Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επαναφορά πάνω από τις 960 μονάδες

Με τις τράπεζες στη θέρση του οδηγού η κίνηση υψηλότερα για τον Γενικό Δείκτη, μειωμένος ο τζίρος λόγω και της αργίας στη Wall. Ξεχωρίζουν ανοδικά Quest, βοήθειες από Coca Cola και ΟΤΕ. Κάμψη για ΟΠΑΠ, Jumbo.

Χρηματιστήριο: Επαναφορά πάνω από τις 960 μονάδες

Το «ναι» Μπάιντεν-Πούτιν σε Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία αποτιμάται -ήδη- θετικά στα ευρωπαϊκά,
με το Χρηματιστήριο Αθηνών να προσεγγίζει τις 965 μονάδες.

Με εντολές από τους αγοραστές σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Αθήνα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.

Διάθεση που αποτυπώθηκε από τις πρώτες κιόλας συναλλαγές, με αποτέλεσμα το «άνοιγμα» για τον Γενικό Δείκτη από τις 959,03 μονάδες, για να φτάσει προς τις 965 μονάδες. Ενθαρρυντική η στάση traders και επενδυτών, καθώς για ακόμη μία συνεδρίαση δεν «εκβιάστηκαν» σημαντικά υψηλότερες τιμές, που ενδεχομένως να εγκλώβιζαν όσους ενεργούν ενδοσυνεδριακά.

Χαρακτηριστικό και των διορθωτικών και των ανοδικών συνεδριάσεων η ψύχραιμη και συνετή διαχείριση των εκάστοτε δεδομένων, συμβάλλοντας έτσι στην εδραίωση όλο και υψηλότερων επιπέδων. Σταδιακά, χωρίς βιασύνη ή εγκλωβισμούς (πωλητών και αγοραστών), με μερική κατοχύρωση θέσεων, με επανείσοδο και μετακύλιηση ρευστότητας.

Ένδειξη που ενισχύει την εκτίμησή μας -σταδιακά από την αρχή του έτους- πως «ισχυρά ξένα χέρια» έχουν αναλάβει και καθοδηγούν το ΧΑΑ στην κορυφή των ευρωπαϊκών, συντεταγμένα και με αξιοπρόσεκτη ωριμότητα. Κυρίαρχος ο αμερικανικός παράγων, εμφανίστηκε -για πολλοστή φορά, φέτος- το βράδυ της Παρασκευής. Η αποτίμηση της παρέμβασης της Fitch μετράται -ήδη- στην ανοδική αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, στην υπεραπόδοση των Πειραιώς και Alpha Βank, δίχως να υστερούν Eurobank και Εθνική.

Εως τις 744,52 ο ΔΤΡ με το υψηλό στις 755,66 μονάδες, αλλά χωρίς βιασύνη για την υπέρβασή του -τουλάχιστον μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αναδιάταξη δυνάμεων-, με τη Eurobank σε νέο τοπικό υψηλό στο 1,159 ευρώ.

Σε Πειραιώς (1,599), Alpha Bank (1,4005) η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, ακολουθεί η Intrakat με απώλειες στα 2,08 ευρώ (πρώτη ημέρα εισαγωγής/διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών από την αμκ), με αγοραστές Εθνική (3,763), ΔΕΗ (8,70), Motor Oil (14,10), Quest (19,34), Autohellas (10,30), μετά τις αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών FTSE/Russell, ElvalHalcor (1,946) κ.α.

Στις 55/20 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 88 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Με την αξία συναλλαγών στα 4,9 εκατ., λίγο πριν τη συμπλήρωση των πρώτων 30'. Μειωμένη, κυρίως λόγω της αργίας σήμερα στη Wall Street.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v