Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό μέτωπο αντίθετων ανέμων στο Χρηματιστήριο

Ποια διλήμματα βασανίζουν την αγορά. Την Παρασκευή αρκετοί προτίμησαν να «κλειδώσουν» θέσεις, περιμένοντας νεότερα από το ουκρανικό. Τρίτη-Τετάρτη στη συνεδρίαση της Fed αναμένεται σαφέστερη τοποθέτηση για τα επιτόκια, στη σκιά του πληθωρισμού.

Τριπλό μέτωπο αντίθετων ανέμων στο Χρηματιστήριο

Σε ουκρανικό, Fed και αποτελέσματα η προσοχή στο Χρηματιστήριο. Σε κομβικό σημείο οι αγορές, με την εβδομάδα αυτή να θεωρείται από πολλούς "κρησάρα" για τη συνέχεια. Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα κρίνουν την στάση traders και επενδυτών.

Στη Wall Street στα μέτωπα πληθωρισμού και επιτοκίων έχει προστεθεί αυτό της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον-Μόσχας, για την Ουκρανία, ένας από τους λόγους που οδήγησαν αρκετούς διαχειριστές σε ρευστοποιήσεις.

Συνδυαστικά πληθωρισμός, επιτόκια ουκρανικό έχουν ως συνέπεια πωλήσεις, συνακόλουθη διόρθωση με ενδεικτικό το μείον 7,73% για τον S&P 500 στις 4.397,94 μονάδες. Σε διόρθωση πολλά ευρωπαϊκά, με μικρότερα, ωστόσο, ποσοστά λ.χ για τον DAX (Φρανκφούρτη) περιορίζεται σε μείον 1,77% (15.603,88 μον.) ενώ για τον FTSE100 (Λονδίνο) η απόδοση είναι θετική με 1,48% (7.494,13).

Σαφώς καλύτερα τα αποτελέσματα, για το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς μετά την διόρθωση (-1,58%) της Παρασκευής, για τον Γενικό Δείκτη η απόδοση είναι θετική 5,50%, η τάση ανοδική, η αξία συναλλαγών σε ικανοποιητικά μεγέθη (74,1 εκατ.) με σχέση εισροών/εκροών στο 2,5/1 για το διάστημα των πρώτων 3 εβδομάδων.

Πρακτικά, μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής τα κεφάλαια που είχαν εισρεύσει στην διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης ήταν υπέρτερα αυτών που ρευστοποιούνταν στις διορθώσεις (της τελευταίας εβδομάδος) ειδικότερα στις 21/1 οπότε διαμορφώθηκαν στα 101,818 εκατ. Σε Alpha Bank, OTE, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΔΕΗ, Eurobank, Πειραιώς, Mytilineos, Jumbo και Motor Oil σε όλες με πωλητές και μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Προφανές αρκετοί προτίμησαν να "κλειδώσουν" θέσεις και εν όψει Σ.Κ αναμένοντας τα όποια νεότερα από το "ουκρανικό" βλέποντας επίσης και προς Τρίτη-Τετάρτη οπότε στην συνεδρίαση της Fed αναμένεται σαφέστερη τοποθέτηση του επικεφαλής της.

Σχετικό το θέμα " Οι ΗΠΑ, το δόγμα του "ενός πολέμου" και το στρατηγικό έλλειμμα" όπως και το "Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κατάρ για προμήθεια αερίου στην Ευρώπη" συνθέτουν μέρος της μεγαλύτερης εικόνας, που αφορά ( και ) τις αγορές. "Οι επενδυτές ψάχνουν τώρα για ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές αγορές" διαπίστωναν οι FT (ανάλυση του George Steer/22/1), σε μία συγκυρία στο Χρηματιστήριο παίζεται το νέο στοίχημα (προσέγγιση του Γιώργου Α. Σαββάκη/22/1).

