Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι πωλητές

Στη ζώνη των 930 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας τη διεθνή τάση. Περιορισμένος ο τζίρος. Στις τράπεζες επικεντρώνονται οι πωλητές, αξιόλογες πιέσεις και για Jumbo, Aegean, Ελλάκτωρ. Ποιες μετοχές επιμένουν ανοδικά.

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι πωλητές

Με την προσοχή σε Ουκρανία και ΗΠΑ, οι πωλητές διατηρούν το πλεονέκτημα στα ευρωπαϊκά
χρηματιστήρια.

Σε διόρθωση, από Φρανκφούρτη μέχρι Λονδίνο, με το Χρηματιστήριο Αθηνών με ανάλογη κλίση.

Προσεκτικές ρευστοποιήσεις, ελεγχόμενες οι απώλειες καθώς στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P500 παραπέμπουν σε αντίδραση, από 0,54% υψηλότερα και τις 4.414 μονάδες. Στο 1,737% το 10ετές των ΗΠΑ, με μικρή περαιτέρω μείωση σε σχέση με νωρίτερα.

Στα καθ' ημάς, με πτωτικό χάσμα το «άνοιγμα» της συνεδρίασης, ειδικότερα για τον ΓΔ από τις 940,85 μονάδες καθώς από την προσυνεδρίαση υπερίσχυαν οι εντολές πώλησης.

Σε τραπεζικές, κατ' αρχάς, όπως λίγο ως πολύ αναμενόταν λόγω της υπεραπόδοσης των μετοχών του κλάδου (στις πρώτες 3 εβδομάδες) και δη στην Alpha Bank. Αλλά και στην πλειονότητα των blue chips και σηματωρών, σχεδόν άμεσα, με συνέπεια τη διόρθωση του ΔΤΡ προς τις 644 (-1,46%) και του FTSE25 προς τις 2.253 (- 1,08%).

Με συναλλαγές/τζίρο σε μέτρια επίπεδα, ενδεικτικά της σπουδής που δείχνουν πωλητές-αγοραστές, προφανώς αναμένοντας την έκβαση των εξελίξεων στα κύρια δύο «μέτωπα» των αγορών.

Και σήμερα, αν και αρκετά νωρίς ακόμη, παρατηρούμε ότι η προσφορά στη διόρθωση μετοχών παραμένει μικρότερη από τη ζήτηση που υπήρχε μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου. Βάσει αυτής της σύγκρισης, εκτιμάται πως ρευστότητα που τοποθετήθηκε από χαμηλότερες τιμές παραμένει εντός παιδιάς. Θα δείξει, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σε Alpha Βank, Mytilineos, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Viohalco οι -συγκριτικά- αυξημένες συναλλαγές, σε όλες με πλεονέκτημα των πωλητών.

Cenergy Holdings, Trastor οι δύο μετοχές που ακολουθούν συναλλακτικά, με υπερίσχυση των αγοραστών. Στα 3,62 (0,56%) η πρώτη, στο 1,20 (6,19%) η δεύτερη, μετά την απόκτηση του ποσοστού της Varde Partners από τον όμιλο Πειραιώς.

Από τις μετοχές του δείκτη, μεγαλύτερη η διόρθωση για την Jumbo -στα 13,99 (-3,12%), μετά την αποκοπή 0,385 ευρώ/μτχ. (μέρισμα).

Στο 1/7 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 73 μετοχές να υποχωρούν, αριθμός ενδεικτικός της γενικότερης κατάστασης που διαμορφώνεται λίγο πριν τη συμπλήρωση μίας ώρας συνεδρίασης.

Με την αξία συναλλαγών στα 7,6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v