Χρηματιστήριο: Το ισχυρό ριμπάουντ και τα επόμενα βήματα

Με υψηλό τζίρο η εγχώρια αγορά κάλυψε σημαντικό μέρος των χθεσινών απωλειών, στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη στις 927 μονάδες. Ποια είναι τα τεχνικά δεδομένα μετά το… τρενάκι του τρόμου που προκάλεσε η ουκρανική κρίση.

Χρηματιστήριο: Το ισχυρό ριμπάουντ και τα επόμενα βήματα

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για όλες τις Μετοχικές Αγορές, που ξεκίνησε χθες το βράδυ από την Wall Street, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, συνεχίστηκε σήμερα το πρωί στην Ασία και αργότερα στην Ευρώπη και στο “come back” των αγοραστών δεν θα μπορούσε να μην συμμετάσχει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι βασικοί δείκτες του οποίου κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας και κάλυψαν σημαντικό μέρος των χθεσινών απωλειών.

Εννοείται ότι η σημερινή, εμφατική, επιστροφή των αγοραστών στο Χ.Α., είναι άγνωστου επενδυτικού ορίζοντα και εξαρτάται, καθαρά και μόνο, από τις “εισαγόμενες” ειδήσεις και την περαιτέρω πορεία των Διεθνών Αγορών.

Εν τω μεταξύ, ενημέρωση από τις Εισηγμένες, για την έκθεσή τους σε Ρωσία και Ουκρανία, έχει ζητήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η στήλη έχει συλλέξει κάποιες πρώτες απαντήσεις και θα τις παραθέσει στην συνέχεια του σχολίου, αντί τεχνικών αναλύσεων, καθώς χρειάζεται χρόνος προκειμένου οι αναλυτές να ξαναπιάσουν τους “χάρακες”.

Μικτή η σημερινή εικόνα στην Αγορά ομολόγων, όσον αφορά τις αποδόσεις, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 2,54%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., καλοδεχούμενο θεωρούν το σημερινό “ράλι ανακούφισης” οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, όμως δεν παραλείπουν να επισημάνουν πως “παραμένει άγνωστο το πως θα κινηθεί η Εγχώρια Αγορά το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία και στο διπλωματικό μέτωπο, θα διατηρήσουν την μεταβλητότητα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “το χθεσινό ‘mini sell off’ έδειξε ότι οι Αγορές αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις, καθώς δεν περίμεναν στρατιωτική επέμβαση τέτοιας έκτασης και έντασης και αυτό για να εκτονωθεί θέλει τον χρόνο του. Το Χρηματιστήριο είναι σε ‘ανοιχτή γραμμή’ με τις Διεθνείς Αγορές και οι Ελληνικές μετοχές συγκρίνονται ευθέως με τις μετοχές του εξωτερικού”.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με την Alpha Bank, “η ολόπλευρη Ρωσική επιχείρηση εισβολής στην Επικράτεια της Ουκρανίας, δύναται να μετατρέψει την κρίση Φυσικού Αερίου, σε μια μονιμότερη πληθωριστική πίεση στις Πρώτες Ύλες και τα Βασικά Αγαθά, επαναφέροντας τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού πάνω από την Ευρώπη”.

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 3%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 4,22%.

Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του ΓΔ περιορίστηκαν στο 3,8% και του ΔΤΡ στο 21,44%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (κεφαλαιοποίηση 9,5 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι ΟΤΕ (8,2 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (4,5 δισ. ευρώ), Eurobank (4,0), Εθνική (3,3), ΔΕΗ (3,2), Alpha Bank (3,1), Ελ. Πετρέλαια (2,2) και Μυτιληναίος (2,1 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δείχνει κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας και να μην αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων, για την απόλυτη επικράτηση των “buyers” (Alpha Bank +4,80%, Εθνική +6,47%, Eurobank +6,47%, Πειραιώς +6,38%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 698,72 μονάδες (+6%), επίπεδο στο οποίο βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 698,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,91%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 744 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις στις 628 και η “μεγάλη μάχη” στην ζώνη 588 – 584, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Μένοντας στον κλάδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ, την εξαγορά της ΑΕΕΓΑ από την CVC Capital Partners SICAV FIS S.A.

