Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επενδυτές σε... αναμμένα κάρβουνα για FED-ΕΚΤ

Συνολικά 16 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 900 μονάδων συμπλήρωσε η εγχώρια αγορά, με τον τζίρο να κινείται υποτονικά και τις προσδοκίες για μια τελευταία ανοδική κίνηση πριν τις γιορτές να ξεθωριάζουν.

Χρηματιστήριο: Επενδυτές σε... αναμμένα κάρβουνα για FED-ΕΚΤ

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν χθες το βράδυ, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι βασικοί δείκτες στη Wall Street (από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, 17 σημείωσαν θετική μεταβολή και 13 αρνητική), στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου.

Όλα τα βλέμματα των απανταχού traders είναι στραμμένα σήμερα στη Fed, ενώ τη σκυτάλη θα πάρουν BoE, BoJ και ECB, με τη συνεδρίαση της τελευταίας να έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς οι αναλυτές αναμένουν ειδήσεις για την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομόλογων, ενόψει της λήξης του έκτακτου πανδημικού προγράμματος.

«Μπροστά σε ιστορικά διλήμματα για πληθωρισμό και επιτόκια η Fed», τονίζει και το σημερινό άρθρο του Κώστα Σαρρή.

Η προσοχή και στο μέτωπο της πανδημίας, που έχει υποχρεώσει αρκετές κυβερνήσεις να πάρουν αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεσή της. Με μικτά πρόσημα κινούνται, μέχρι στιγμής, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ για ξεκίνημα με μικτές διαθέσεις προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών (το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2022).

Κινήσεις “profit taking” στέλνουν σε χαμηλά 10ημέρου το αργό, σε χαμηλά δύο εβδομάδων ο χρυσός, λίγο πάνω από τις $48.170 το Bitcoin, πάνω από τις $3.860 το Ethereum.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 16 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 900 μονάδων, ενώ απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για το triple witching Δεκεμβρίου και δώδεκα συνεδριάσεις για τη λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Την ίδια ώρα και με τα δεδομένα που διαμόρφωσαν σε κλίμα και διαθέσεις οι τελευταίες συνεδριάσεις, όλο και περισσότεροι αναλυτές αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους, θέτοντας χαμηλότερα τον πήχη των προσδοκιών για ένα “year end rally”. Μάλιστα, φαίνεται να πυκνώνουν οι τάξεις των διαχειριστών που εκτιμούν πως καλό θα είναι οι ενεργοί κωδικοί να αυξήσουν σταδιακά τη ρευστότητα στα χαρτοφυλάκιά τους, ιδιαίτερα αν συνεχίσει να επιδεινώνεται η κατάσταση στα μέτωπα της πανδημίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η τεχνική εικόνα στο Χ.Α. δεν είναι με το μέρος των αισιόδοξων, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι με αυτή τη συναλλακτική δραστηριότητα και όσο ο Γενικός Δείκτης κωλυσιεργεί χαμηλότερα των 900-908 μονάδων, τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης τον έχουν οι “sellers”.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 300.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000, που προέκυψαν από την έκδοση κοινού εταιρικού ομολόγου, διάρκειας 7 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του Εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 14/12/2021 και σταθερού επιτοκίου 2,30% ετησίως.

Επίσης από σήμερα, οι μετοχές της Alpha Trust Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ. θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2021, €0,1275625496 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v