Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές-κλειδιά της τάσης

Αρνητικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Πρώτος στόχος η άμυνα στην εγχώρια αγορά, με τη Fed να δίνει τάση βραχυπρόθεσμα. Οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές, οι κρίσιμες στηρίξεις και τα χαρτιά-σηματωροί για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές-κλειδιά της τάσης

Με το βλέμμα σε Fed και Ουκρανία οι αγορές, με απώλειες νωρίτερα της Ασίας.

Με σημαντικές απώλειες την Παρασκευή, στη Wall Street οι πωλητές είχαν ξεκάθαρο πλεονέκτημα, με αποτέλεσμα ο S&P500 να διορθώσει στις 4.397,94 (-1,89%), μετρώντας, συνολικά, 7,73% από την αρχή του έτους.

Με μικρότερες απώλειες τα κύρια ευρωπαϊκά, στη Φρανκφούρτη από τις 15.603,88 μονάδες ο DAX, με τη Γερμανία να είναι η ευρωπαϊκή χώρα που επηρεάζεται περισσότερο από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές μπορεί να είχαν τον έλεγχο -την Παρασκευή-, με συνέπεια ο ΓΔ να διορθώσει στις 942,46. Ωστόσο, είναι οι αγοραστές που υπερτερούν τις πρώτες 3 εβδομάδες του 2022. Και μάλιστα με το 5,50% για τον ΓΔ γράφουν τη μεγαλύτερη απόδοση (2022) από κάθε άλλη αγορά της ευρωζώνης.

Με αυξημένες συναλλαγές αυτή η αισθητή βελτίωση της εικόνας, που προφανώς εύκολα μπορεί να ανατραπεί εάν και εφόσον διορθώσουν επιθετικότερα τα διεθνή, πλην όμως αποτυπώνουν την -κατ' αρχάς- θετική στάση των ξένων -κυρίως αμερικανικών- επενδυτικών χαρτοφυλακίων ως προς τις προοπτικές της χώρας.

Από την πορεία της Wall Street θα εξαρτηθεί η στάση traders, επενδυτών, με τη συνεδρίαση της Fed να διαμορφώνει τάση. Στο 1,764% νωρίτερα το 10ετές των ΗΠΑ, από τις 4.409 (0,42%) τα futures του S&P500 και σύμφωνα με μερίδα Αμερικανών αναλυτών, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας ενδεχομένως να επηρεάσουν τα μέλη της Fed, τον επικεφαλής της στη λήψη της όποιας απόφασης.

Θα δείξει, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, καθώς σε ορίζοντα 3 μηνών (και πέρα) η τάση για τον S&P500 παραμένει ανοδική.

Στα καθ' ημάς, το καλύτερο δυνατό για τους long θα ήταν η επιβεβαίωση των 945-940 μονάδων, ως περιοχή στήριξης, καλό θα ήταν ένα «κλείσιμο» όχι χαμηλότερα των 935 και σήμα προειδοποίησης για ενεργοποίηση stop losses ενδεχόμενη απώλεια των 930 μονάδων.

Κρίσιμο το 2-3ήμερο για τη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης, με την αγορά να στρέφεται και προς τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων. Σηματωρός η Mytilineos, την Πέμπτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Μετοχές-κλειδιά για σήμερα, από τα τραπεζικά η Alpha Bank (1,28 ευρώ) λόγω της υπεραπόδοσης που έχει έναντι του κλάδου, με 18,85% (από την αρχή του έτους), αφήνοντας περιθώριο υπεραξιών για όσους ήταν αγοραστές τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ΟΤΕ, Coca Cola/HBC τα δύο «βαρύτερα» χαρτιά εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την πορεία των Deutsche Telekom και Coca Cola/HBC στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Φρανκφούρτης. Κανόνας πως ισχυρές αγορές ή πωλήσεις σε αυτές τις δύο μετοχές -εκτός συνόρων- φθάνουν (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) μέχρι εντός.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v