Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με τη... Fed στο επίκεντρο

Η διόρθωση στη Wall Street που έπληξε και την εγχώρια αγορά και τα στενά περιθώρια αυτονόμησης. Στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Ποιο είναι το κρίσιμο επίπεδο για τον Γενικό Δείκτη. Ανοδικό ξεκίνημα.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με τη... Fed στο επίκεντρο

Η πιο κρίσιμη μέρα του «πολέμου» είναι σήμερα. Μετά τις νέες απώλειες στη Wall Street, που σωρευτικά για τον S&P500 φθάνουν το 8,60% από την αρχή του έτους, σήμερα θα φανεί εάν η Fed μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση.

Ωστόσο η βιαιότητα της εξαέρωσης, ειδικότερα συγκεκριμένων κλάδων, καθιστά αμφίβολη ακόμη και αυτή την αποτελεσματικότητα παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, πέραν μίας ανοδικής διόρθωσης, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα. Αυτό γιατί και οι επόμενες μέρες είναι εξίσου κρίσιμες, καθώς θα φανεί από τα οικονομικά αποτελέσματα των «τεχνολογικών» εάν μπορεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση ή εάν η «αγορά των αγορών» εισέρχεται σε έναν άλλο, εντελώς διαφορετικό κύκλο.

Εάν στα «εσωτερικά» των ΗΠΑ προστεθούν και τα «εξωτερικά», σε αυτή τη φάση οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι αναλυτές δεν εμφανίζονται και τόσο καθησυχαστικοί, προεξοφλώντας συνέχεια στις αναταράξεις.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Ευρώπη περισσότερο θεατής παρά ενεργό μέρος, με τον DAX στις 15.124,12 μονάδες να διορθώνει ήδη 4,79% από την αρχή του έτους. Και στα καθ' ημάς, εν μέσω αυτού του κλίματος, στο Χρηματιστήριο Αθηνών traders και επενδυτές, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, «μετρούν» με τον ΓΔ στις 913,36 ένα 2,24%, με τον FTSE25 στις 2.203,34 απόδοση 2,54%, με τον ΔΤΡ στις 634,11 διψήφια 10,29% και με τον FTMidCap στις 1.527,69 μονάδες επίσης θετικό πρόσημο 2,40% από την αρχή του έτους.

Κοινή εκτίμηση πως στο ΧΑ παίζεται ένα στοίχημα προεξόφλησης θετικών εξελίξεων και προοπτικών, ότι συγκεκριμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, κυρίως αμερικανικά και ειδικότερα JP Morgan Chase, Goldman Sachs, είναι «ταύροι» για την οικονομία, επιχειρηματικότητα.

Εχει πιθανότητες να κερδηθεί, εάν η Wall Street «γυρίζει σελίδα», εάν συγκεκριμένοι κλάδοι «νέας οικονομίας» διορθώνουν βίαια -εν μέρει μεταφέροντας κεφάλαια σε άλλους της «παλαιάς»;-, δύσκολη η ολοκληρωτική αυτονόμηση. Πλην όμως εφικτή και λογική η -συγκριτικά πάντα- καλύτερη συμπεριφορά συγκεκριμένων κλάδων, εισηγμένων.

Σήμερα θα φανεί εάν βραχυπρόθεσμα οι long μπορούν να ανακτήσουν μέρος από τις τελευταίες απώλειες του S&P 500, το σημαντικότερο όμως είναι ότι από την αποτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2021 (και λιγότερο των εξελίξεων στην Ουκρανία) θα δείξει εάν η μακροβιότερη bull market έχει ακόμη δρόμο ή θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι αγορές σε νέα δεδομένα.

Βραχυπρόθεσμα και από την τεχνική πλευρά, όσο για τον ΓΔ συντηρείται η στήριξη στις 905-900 μονάδες, τόσο μία ανοδική διόρθωση είναι πιθανή. Εθνική και Alpha Bank έκαναν τη διαφορά για τις τράπεζες, ΟΤΕ, Mytilineos, Ελληνικά Πετρέλαια, ElvalHalcor από τα blue chips-σηματωρούς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v