Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ενταση πιέσεων κάτω από τις 900 μονάδες

Χάνει τις 890 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, που απώλεσε τα αρχικά κέρδη του. Μεικτά πρόσημα για τις τραπεζικές μετοχές, στήριξη από Coca Cola, ξεχωρίζουν Aegean και Τέρνα Ενεργειακή. Σε απογοητευτικά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Χρηματιστήριο: Ενταση πιέσεων κάτω από τις 900 μονάδες

Εντεινόμενες πιέσες προς το τέλος της συνεδρίασης χαμήλωσαν τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που έχασε τα αρχικά κέρδη του. Η υποχώρηση για τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές έφεραν την ευδιάκριτη πτώση του ΓΔ από τα πρωινά υψηλά και την απώλεια των 890 μονάδων, καθώς λείπουν και οι πολλές βοήθειες από τα μη Τραπεζικά blue chips.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την αναλογία ανοδικών (43) - πτωτικών (58) μετοχών, καθώς το χρήμα που ανακυκλώνεται είναι λιγοστό και δεν φτάνει να «σπρώξει» μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Έτσι το ενδιαφέρον μειώνεται ακόμα περισσότερο, ενώ με τα παραπάνω δεδομένα, δείχνουν να επιβεβαιώνονται όσοι εκτιμούσαν ότι ο Δείκτης θα χρειαστεί συναλλακτική αναβάθμιση για να κινηθεί υψηλότερα των 908 μονάδων. Από την άλλη, θα είναι σημαντική ήττα για τους αγοραστές, πιθανό κλείσιμο χαμηλότερα των 900 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΓΔ έχει σημειώσει, μέχρι στιγμής, υψηλό ημέρας στις 904,32 μονάδες (+0,63%), ενώ ο απογοητευτικός τζίρος, ελάχιστα πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 16 εκατ., από τα οποία το 1,7 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ).

Με οριακές μεταβολές αλλά σχετικά μακριά από τα πρωινά υψηλά κινούνται οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, ενώ από τους υπόλοιπους τίτλους που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες, μέχρι στιγμής, απώλειες καταγράφει η Lamda Development (-1,32%) και τα μεγαλύτερα κέρδη οι Viohalco (+1,11%) και Τέρνα Ενεργειακή (+2,96%).

Όλες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25 «ταλαιπωρούνται» πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης.

Εξαιρετικά μειωμένο το ενδιαφέρον και στην Αγορά Παραγώγων, καθώς στο συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο όγκος μόλις και μετά βίας πλησιάζει τα Σ.Μ.Ε., παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για το triple witching Δεκεμβρίου.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v