Εν τω μεταξύ, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της Εγχώριας Οικονομίας διαμορφώθηκε σε 9,9% τον Ιανουάριο του 2022, από 10,2% τον προηγούμενο μήνα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 2.232 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, έναντι αύξησης κατά 4.260 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Από την άλλη, η Πειραιώς Financial Holdings ενημέρωσε το Επενδυτικό Κοινό ότι “οι δραστηριότητες του Ομίλου στην Ουκρανία αφορούν σε ένα Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα, την ‘JSC Piraeus Bank ICB’, καθώς και σε επενδύσεις Ακινήτων που αντιστοιχούν σε περίπου 0,2% του συνολικού ενοποιημένου ενεργητικού της Πειραιώς Financial Holdings, στις 31 Δεκεμβρίου 2021”.

Το απόλυτο “πράσινο” και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, πλην της μετοχή της Jumbo (0%), όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+6,31%), ΒΙΟ (+7,86%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+6,24%), ΕΛΠΕ (+6,78%), ΕΛΧΑ (+5,77%), ΛΑΜΔΑ (+5,85%), ΜΟΗ (+5,68%) και ΣΑΡ (+6,91%).

Εν τω μεταξύ, “η Coca-Cola HBC (+4,71%) έκλεισε το Εργοστάσιό της στην Ουκρανία και ζήτησε από το Προσωπικό στη Χώρα να παραμείνει στο σπίτι, μετά την εισβολή της Ρωσίας”, δήλωσε εκπρόσωπος της στο Reuters.

Σύμφωνα με απάντηση της Σαράντης (+6,91%) προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Εισηγμένη “δραστηριοποιείται στις Αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας μέσω των κατά 100% Θυγατρικών της Εταιρειών ERGOPACK LLC και HOZTORG LLC αντίστοιχα. Οι πωλήσεις της Ergopack LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου και οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 0,5% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου. Με βάση το έτος 2020 το ΕΒΙΤ της Ergopack LLC αντιπροσωπεύει το 2,96% και το ΕΒΙΤ της Hoztorg LLC το 0,07% επί του συνολικού ΕΒΙΤ του Ομίλου, αναλογία που δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική το έτος 2021 και θα ανακοινωθεί προσεχώς καθώς τα αποτελέσματα του Ομίλου για το προηγούμενο έτος δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Οι αγορές από την Ουκρανία αφορούν τις δραστηριότητες σε αυτή την Χώρα και αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 5% των ενοποιημένων αγορών. Με βάση το Α’ Εξάμηνο του 2021 τo ενεργητικό της Ergopack LLC αποτελεί το 7,6% του ενεργητικού του Ομίλου. Αντίστοιχα, τo ενεργητικό της Hoztorg LLC αποτελεί το 0,2% του ενεργητικού του Ομίλου. Η αναλογία δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική κατά την 31/12/2021”.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+180%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+51%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+34,08%), ΚΟΡΔΕ (+32,48%) και CENER (+30%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σε ένα “καταπράσινο” ταμπλώ, ασφαλώς και δεν έχει νόημα να αναφερθεί η επιμέρους επιστροφή των αγοραστών.

Ίσως έχει κάποιο ενδιαφέρον να αναφερθούν οι λίγοι τίτλοι που δεν “πήραν πρόσκληση” στην σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και ουσιαστικά ένας (ΚΤΗΛΑ -2,27%).

Από την άλλη, αξίζουν αναφοράς οι μετοχές που ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετική μεταβολή, αλλά οι αγοραστές, μάλλον, δεν έπεισαν την δυναμική τους.

