρκετά από τα θεωρούμενα “μεγάλα πορτοφόλια” έχουν υιοθετήσει στάση αναμονής, περιμένοντας να πληροφορηθούν τους όρους της Α.Μ.Κ. της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν και αυτό φαίνεται στην πλαγιοκαθοδική πορεία του ημερήσιου τζίρου.

Και είναι κοινό μυστικό, ότι με αυτούς τους τζίρους το Χ.Α. δεν μπορεί να διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, “η αντοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις πρόσφατες πιέσεις που παρατηρήθηκαν σε άλλες Αναδυόμενες Αγορές, είχε και μια θεμελιώδη διάσταση. Οι Εμποροβιομηχανικές Εταιρείες δεν έβγαλαν απλώς ένα ικανοποιητικό εξάμηνο, με πλειοψηφική συμμετοχή κερδοφόρων Εταιρειών, αλλά το καλύτερο α΄ εξάμηνο σε λειτουργικά και καθαρά κέρδη από το 2009”.

Η μεταφορά των κερδών από τη γραμμή των λειτουργικών κερδών στην τελική γραμμή ήταν, περίπου, υποδειγματική. Οι Εισηγμένες αύξησαν περίπου 500 μονάδες βάσης τα περιθώρια κερδών, σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο, επιστρέφοντας στα λειτουργικά κέρδη λίγο πάνω από το 15%, μια επίδοση που συναντάται στις “ένδοξες” χρήσεις μεταξύ 2002 και 2006.

Παραδοσιακά στο β΄ εξάμηνο τα περιθώρια κερδοφορίας παρουσιάζουν κόπωση και φέτος η εικόνα φαίνεται ότι δεν θα είναι η εξαίρεση. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και των Πρώτων Υλών ήδη επικοινωνείται από τις Διοικήσεις στην Αγορά και παρά την καλή εικόνα του γ΄ τριμήνου, το υπόλοιπο μέρος του τζίρου, ως το τέλος της φετινής χρονιάς, αναμένεται να υποστεί τις επιδράσεις των ανατιμήσεων, ενώ η καθυστέρηση δε που παρατηρείται στη μετακύλιση του κόστους στην κατανάλωση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κόψει μέρος της δυναμικής των κερδών. Επομένως, θα έχουμε μια αδύναμη βάση σύγκρισης, που από τον Οκτώβριο και μετά θα ευνοεί σημαντικά τις Επιχειρήσεις σε επίπεδο γραμμής πωλήσεων, όμως από την άλλη θα έχουμε μικρότερα περιθώρια.

Αν η κατάσταση αυτή μείνει ως το τέλος της χρονιάς, θα πρέπει να αναμένουμε σοβαρές μεταβολές και στο κεφάλαιο κίνησης, με ευθύ αντίκτυπο σε ταμείο και βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Το ταμείο των Εισηγμένων βρίσκεται στα 12,9 δισ. ευρώ και αναμένεται να μειωθεί περί το 1 δισ. ευρώ, λόγω των προγραμματισμένων διανομών μερισμάτων χρήσης 2020 μέσα στο β΄ εξάμηνο. Ακόμα και έτσι, τα 12 δισ. ευρώ είναι η υψηλότερη ταμειακή θέση από το 2007 και μια από τις υψηλότερες όλων των εποχών! Επιπλέον, η Τραπεζική χρηματοδότηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα ακριβή και αν χρειαστεί μπορεί να καλύψει βραχυπρόθεσμες ανάγκες.

Άρα, ναι μεν υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε πίεση στα περιθώρια, από την άλλη πλευρά όμως οι Εισηγμένες έχουν ρευστότητα για να ανταπεξέλθουν των υψηλότερων τιμών των Πρώτων Υλών, μέχρι να τις μετακυλήσουν στην Αγορά.

“Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι αυτό το ‘λίπος’ που δημιούργησαν στο ξεκίνημα της χρονιάς οι Εισηγμένες, θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν μια ακόμα δυσκολία, στις πολλές που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες την τελευταία δεκαετία. Και αυτό ίσως επηρεάσει τον προγραμματισμό του επενδυτικού τους σχεδιασμού”, επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Για μία ακόμα συνεδρίαση και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην πείθει τεχνικά, αλλά να αφήνει περιθώρια κινήσεων στους λίγους αγοραστές (Alpha Bank +1,70%, Εθνική +1,63%, Eurobank +1,46%, Πειραιώς +1,94%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 546,89 (-0,79%) και 558,64 μονάδων (+1,35%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 558,34 (+1,29%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 560,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,64%.

Για τον ΔΤΡ οι στηρίξεις στις 540 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 536 – 527 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 500 – 493 μονάδες. Θετική ένδειξη το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 550 – 555 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών, αλλά και ο εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων). Η επόμενη αντίσταση στις 561 (ημερήσιο “stop short”) και 573 – 578 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “ώριμα επενδυτικά σχέδια που κινούνται στην περιοχή των 7 - 8 δισ. ευρώ, βρίσκονται ήδη στα χέρια των Τραπεζών, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το ποσό ανεβαίνει αν συνυπολογισθούν και όσα business plans είναι σε πρώιμο στάδιο”.

Σαφώς βελτιωμένη της αρχικής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου υστέρησαν μόνο οι ΕΧΑΕ (-0,56%), ΟΛΠ (-0,54%), ΟΠΑΠ (-0,52%), ΟΤΕ (-1,12%) και ΣΑΡ (-0,56%).

Από την άλλη, το γεγονός ότι οι τιμές του Πετρελαίου κινούνται σε υψηλά 7ετιας, μετά και την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει αμετάβλητη την υφιστάμενη συμφωνία για σταδιακή αύξηση της παραγωγής, δεν άφησε “ασυγκίνητες” τις μετοχές των Διυλιστηρίων.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+4,29%). Μόνη θετική ένδειξη για τον τίτλο, η επιμονή του να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,55 ευρώ, αλλά και το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 5,75 ευρώ, που έδωσε ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων (αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 5,53 ευρώ). Η επόμενη και σημαντικότερη αντίσταση στα 5,90 ευρώ, η οποία αν υπερκεραστεί μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 6,13 – 6,18 ευρώ. Αρνητική έκπληξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 5,55 – 5,53 ευρώ, μπορεί να ανοίξει “ολισθηρό δρόμο” προς τα 5,36 και 5,22 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών και για τον τίτλο της Motor Oil (+3,53%). Tο σημερινό κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 13,44 – 13,53 από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τα 14,02 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 13,20 – 13,10 (ημερήσιο “stop long”) και 12,20 ευρώ (gap).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο “ξεχασμένος” τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+3,45%), το τεχνικό διάγραμμα του οποίου συνεχίζει να απογοητεύει. Αν η μετοχή αφήσει πίσω της τα 2,45 ευρώ, μπορεί να διεκδικήσει κίνηση προς τα 2,56 – 2,58, 2,615 (ημερήσιο “stop short”) και 2,64 ευρώ (gap). Αντίθετα αν χαθεί η στήριξη στα 2,30, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 2,24 – 2,20 ευρώ.

Κατεβαίνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, η Ιντρακόμ (+7,13% και τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις) επιβεβαίωσε ότι, βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με την Εταιρεία Netcompany (NETC) για ενδεχόμενη συναλλαγή που αφορά την Intrasoft. Δεν υπάρχει βεβαιότητα για την έκβαση των συζητήσεων. Η Εισηγμένη θα ενημερώσει το Επενδυτικό Κοινό, για κάθε μελλοντική εξέλιξη.

