Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μάχη με τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Πάνω από το κρίσιμο ορόσημο με κέρδη από τις πρώτες συναλλαγές ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να καλούνται να αξιοποιήσουν το θετικό διεθνές κλίμα. Στις κρίσιμες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών η προσοχή, η ατζέντα.

Νέα μάχη με τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι κύριοι δείκτες της Wall Street, με τον δείκτη-σηματωρό S&P 500 να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ αν συνεχιστούν οι υφιστάμενες διαθέσεις, προς απόλυτη επικράτηση των αγοραστών οδεύουν οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Σε θετικό βηματισμό παραμένει το πετρέλαιο, συνεχίζεται η πίεση στο ευρώ.

«Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει 18 εκατ. βαρέλια αργού, από τα στρατηγικά αποθέματα, στις 17 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο ενός προαναγγελθέντος σχεδίου για την πτώση των τιμών του πετρελαίου», σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Μικρά κέρδη για τα πολύτιμα μέταλλα, προς τις $48.800 υποχωρεί το Bitcoin, κάτω από τις $4.000 το Ethereum.

Για αξιοπρόσεκτα ανοδικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η εβδομάδα που ξεκίνησε, καθώς συνεδριάζουν οι Fed, BoE, BoJ και ECB, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένο το triple witching Δεκεμβρίου, στις Αγορές Παραγώγων.

Ερχόμενοι στα καθ' ημάς και σύμφωνα με τους Financial Times, «η ελληνική Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να κάνει έκκληση, ώστε τα ομόλογα της χώρας να παραμείνουν επιλέξιμα για νέες αγορές από την ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο, όταν αναμένεται να τερματιστεί το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που ξεκίνησε ως απάντηση στην πανδημία».

Από την άλλη, η δημόσια προσφορά για το 7ετές ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανήλθε σε €683,4 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 2,3 φορές, με την εισηγμένη να αντλεί 300 εκατ. ευρώ και την απόδοση του ομολόγου να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο σημείο του εύρους, στο 2,3%.

Απομένουν 14 συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί χρηματιστηριακά και το 2021 και το κυριότερο ενδιαφέρον δεν εστιάζεται στο αν ο Γενικός Δείκτης θα βρεθεί υψηλότερα ή χαμηλότερα από το όριο των 900 μονάδων (εδώ και πολύ καιρό οι αισιόδοξοι έχουν εγκαταλείψει τα σενάρια για άμεση κίνηση προς τις 1.000 μονάδες), αλλά αν το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να ταλανίζεται από τη συναλλακτική απαξίωση που δείχνει να έχει εδραιωθεί στο Χ.Α. εδώ και πολλές συνεδριάσεις.

Στα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα και σύμφωνα με την Beta Sec., «χωρίς το προμέρισμα των 11 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Prodea την Τρίτη, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή συγκαλεί γενική συνέλευση την ίδια ημέρα με θέμα, μεταξύ άλλων, την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή.

Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η Α.Μ.Κ. της Τρ. Αττικής, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα λήξουν οι σειρές Παραγώγων για δείκτες και μετοχές, για τον μήνα Δεκέμβριο. Στο κλείσιμο της ερχόμενης Παρασκευής θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στον δείκτη FTSE25, με την εισαγωγή της Quest Holdings και τη διαγραφή της ΕΧΑΕ».

Ασφαλώς και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που περιμένουν το «επόμενο βήμα» από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, προκειμένου η εγχώρια αγορά να μπορέσει να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, όμως προσοχή χρειάζονται και οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς εκεί κυοφορούνται τα επόμενα deals που θα απασχολήσουν την αγορά.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v