Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η αντίδραση είναι θέμα... Wall Street

Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, μεγαλύτερη για τις τράπεζες, με τους επενδυτές να φοβούνται τις... παγίδες ενόψει Fed. Υπεραποδίδουν Εθνική, ΟΠΑΠ, Aegean, βοήθεια στην τάση από ΟΤΕ. Πιέζεται χαμηλότερα η ΔΕΗ.

Χρηματιστήριο: Η αντίδραση είναι θέμα... Wall Street

Μετρημένη και άκρως επιφυλακτική η αντίδραση στα ευρωπαϊκά, ανάλογη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Επί ξυρού ακμής οι αγορές, θα κινηθούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα με τις όποιες αποφάσεις λάβει η Fed και ανακοινώσει ο επικεφαλής της Jerom Powell αύριο Τετάρτη.

Από Φρανκφούρτη, Λονδίνο, μέχρι Αθήνα, οι κινήσεις πωλητών-αγοραστών είναι τόσο όσο να μην εκθέτουν -κυρίως τους traders- σε μεγάλα ανοίγματα. Ειδικότερα όσων οι λογαριασμοί λειτουργούν με μόχλευση, καθώς η έκταση της χθεσινής ισχυρής διόρθωσης αποδόθηκε -εν μέρει- και στο εσπευσμένο «κλείσιμο» (ή χρηματοδότηση) κωδικών με margin.

Σε κάθε περίπτωση (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι ενεργούν με στενά εύρη εντολών -είτε προς άνω είτε προς κάτω όρια τιμών-, λόγω της ακραίας μεταβλητότητας δεικτών - μετοχών, που εύκολα δημιουργεί παγίδες εγκλωβισμού.

Μεταξύ 916,85-922,75 μονάδων η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, σε ένα από τα πιο «σφικτά» διαστήματα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 3ης Ιανουαρίου μέχρι σήμερα.

Από τις 4.351 (-1,18%) τα futures του S&P500, στις 32,94 μονάδες τα Συμβόλαια του δείκτη Volatility CBOE εκ νέου ανοδικά, λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street. Θυμίζοντας πως η χθεσινή επαναφορά ήταν από τις θεαματικότερες στην ιστορία της Νέας Υόρκης και η ευρύτερη (σε απόλυτο μέγεθος) στη διάρκεια του μακροβιότερου bull market.

Τα ανωτέρω συνηγορούν υπέρ της συντηρητικής, επιφυλακτικής στάσης των παικτών, με τα στενά stop losses, ειδικά για σήμερα-αύριο.

Στα 26 εκατ. νωρίτερα (*) η αξία συναλλαγών, με τις περισσότερες σε Alpha Bank, OTE, Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Eurobank, Jumbo, Intrakat και Viohalco.

Ακολουθούν Πειραιώς, Cenergy Holdings, Motor Oil, Πλαστικά Θράκης, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola/hbc κ.α.

Στην περιοχή των 2.215 μονάδων ο FTSE25, πέριξ των 632 ο Δείκτης Τραπεζών, με πωλητές-αγοραστές με το... δάκτυλο στο πληκτρολόγιο.

Στις 72/32 η σχέση ανοδικών πτωτικών -ουδεμία με τη χθεσινή 1/10-, με 60 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Με κοινή παραδοχή πως βραχυπρόθεσμα μία ισχυρή μεταβολή είτε προς τις 940 (αντίσταση) είτε προς τις 885 (στήριξη) είναι θέμα Wall Street, εάν και πώς θα ενεργοποιηθεί. Κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, σε ορίζοντα Πέμπτης-Παρασκευής.

(*) στις 14:45 με πακέτα 1,45 εκατ. Τα 2 από 200.000 μτχ. της Intrakat στο 1,92 ευρώ, τα 2 από 25.000 μτχ. του ΟΤΕ στα 16,80 και 116,81 ευρώ και της Mytilineos για 8.132 μτχ. στα 15,6141 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v