Σε αυτή την κατηγορία οι μετοχές των ΝΑΥΠ (+10%), ΕΛΙΝ (+2,31%), ΑΒΕ (+2,40%), ΑΝΔΡΟ (+2,74%), ΒΙΝΤΑ (+3,21%), ΧΑΙΔΕ (+9,76%), ΒΟΣΥΣ (+8,81%), ΜΕΝΤΙ (+5,65%), ΦΙΕΡ (+11,33%), ΒΙΟΤ (+11,9%), ΟΠΤΡΟΝ (+0,86%), ΚΥΡΙΟ (+8,93%), ΥΑΛΚΟ (+7,69%), ΒΙΟΚΑ (+7,41%), ΓΕΒΚΑ (+4,04%), ΙΑΤΡ (+4,97%), ΜΑΘΙΟ (+4,81%), ΕΛΒΕ (+4,67%), ΚΑΜΠ (+4,59%), ΜΟΥΖΚ (+4,48%), ΛΟΥΛΗ (+4,07%), ΛΟΓΟΣ (+4%), ΙΝΛΙΦ (+3,95%) και ΙΝΛΙΦ (+3,64%).

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των Εισηγμένων προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς:

Από Ρωσία και Ουκρανία το 17% των αναγκών της σε Χάλυβα το 2021, για την Τζιρακιάν (+3,61%). Λόγω της έντασης ενισχύει τη διασπορά των προμηθειών της σε άλλες Χώρες.

Το 17% το Σιτηρών που άλεσε ο Όμιλος Λούλη (+4,07%), το 2021, ήταν κυρίως από Ρωσία. Εισάγει από πολλές Χώρες και έχει εναλλακτικές.

Ο Όμιλος Κυλ. Σαραντόπουλου (0%) κατά τη χρήση 2021 και κατά τη χρήση 2020, προέβη σε αγορές Σίτου (που αποτελεί την Πρώτη Ύλη για την Αλευροβιομηχανία) προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων Προμηθευτών. Οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών Σίτου του Ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα. Στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της επίπτωσης της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης στον κύκλο εργασιών, τα αποτελέσματα και την οικονομική θέση της Εταιρείας και του Ομίλου.

Η Μύλοι Κεπενού (0%), αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και Ρωσία, ενημερώνει το Επενδυτικό Κοινό: α) το ποσοστό της αξίας των αγορών σε Πρώτες Ύλες (Σιτηρά) για τη χρήση 2021 από τις Χώρες αυτές, ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών Σιτηρών β) η Εταιρεία παρακολουθεί τις συνεχόμενες εξελίξεις, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές Αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών .

Η Αφοί Κορδέλλου (+6,53%), δεν έχει στοιχεία του ενεργητικού της, ούτε πραγματοποιεί πωλήσεις σε καμία από τις δυο Χώρες. Κατά τη χρήση 2021, δεν πραγματοποίησε καμία αγορά από τη Ρωσία, ενώ οι αγορές που πραγματοποίησε από την Ουκρανία κάλυψαν το 17% των συνολικών αγορών Εμπορευμάτων. Για τα είδη Ουκρανικής προέλευσης που αγόρασε η Εταιρεία το 2021, υπάρχουν εναλλακτικοί Προμηθευτές, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε άλλες γειτονικές Χώρες.

Αναστολή λειτουργίας της θυγατρικής της Έλτον (+4,71%) στην Ουκρανία, Elton Corporation LLC με έδρα το Κίεβο, μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια. Δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον Όμιλο, λέει η εισηγμένη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΙΔΜΑ (+4,65%), “αναφορικά με το Οικονομικό έτος 2021: Το ποσοστό του κύκλου εργασιών που σχετιζόταν με πωλήσεις εισαγόμενων Προϊόντων από την παραπάνω Χώρες αφορούσε περί το 6,5% επί του συνόλου. Το ποσοστό των αγορών Προϊόντων από την παραπάνω Χώρες αφορούσε περί το 6,8%, επί του συνόλου των εισαγωγών της Εταιρείας. Τα στοιχεία του ενεργητικού της Εταιρείας, δεν έχουν κάποια έκθεση στις παραπάνω Χώρες. Ωστόσο αρκετοί από τους Παραγωγούς Χάλυβα, εξαρτώνται σε κάποιο μη αμελητέο βαθμό σε προμήθεια Πρώτης Ύλης, από Περιοχές της Ουκρανίας και Ρωσίας”.

