Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιχείρηση ανόδου με τζίρο... περιπτέρου

Πάνω από τις 900 μονάδες με μέτρια κέρδη κινείται ο Γενικός Δείκτης, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης τις μειωμένες συναλλαγές. Στήριξη από την άνοδο Coca Cola, OTE, κέρδη για τράπεζες, ξεχωρίζουν Aegean, Viohalco.

Χρηματιστήριο: Επιχείρηση ανόδου με τζίρο... περιπτέρου

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς είναι περισσότερο από εμφανές ότι οι ενεργοί επενδυτές, τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τα μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας και τις ανακοινώσεις από την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Καθαρά ανοδική δείχνει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η συνεδρίαση που ξεκίνησε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να επιχειρεί ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 900 μονάδων.

Απόλυτα απογοητευτική η εικόνα της συναλλακτικής δραστηριότητας, δείχνει ότι η ανοδική κίνηση είναι περισσότερο αποτέλεσμα απουσίας πωλητών και πολύ λιγότερο επακόλουθο ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν δέκα λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, στο πρώτο ημίωρο ο τζίρος έφθασε στα 2,7 εκατ. και στην πρώτη ώρα στα 6 εκατ.

Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές στο 0,3 εκατ. (ΛΑΜΔΑ).

Παρά το θετικό πρόσημο των βασικών δεικτών, ελάχιστες είναι οι πρωτοβουλίες που παίρνουν οι αγοραστές στο ταμπλό του FTSE25, με αποτέλεσμα μόνο οι τίτλοι των ΠΕΙΡ (+1,27%), ΑΔΜΗΕ (+1,60%), ΑΡΑΙΓ (+1,94%), ΒΙΟ (+1,56%), ΕΛΠΕ (+1,17%), ΟΤΕ (+1,27%), TITC (+1,16%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,33%) να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Από την άλλη, μόνο ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-1,43%), σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες του 1%.

Με τις περισσότερες Βαρύδεικτες μετοχές να περιστρέφονται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, μοιραία, η προσοχή επεκτείνεται και προς τα χαμηλότερα «στρώματα» του ταμπλό, όπου και εδώ δεν είναι πολλοί οι τίτλοι που συνδυάζουν αξιοπρόσεκτα κέρδη, με ιδιαίτερες ανεκτές συναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς νέα ιστορικά υψηλά δείχνει να βαδίζει ο τίτλος της Cenergy (+2,33%) και της ΦΒΜΕΖΖ (+0,81%), ενώ το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο επαναπροσεγγίζει η μετοχή της Epsilon Net (+4,90%), μετά τις εκτιμήσεις της Διοίκησης για τις αναμενόμενες πωλήσεις του 2021.

Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να παίρνουν οριακά περισσότερες πρωτοβουλίες, η επόμενη αντίσταση για τον ΓΔΧΑ στις 908 μονάδες.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v