Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς θα παιχτούν οι τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς

Απομακρύνεται το σενάριο για νέο υψηλό έτους, χωρίς να αποκλείεται ένα «window dressing» κινούμενοι προς τις γιορτές. Οι βασικές επιλογές των διαχειριστών στις τάξεις των blue chips και τα ορόσημα της εβδομάδας που έρχεται.

Χρηματιστήριο: Πώς θα παιχτούν οι τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς

Με θετικό πρόσημο η τελευταία εβδομάδα, για τις αγορές. Από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη με την τάση να φτάνει και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 898,63 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη με θετική μεταβολή 4,62% στην εβδομάδα, συνολικά 11,08% για το έτος.

Θετικό πρόσημο, με τον τραπεζικό κλάδο να αντιδρά 6,55% (582,16), τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση 5,01% (2.161,64) και τη μεσαία με 2,04% (1.494,02). Μέτριου κόστους, καθώς ο ημερήσιος μ.ο δεν υπερέβη τα 50 εκατ. (για την ακρίβεια τα 48,4 εκατ.) μειωμένος 36,6% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Προοίμιο window dressing, καθώς οι ξένοι έχουν "κλείσει βιβλία", για τους Ελληνες, κινούμενοι προς τις γιορτές, με την τελευταία, για φέτος, τριπλή σειρά στα Παράγωγα να ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Για ένα "συντηρητικό year end rally" κάναμε λόγο (στον ΕΚΗ/2 Δεκεμβρίου) αναθεωρώντας χαμηλότερα την αρχικά πιο αισιόδοξη εκτίμηση μας, πως σε "κλείσιμο έτους" θα σημειωνόταν "νέο υψηλό" πέραν των 931,94 μονάδων. Ενδεχόμενο, που μάλλον έχει απομακρυνθεί, άλλωστε δεν φαίνεται να έχει τόση μεγάλη σημασία για τους διαχειριστές, τους θεσμικούς που δίνουν προτεραιότητα στον εξωραϊσμό/μεγέθυνση των αποδόσεων των χαρτοφυλακίων τους, πρακτικά μέσω συγκεκριμένων μετοχών.

Από αυτή την άποψη κύριες επιλογές τους λ.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α. "μετρούν" διψήφιες αποδόσεις (ετησιοποιημένες) όπως και δευτερεύουσες από τα mid caps (Quest, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ κ.α.)

Για αυτό στις συνεδριάσεις, που ακολουθούν μέχρι την Παρασκευή (του triple witching) και το τέλος έτους (Παρασκευή 31/12) περισσότερη προσοχή θα δοθεί στα επί μέρους πλασαρίσματα παρά στο αν ο ΓΔ υπερβεί τις 930-935 μονάδες.

Ωστόσο η εβδομάδα, που ξεκινά αύριο έχει τα ορόσημα της, Fed, ανακοινώσεις ΟΔΔΗΧ, συνεδρίαση ΕΚΤ, Σύνοδος Ε.Ε και επί μέρους επενδυτικά/χρηματιστηριακά που αφορούν την αγορά μας. Αναμφίβολα η συνεδρίαση της Fed, οι όποιες αποφάσεις σχετικά με την πολιτική της σε ζητήματα "επιτοκίων, χρέους" μετά την αναδίπλωση του επικεφαλής της ως προς τον χαρακτήρα του "πληθωρισμού" θα διαμορφώσουν τάση στις αγορές μετοχών, ομολόγων. Συνακόλουθα θα επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές, που δείχνουν ενδιαφέρον για την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη-Παρασκευή. Την χώρα μας την αφορούν οι όποιες αποφάσεις ή γραμμές/κατευθύνσεις θα δοθούν στην Σύνοδο (της 15ης Δεκεμβρίου).

Το πιθανότερο είναι, πως αυτά τα ορόσημα δεν θα διαφοροποιήσουν αισθητά την τακτική των επιλεκτικών κινήσεων των επενδυτών, από την στιγμή που το stock picking αποδίδει υπεραξίες. Εστω και σε αυτή την αγορά, που φαινομενικά είναι σε πολύμηνη συσσώρευση.

Την Τρίτη η Τέρνα Ενεργειακή έχει ως κύριο θέμα της συνέλευσης την επιστροφή κεφαλαίου (0,17/μτχ), η μετοχή της Prodea θα είναι χωρίς το μέρισμα (0,11/μτχ), την Τετάρτη είναι η εισαγωγή των ομολογιών του νέου εταιρικού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί η ΑΜΚ της Attica Bank ενώ την ίδια μέρα θα γίνουν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE, με την είσοδο της Quest στον FTSE25 αντικαθιστώντας την ΕΧΑΕ.

Στα 66,8 δισ. η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων, από τις χαμηλότερες/ελκυστικότερες (ως ποσοστό/ΑΕΠ) αγορών-χωρών της ευρωζώνης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v