Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εντείνονται οι πιέσεις, στο επίκεντρο οι τράπεζες

Κάτω από τις 930 μονάδες, με απώλειες άνω του 2%, νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες απώλειες, πιεστικότεροι οι πωλητές σε Jumbo, Motor Oil. Σε κομβικά σημεία οι δείκτες, τα σινιάλα από τον τζίρο.

Χρηματιστήριο: Εντείνονται οι πιέσεις, στο επίκεντρο οι τράπεζες

Πτωτικό γύρισμα για τα futures στη Νέα Υόρκη, παρασύρει χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά.

Από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, το συν 0,55% για τα συμβόλαια του S&P500 σε μείον 0,55%
είχε ως άμεση συνέπεια την ενεργοποίηση πωλήσεων απ' άκρη εις άκρη των αγορών της Ευρώπης.

Σχεδόν αντανακλαστικά η διεύρυνση της διόρθωσης και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει έως 2,05% νωρίτερα (λίγο πριν τις 13:00), απόρροια των πιεστικότερων ρευστοποιήσεων στο σύνολο τραπεζικών και blue chips.

Με συναλλαγές αξίας 18 εκατ. η διόρθωση, αρχικά μέχρι τα επίπεδα των 930 μονάδων με επιπλέον 9 εκατ. η σε σύντομο διάστημα περαιτέρω κλίση της αγοράς, καθώς οι όποιες εντολές αγοράς -μέχρι εκείνη την ώρα- αποσύρθηκαν προς χαμηλότερες τιμές.

Εξαρχής με πλεονέκτημα οι πωλητές, σε συσχέτιση με την κατάσταση στις διεθνείς αγορές και με την υπεραπόδοση των πρώτων τρίων εβδομάδων να αφήνει σημαντικά περιθώρια στους αγοραστές των πρώτων δύο να «κλειδώσουν» θέσεις τους με θετικό πρόσημο.

Ενδεικτικό το ότι για τον τραπεζικό κλάδο παρά τη σημερινή «βουτιά» με 2,45%, συνέχεια του 1,45% της Παρασκευής, το «ταμείο» είναι θετικό (10,15%) από την αρχή του έτους.

Ακριβώς σε αυτή την παράμετρο εστιάζουν αναλυτές, καθώς θεωρούν πως αύριο-μεθαύριο, ανάλογα με τις όποιες ανακοινώσεις της Fed, είτε οι πωλήσεις θα ενταθούν είτε θα ενεργοποιηθούν αγορές.

Ούτως ή άλλως, σε κομβικά -τεχνικά- σημεία, σημαντικοί πρόδρομοι δείκτες αποτυπώνουν την αυξημένη μεταβλητότητα που επικρατεί στις αγορές μετοχών, ομολόγων.

Σε Alpha Bank, Πειραιώς, Mytilineos, OTE, Εθνική, Eurobank, Jumbo, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Viohalco, ΕΛΠΕ, Cenergy, Lamda Developemnt, TITAN, ElvalHalcor, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Ενεργειακή, σε όλες με πιεστικότερες ή όχι ρευστοποιήσεις από την πλευρά των πωλητών.

Ηπιότερη η πίεση σε τίτλους λ.χ. των ΟΤΕ (16,785), ΟΠΑΠ (12,75), ΔΕΗ (8,785) σε σύγκριση με Motor Oil (14,66), Mytilineos (15,04), Lamda Development (7,05), ένδειξη μίας κυκλικότητας στις εντολές των πωλητών.

Διδακτική η σημερινή διόρθωση, καθώς επιβεβαιώνει την αυξημένη εξάρτηση των ευρωπαϊκών από την αγορά των ΗΠΑ, τον βαθμό συσχέτισης και το πόσο ευάλωτα είναι χρηματιστήρια του μεγέθους της Φρανκφούρτης από εξελίξεις που προκαλούνται από πολιτικές της Ουάσιγκτον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v