Από εκεί και πέρα, χωρίς πειστικούς αγοραστές οι Μουζάκης (+9,28%), Εβροφάρμα (+1,49%), CPI (+2,03%), AS Company (+2,94%), Doppler (+2,63%), Ναύπακτος (+5,93%), Προοδευτική (+8,11%), Μαθιός (+3%), ΑΝΕΚ (+2%), Καρέλιας (+2,90%) και ΕΛΒΕ (+2,63%), επιστροφή αγοραστών σε Πλαίσιο (+5,13%), Κέκροπα (+1,63%), ΞΥΛΚ (+5%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Epsilon Net (+2,75%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Κυριακούλης (+5,43%, είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Intralot (+0,95%), Autohellas (+2,14%), Centric (+1,75%) και Ιντρακάτ (+3,30%), το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 23/9 για την Lavipharm (-2,19%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΣΙΔΜΑ (-5,41%), Medicon (-3,04%), Τζιρακιάν (-3,36%) και Έλαστρον (-2,78%), ενώ διατηρούν επαφή με τα πρόσφατα υψηλά Byte (0%) και Entersoft (+0,39%).

Παρουσία πωλητή σε Βιοκαρπέτ (-4,64%), Μινέρβα (-5,26%), ΦΒΜΕΖΖ (-2,01%), Attica Group (-3,62%) και Fieratex (-2,50%), προσπάθεια αντίδρασης στον Παϊρη (+2,64%, μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων) και στην Τεχν. Ολυμπιακή (+2,73%, μετά από τρίο πτωτικών συνεδριάσεων), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Κρι Κρι (-1,62%), προσοχή στα Πλ. Θράκης (+6%) αν έχουν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις και μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι η Performance (-1,33%) δεν “έχει πει την τελευταία της λέξη στο ταμπλώ”.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας απαιτείται επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 895 – 900 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 882 – 891 μονάδες (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών). Κλείσιμο υψηλότερα των 900 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 913 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 857 – 850 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 846 – 836μ 828 – 823 και 795 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι στηρίξεις στις 2095 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2079 και 2005 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων και οι αντιστάσεις στις 2133 – 2146 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), 2175, 2207 (ημερήσιο “stop short”) και 2231 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Περιμένουμε η μεταβλητότητα και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις να συνεχιστούν. Οι θετικές εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά, θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια στήριξη”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Η Εγχώρια Αγορά είναι σε στάση αναμονής. Οι Επενδυτές περιμένουν καλύτερο μίγμα ειδήσεων, προκειμένου να γίνουν πιο ενεργοί”, εκτιμά η Beta Sec.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 889 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 850 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Sec.

“Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει το ‘επιτόπιο τροχάδην’ του, εν μέσω συναλλακτικής απαξίωσης, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια, σε σχέση με την πορεία του ΓΔ”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο MSCI World Index έχει χάσει περίπου 6% από τις 7 Σεπτεμβρίου και τα ιστορικά υψηλά του. Δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω υποχώρηση των μετοχών, με το θετικό σενάριο για τον ΓΔΧΑ να είναι η αποφυγή πολλαπλάσιας πτώσης έναντι των Ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών. Βαρύτητα θα δοθεί σήμερα στις ανακοινώσεις των δεικτών PMI Markit για τις Υπηρεσίες σε Γερμανία, Γαλλία Ευρωζώνη και ΗΠΑ. Η Αγορά της Κίνας θα ανοίξει την Παρασκευή”, υπενθυμίζει η Leon Depolas Sec.

“Το 13% του Παγκόσμιου Στόλου των containers συνεχίζει να είναι παροπλισμένο, καθώς παραμένουν οι ουρές στα Λιμάνια. Σαν αποτέλεσμα, η Εφοδιαστική Αλυσίδα παραμένει σε αρρυθμία οδηγώντας την παραγωγική διαδικασία σε δυσλειτουργίες σε όλες τις Χώρες και τελικά σε σοβαρό παραγωγικό έλλειμμα. Οι τιμές των Πρώτων Υλών και των Τροφίμων, από το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο, το Χαλκό και το Αλουμίνιο, αλλά και τον Καφέ με τα Δημητριακά συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση. Την ίδια ώρα, η βεβιασμένη προσπάθεια για μετάπτωση του ενεργειακού μίγματος προς τις ΑΠΕ, εκτοξεύει τις τιμές των ρύπων διοξειδίου άνθρακα και αυξάνει το ενεργειακό κόστος. Παράλληλα, η Evergrande πωλεί τα ‘ασημικά της’, τα Ακίνητά της δηλαδή, στην προσπάθειά της να πετύχει συμφωνία με τους Πιστωτές της”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ο συνδυασμός του “σοκ” από την πλευρά της προσφοράς, από κοινού με τον επίμονο πληθωρισμό (στο 3,4% στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο) συνιστούν, ενδεχομένως, τις προϋποθέσεις για είσοδο της Παγκόσμιας Οικονομίας σε στασιμοπληθωρισμό, όπως επίμονα διατείνεται ο Ρουμπινί.