Σε αυτή την συγκυρία, με τη μεγάλη συσσώρευση, του ΧΑ, να πληροί προϋποθέσεις ανοδικής λύσης,
ζητούμενη είναι η στάση-κατ' αρχήν- των traders. Κοινή εκτίμηση, πως θα εξαρτηθεί από το πως θα εξελιχθούν οι συνεδριάσεις Δευτέρας-Τρίτης, στην Νέα Υόρκη.

Με την στήριξη των 4.530 μονάδων να έχει χαθεί, για τον S&P 500 ζητείται, επειγόντως, αναστροφή ειδάλλως οι long πολύ πιθανά να δοκιμαστούν χαμηλότερα, στην επόμενη στήριξη πέριξ των 4.330 μον. Τεχνικά η περιοχή (ΚΜΟ200) χρήζει προσοχής, για αυτό και η συνεδρίαση της Fed θεωρείται, πως θα κρίνει πολλά.

Το ατυχές, για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η συγκυρία και τα πολλαπλά μέτωπα, από την έκβαση των οποίων θα κερδηθεί (ή χαθεί) το στοίχημα της υπέρβασης των 960 μονάδων, με στόχευση τιμές πάνω από το όριο των 1.000 μονάδων.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός, που προσέλκυσε το μεγαλύτερο μέρος ενδιαφέροντος/κεφαλαίων τόσο από επενδυτές όσο από βραχυπρόθεσμους που ακολούθησαν την τάση.

Στις 653,63 μονάδες ο ΔΤΡ, με 13,69% στις πρώτες 3 εβδομάδες και τεχνικά σημεία αυξημένης προσοχής, τις 665 (άνω όριο) και τις 640/630 (κάτω όριο).

Στα 1,28 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με 18,85% (από αρχή έτους), στα 1,449 (12,33%) της Πειραιώς, στα 0,994 (11,51%) της Eurobank και στα 3,232 (10,23%) της Εθνικής.

Στις 2.277,47 μονάδες ο FTSE25, με 5,99% συνεπικουρούμενος από την άνοδο μετοχών εισηγμένων, που για διάφορους λόγους υπεραποδίδουν, μέχρι και την Παρασκευή.

Ενδεικτικά Jumbo στα 14,44 (14,60%), AEGEAN στα 5,47 (13,84%) είναι οι 2 από τα 21 blue chips με μεταβολή διψήφια, ενώ ΤΙΤΑΝ στα 14,62 (9,27%), Motor Oil στα 15 (9,09%), ΑΔΜΗΕ στα 2,58 (6,83%), ElvalHalcor στα 1,96 (5,95%), Viohalco στα 4,86 (5,88%) ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες σηματωρούς.

Αρνητικός πρωταγωνιστής η ΔΕΗ, με απώλειες 6,38% στα 8,80 ευρώ, χαμηλότερα σε σχέση με τα 9 ευρώ της αμκ.

Περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, παράμετρος που επίσης συνεκτιμάται (κυρίως) από τους επενδυτές. Σημαντική η Πέμπτη, καθώς πριν την έναρξη ανακοινώνει μεγέθη η Mytilineos.

Στα 15,37 ευρώ με σημαντική διόρθωση 2,23% την Παρασκευή, αλλά με θετικό πρόσημο 1,59% από την αρχή του έτους.

Αύριο Δευτέρα, για τη μετοχή της Jumbo η διαπραγμάτευση θα γίνει χωρίς το δικαίωμα προμερίσματος (0,385/μτχ), ενώ την Τετάρτη είναι η "πρώτη" για το ομόλογο της Premia.

Αυτά στα επί μέρους, σε μία περίοδο που για οικονομία και επιχειρήσεις "ο νέος διαγωνισμός της Αττικής Οδού είναι για μεγάλα πορτοφόλια" σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πένυς Κούτρα, "η πληροφορική παραμένει...καυτός κλάδος" όπως αναλύει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, η Pantelakis χρηματιστηριακή δίνει τις κορυφαίες επιλογές της.

Και το Χρηματιστήριο Αθηνών αποκτά τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του, τον Γιάννη Κοντόπουλο.

Για τον νέο ceo, παρασκήνιο από τον δηκτικό ΧΑΜαιλέοντα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v