Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κίνηση αντίδρασης από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό

Με διστακτικά βήματα κινούνται οι αγοραστές στην εγχώρια αγορά, με τον ΓΔ στο κόκκινο αλλά σε απόσταση από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό. Το βλέμμα στις διεθνείς αγορές και τις εκτιμήσεις για τη μετάλλαξη Ομικρον.

Χρηματιστήριο: Κίνηση αντίδρασης από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό

Με ευδιάκριτη τη νευρικότητα εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και με το βλέμμα των ενεργών traders να είναι προσηλωμένο στις Ευρωπαϊκές Αγορές και κυρίως στον γερμανικό DAX.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο γερμανικός δείκτης έχει χάσει τα αρχικά του κέρδη και έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, καθώς τα μηνύματα από την Κίνα αυξάνουν τις υφιστάμενες ανησυχίες. Πιο συγκεκριμένα, η είδηση για το πρώτο κρούσμα Όμικρον στην Κίνα ενέτεινε τους φόβους για νέα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η προσοχή και στον κλάδο του κινεζικού Real Estate, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο «ένας δείκτης μετοχών ανάπτυξης ακινήτων έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2017 και οι μετοχές του Ομίλου China Evergrande υποχώρησαν έως και 9,3%, σε ιστορικό χαμηλό».

Το γύρισμα του DAX ακολούθησε και μάλιστα ιδιαίτερα πρόθυμα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να αφήνει πίσω του τις στηρίξεις στις 886 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 882 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και να υποχωρεί μέχρι τις 879,68 μονάδες (-0,93%), για να ακολουθήσει προσπάθεια αντίδρασης, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης.

Ο τζίρος, ελάχιστα πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, φθάνει στα 24 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές ( ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας κινούνται ΕΕΕ (+1,33%) και Ελ. Πετρέλαια (+1,02%) και με απώλειες μεγαλύτερες του 1% οι Αεροπορία Αιγαίου (-1,38%), ΔΕΗ (-1,68%), Viohalco (-1,10%), Lamda Development (-1,71%), Jumbo (-1,96%) και ΟΛΠ (-1,24%).

Δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας η, μέχρι στιγμής, αναλογία ανοδικών (40) - πτωτικών (71) μετοχών, ακόμα μία ένδειξη απόσυρσης των αγοραστών, από το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Ιδιαίτερα χαμηλή η συναλλακτική δραστηριότητα στην Αγορά Παραγώγων, παρά το επικείμενο triple witching Δεκεμβρίου, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να έχει διακινήσει μόλις 343 συμβόλαια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v