Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται αντίδραση υπό τον φόβο των stop loss στο Χρηματιστήριο

Πτωτικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Επιβεβλημένη μια έστω τεχνικού χαρακτήρα κίνηση, καθώς η στήριξη στις 895-900 μονάδες έχει μετατραπεί σε πρώτη αντίσταση. Οι κινήσεις profit taking, το κλίμα στις αγορές και ο μειωμένος τζίρος.

Ζητείται αντίδραση υπό τον φόβο των stop loss στο Χρηματιστήριο

Κοντά στα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street (από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, 7 έκλεισαν με θετική μεταβολή και 23 με αρνητική), καθώς δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που επέλεξαν τις κινήσεις “profit taking”, μετά τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας, περιμένοντας τις αποφάσεις-ανακοινώσεις της Federal Reserve.

Η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας ξεκινά σήμερα, στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν και έδειξαν ότι ο πληθωρισμός Νοεμβρίου στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε υψηλό 39 ετών.

Η επιφυλακτικότητα δείχνει να επεκτείνεται σήμερα το πρωί στην Ασία, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται με ελεγχόμενες απώλειες, ενώ μικτές διαθέσεις δείχνουν τα futures των δεικτών στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Στις $46.800 κινείται το Bitcoin, προς τις $3.770 προσπαθεί να αντιδράσει το Ethereum.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ασφαλώς και η χθεσινή αξιοπρόσεκτη υποχώρηση, όπως και η επιστροφή των πιέσεων στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, αυξάνουν το ενδιαφέρον και τα ερωτήματα για τη σημερινή συνεδρίαση, με τους τεχνικούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι μία νέα αξιοσημείωτη πτώση θα «βαρύνει» σημαντικά την τεχνική εικόνα και θα ενεργοποιήσει νέο κύμα από κινήσεις “stop loss”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση χάθηκαν 0,7 δισ. από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., ενώ το χθεσινό -2,4% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών ήταν η μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 26/11 (-6,41%).

Σύμφωνα με τη συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης και όσους οπαδούς της έχουν απομείνει, «παρά το χτύπημα που δέχτηκαν χθες οι περισσότερες μετοχές, οι όγκοι δεν υποδεικνύουν κάποιο συγκεκριμένο μέγεθος, από την πλευρά της προσφοράς, ούτε προϊδεάζουν για επιθετικότερες κινήσεις των πωλητών στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις».

Από την άλλη και σύμφωνα με τους πιο επιφυλακτικά σκεπτόμενους, που έχουν μαζί τους και την τεχνική ανάλυση, «αν το Χ.Α., σήμερα κιόλας, δεν δώσει πειστική ανοδική αντίδραση, η οποία θα συνοδευτεί και από σχετική αύξηση του όγκου συναλλαγών, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η επερχόμενη εορταστική ραστώνη θα απαγορέψει την ανάληψη μεγαλύτερου επενδυτικού κινδύνου».

Σε κάθε περίπτωση, η μέχρι πρότινος στήριξη στις 895-900 μονάδες έχει μετατραπεί σε πρώτη αντίσταση και δεν θα είναι θετική εξέλιξη, αν ο Γενικός Δείκτης παραμείνει αρκετές συνεδριάσεις χαμηλότερα από το εν λόγω όριο.

Η προσοχή και στις επικείμενες ανακοινώσεις της ΕΚΤ, όπου και αναμένονται ειδήσεις για την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομόλογων, ενόψει της λήξης του έκτακτου πανδημικού προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2021, €0,11 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v