Όμως, ενόσω οι Κεντρικές Τράπεζες διατηρούν την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική περιορίζοντας, ενδεχομένως, μόνο τις δόσεις ποσοτικής χαλάρωσης, οι Αγορές δεν ανησυχούν.

Έτσι, οι δείκτες των Διεθνών Αγορών και ιδιαίτερα των Ασιατικών (Hang Seng, Nikkei) κινούνται τις τελευταίες ημέρες με νευρικότητα, χωρίς ωστόσο να διαμορφώνουν κλίμα ανησυχίας, παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη δοθεί οριστική λύση για το ύψος του χρέους από το Κογκρέσο, αλλά ούτε και για τις ύψους $1,5 τρισ. δαπάνες για Δημόσιες Υποδομές.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται με εξαιρετικά χαμηλές συναλλακτικές επιδόσεις. Με το εγχείρημα της Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ να επισκιάζει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη και τη μετοχή να περιβάλλεται από ένα ισχυρό “προστατευτικό δίχτυ”, κινούμενη μάλιστα ανοδικά, καθώς “κάποιοι” προεξοφλούν την τιμολόγηση της έκδοσης στα τρέχοντα επίπεδα.

Την ίδια ώρα, οι θετικές εξελίξεις σε άλλες Εταιρείες, όπως στις Θυγατρικές του Ομίλου Viohalco, στις Εταιρείες Πετρελαιοειδών, στον ΑΔΜΗΕ και τον ΟΛΠ, δεν προκαλούν το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως και η καταγραφή κερδοφορίας των Εισηγμένων για το 1ο εξάμηνο του 2021, υψηλότερη κατά 87,3% εκείνης του 2019, πριν δηλαδή ξεκινήσει η πανδημία.

Ταυτόχρονα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προεξοφλεί επενδυτικό “μπουμ” για το 2022 (+23,4% στις επενδύσεις) και ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης προβλέπει μεγάλη πιστωτική επέκταση των Τραπεζών, κατά τα επόμενα τρίμηνα.

“Ωστόσο, ο χαμηλός βαθμός συμμετοχής Εγχώριων Επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν επιτρέπει, επί του παρόντος, τη λειτουργία του μηχανισμού προεξόφλησης του επερχόμενου ελπιδοφόρου αφηγήματος, με τον ΓΔ να συσσωρεύεται κάτω από τις 900 μονάδες. Με τους Επενδυτές εξωτερικού να διατηρούν, προς το παρόν, στάση αναμονής, παρά το συγχρονισμό των Διεθνών Οίκων (Fitch και άλλοι) σε αισιόδοξες προβλέψεις για τις προοπτικές της Οικονομίας, αλλά και την αμυντική συμφωνία Ελλάδος - Γαλλίας που αναβαθμίζει θεαματικά τη γεωπολιτική σημασία της Χώρας μας”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφές πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία στην Κίνα.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στο NYSE.

Ακόμα ψηλότερα το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Πιέσεις σε Χρυσό και Ασήμι, με τα $50000 “φλερτάρει” το Bitcoin, πάνω από τα $3430 το Ethereum.

Δεν άλλαξε τη νομισματική της πολιτική τον Οκτώβριο η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA), διατηρώντας τα επιτόκια στο 0,1%. Επιπλέον, η RBA σημείωσε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει Κρατικά ομόλογα, με τον ρυθμό των 4 δισ. Δολαρίων Αυστραλίας, έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2022.

