Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήραν κεφάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Πτωτική τάση για τον Γενικό Δείκτη, μετά την αρχική επιφυλακτικότητα και την εναλλαγή προσήμων. Προβληματισμός στους επενδυτές μετά τη χθεσινή βουτιά. Περιορισμένος ο καθαρός τζίρος, με το βλέμμα σε συγκεκριμένα blue chips.

Πήραν κεφάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Την κίνηση αντίδρασης των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών προσπαθεί να ακολουθήσει και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως, προς το παρόν, φαίνεται να επικρατούν οι εναλλαγές προσήμων και η κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, καθώς λείπουν οι πρωτοβουλίες των αγοραστών στις περισσότερες από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές. Ωστόσο μετά τις 12.00 οι πιέσεις εντάθηκαν με αποτέλεσμα να υποχωρήσει προς τις 880 μονάδες.

Ηταν απόλυτα ενδεικτικό ότι η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη να έχει κινηθεί σε ένα στενό εύρος, μικρότερο των πέντε μονάδων και μεταξύ 889,61 (+0,19%) και 884,84 (-0,35%).

Στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, ο τζίρος στα 6,1 εκατ. και στην πρώτη ώρα στα 10 εκατ. σχετικά ενισχυμένος σε σχέση με χθες, που στο ίδιο διάστημα η μικτή αξία συναλλαγών έφθασε στα 6 εκατ., όμως σημαντικές βοήθειες δίνουν τα «πακέτα» (3,7 εκατ. ΑΛΦΑ, ΛΑΜΔΑ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας κινούνται ΕΕΕ (+1,05%), Σαράντης (+1,74%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,03%), ενώ από τους τίτλους που υποχωρούν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Αεροπορία Αιγαίου (-1,38%), Viohalco (-1,10%), ΕΛΧΑ (-1,04%) και Jumbo (-1,25%).

Σαφώς πιο επιφυλακτικό το κλίμα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με περίπου μοιρασμένη την αναλογία ανοδικών (37) - πτωτικών (47) μετοχών, όπου δεκάδες τίτλοι παραμένουν κυριολεκτικά με μηδενικές συναλλαγές, ενώ προσπαθούν να ξεχωρίσουν θετικά οι Ιντρακάτ (+2,36%), MIG (+1,89%), Quest (+0,82%), Cenergy (+0,66%), Άβαξ (+0,40%) και Αλουμύλ (+1,36%).

Αυξημένη προσοχή θα χρειαστεί η συνέχεια, καθώς τυχόν απώλεια των 886 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) /ή των 882 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) για τον Γενικό Δείκτη και απώλεια των 2.126 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα φέρει και νέες μειώσεις θέσεων, από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βασικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v