Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ψάχνει ισορροπία μετά τη... χιονοστιβάδα πωλήσεων

Θετικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Σε κλοιό διεθνών πιέσεων παραμένει το Χρηματιστήριο, με τα σινιάλα από τη Wall να είναι δυσοίωνα. Το μίνι ξεπούλημα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών και το ζητούμενο.

Χρηματιστήριο: Ψάχνει ισορροπία μετά τη... χιονοστιβάδα πωλήσεων

Τρενάκι του τρόμου στη Wall Street, αναταράξεις στις αγορές της Ασίας και εύλογο το ερώτημα
κατά πόσον αρκεί μία παρέμβαση της Fed σήμερα-αύριο, προκειμένου να αρχίσει να εξισορροπείται η κατάσταση.

Σε μία από τις μεγαλύτερες -σε εύρος διακύμανσης- ανατροπές, ο S&P500 από τις 4.225,85 ανασύρθηκε έως τις 4.417,35, για να κλείσει οριακά στις 4.410,13 μονάδες. Ωστόσο, νωρίτερα τα futures του δείκτη έδειχναν νέα διόρθωση 1,41% χαμηλότερα και από τις 4.343 μονάδες.

Σε ανάλογο ρυθμό τα ευρωπαϊκά, κυρίως η Φρανκφούρτη, που επηρεάζεται περισσότερο από τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο. Από τις 15.011 μετά από ισχυρή διόρθωση 3,80% ο DAX.

Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, χθες, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ει μη μόνον χιονοθύελλα ρευστοποιήσεων, καθώς (κυρίως) βραχυπρόθεσμοι αλλά και πιο μεσοπρόθεσμοι επενδυτές έσπευσαν να κλείσουν θέσεις τους.

Ελεγχόμενη, σε σημαντικό βαθμό, η διόρθωση στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης προσέλαβε μορφή... χιονοστιβάδας, όταν φάνηκε πως στη Νέα Υόρκη θα ακολουθούσε ισχυρή διόρθωση.

Από τις 914,84 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μετά το μίνι ξεπούλημα με 2,93%, με τις τραπεζικές να γράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς ο Δείκτης Τραπεζών διαμορφώθηκε στις 627,44 (-4,01%) έναντι του FTSE25 στις 2.205,94 (-3,14%).

Το χθεσινό 13/108 ανοδικών/πτωτικών καταδεικνύει τον αγελαίο χαρακτήρα της ισχυρής διόρθωσης, σε περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας.

Ζητούμενο -λόγω του βαθμού εξάρτησης της ελληνικής αγοράς από αυτήν της Νέας Υόρκης- εάν και πώς οι εξελίξεις στα μέτωπα των επιτοκίων/πληθωρισμού και ουκρανικό θα μπορούσαν να επαναφέρουν και το ΧΑΑ σε κατάσταση ισορροπίας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v