Ο Σεπτέμβριος ήταν ο δεύτερος διαδοχικός μήνας που οι Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης κατέβασαν ταχύτητα, από το υψηλό των 15 ετών που είχαν σκαρφαλώσει τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την Ιδιωτική Εταιρεία IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ), που περιλαμβάνει τη Μεταποίηση και τις Υπηρεσίες, υποχώρησε στις 56,2 μονάδες, έναντι πρόβλεψης για 56,1 κι ενώ τον Αύγουστο ήταν στις 59,0.

Άλμα 13,4% έκαναν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκαν υψηλότερα κατά 13,5%. Κατά 1,1% αυξήθηκαν οι τιμές στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

“Η Αμερικανική Οικονομία θα περάσει σε ύφεση, αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αυξήσει, ή να αναστείλει το όριο δανεισμού, πριν από μία άνευ προηγουμένου αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων των ΗΠΑ. Θεωρώ τη 18η Οκτωβρίου ως προθεσμία”, δήλωσε η Υπουργός Οικονομικών της Χώρας Janet Yellen.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 4,2% στα $73,3 δισ. τον Αύγουστο. Οι Αναλυτές ανέμεναν διεύρυνση του ελλείμματος στα $70,5 δισ.

Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σε χαμηλό ενός έτους τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με νέα έκθεση της IHS Markit. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 55 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 55,4 τον Αύγουστο. Ο δείκτης Υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,9 τον Σεπτέμβριο, από 55,1 τον Αύγουστο.

“Τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η Παγκόσμια ανάκαμψη το 2021 θα υποχωρήσει κάτω από το 6%, που προέβλεπε τον Ιούλιο, καθώς η πανδημία συνεχίζει να λειτουργεί ως τροχοπέδη. Το World Economic Outlook της ερχόμενης εβδομάδας, θα προβλέπει ότι οι Ανεπτυγμένες Οικονομίες θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης το 2022, αλλά οι περισσότερες Αναδυόμενες Χώρες θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια” δήλωσε, σε διαδικτυακή ομιλία που έδωσε στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι στην Ιταλία, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, στην τελευταία ανάλυση της Bank of America για τον Οκτώβριο, η θέση της Εγχώριας Αγοράς μετοχών εμφανίζεται επιδεινούμενη κατά μία θέση, σε σχέση με την τελευταία αναφορά και τοποθετείται στην 9η θέση μεταξύ των 12 Αναδυόμενων Αγορών, εξακολουθώντας να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι όλοι οι Ξένοι Αναλυτές θετικοί για τις Ελληνικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 868,86 (-0,35%) και 881,82 μονάδων (+1,14%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 880,98 (+1,04%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 882,18 (+1,18%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 882,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,17%.

Ο χαμηλός τζίρος στα 44,8 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (TITC, ΠΛΑΚΡ, ΣΑΡ), ενώ ΟΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 22% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και με το θετικό η ΕΧΑΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΟΤΕ και Σαράντης και στο υψηλό οι Alpha Bank, Eurobank, Lamda Development, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ και Ελ. Πετρέλαια).

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή άνοδο τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.133 συμβόλαια).

Στα 5.452 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.433 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 4 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 4 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 834, 737 για τον Οκτώβριο και 97 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.135), κινήθηκε μεταξύ 2.096,5 και 2.135 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος 552).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (851), Alpha Bank (2.315), Εθνική (2.777), ΔΕΗ (857), Ελλάκτωρα (286), Μυτιληναίο (355), Ιντρακόμ (1.127), ΑΔΜΗΕ (225), ΕΧΑΕ (248), Ελ. Πετρέλαια (172), Πειραιώς (219), Motor Oil (156).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 31.242, Alpha Bank 43.197, Πειραιώς 22.511, Εθνική 30.232, ΔΕΗ 14.581, Cenergy 12.072, MIG 22.343.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer                    NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

0,86%

 

2021-09-24

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.133.448 τεμ., (από 58.993.448 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.121.090 τεμ. (2.381.090), Eurobank 53.033.896 τεμ. (53.326.185), ΟΠΑΠ 1.319.594 τεμ. (1.319.594), Εθνική 6.828.536 τεμ. (6.894.536), Πειραιώς 4.133.687 τεμ. (4.133.687), ΟΤΕ 1.303.647 τεμ. (1.271.647).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v