Σε απάντηση του ερωτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Κλ. Ναυπάκτου (+10%) ενημερώνει το Επενδυτικό Κοινό ότι “η Εταιρεία ουδεμία συναλλαγή και ουδεμία έκθεση, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, έχει στις Χώρες Ουκρανία και Ρωσία”.

Από την άλλη, η έκτακτη γ.σ. της Alpha Trust Ανδρομέδα (+2,74%) ενέκρινε την Α.Μ.Κ., μέχρι του ποσού των 8.273.430 €, με καταβολή μετρητών, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και την έκδοση και διάθεση μέσω δημόσιας προσφοράς μέχρι 2.406.816 νέων κοινών ονομαστικών, μετά ψήφου, μετοχών ονομαστικής αξίας 3,4375 € η κάθε μία, σε αναλογία 3 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές και τιμή διάθεσης που θα οριστεί με νεότερη απόφαση του ΔΣ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης, έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 964 μονάδων. Αν επιστρέψουν οι πωλητές, οι στηρίξεις στις 900 – 893, ενώ η “μητέρα των μαχών” θα δοθεί στις 855 μονάδες.

Και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2384 μονάδων. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 2178 – 2158 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), θα μεταφέρει την αντιπαράθεση αγοραστών - πωλητών στην επόμενη στήριξη των 2090 μονάδων.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η Αγορά θα μας δώσει νέα δεδομένα, με καλύτερες πιθανότητες για τοποθέτηση, χωρίς να χρειάζεται βιασύνη. Στο μεγαλύτερο ποσοστό, ακόμα και αν έχει καταγραφεί ένα σοβαρό χαμηλό, η πρώτη αντίδραση δίνει και πάλι διόρθωση. Αν συγκρίνουμε τον ΓΔ με όποιος άλλο δείκτη στον Κόσμο, θα καταλάβουμε ότι είναι σε διαφορετική φάση. Παρακολουθούμε το μακροπρόθεσμο διάγραμμα, που δεν βοηθάει στην λήψη βραχυπρόθεσμων αποφάσεων”, υπενθυμίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η κρίση στην Ουκρανία θα συνεχίσει να επηρεάζει την Αγορά, ωστόσο η πιθανή επέκταση του ‘QE’ από την ΕΚΤ και η καθυστέρηση στις αυξήσεις των επιτοκίων, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά. Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για μετοχές ΑΠΕ διεθνώς, θα μπορούσε να είναι θετικό για την Τέρνα Ενεργειακή, η οποία αποτελεί και ένα αμυντικό ‘play”, σύμφωνα με την άποψη της Piraeus Sec.

“Οι χθεσινές αυξημένες πιέσεις στα Διεθνή Χρηματιστήρια, έφεραν και τον ΓΔΧΑ στο πρώτο κρίσιμο επίπεδο στήριξης της ζώνης των 900 - 880 μονάδων. Στο εξής θα αξιολογηθούν οι λεπτομέρειες των κυρώσεων και από τις δύο Πλευρές, καθώς το ρίσκο θα απλωθεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο μεταξύ, οι Αγορές αναμένεται να ηρεμήσουν σταδιακά, μετά το πρώτο ‘sell off’, αλλά η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή, τουλάχιστον μέχρι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Στις Εισηγμένες ΕΕΕ και Σαράντη οι εξελίξεις θα έχουν άμεσο, αλλά μικρό αντίκτυπο στα αποτελέσματα τους. Κατά τα άλλα, τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου με τα συγκρίσιμα EBITDA να κινούνται στα 138 εκατ. ευρώ, κατά 80% υψηλότερα από το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Σε επίπεδο έτους τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 341 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω αποτίμησης αποθεμάτων (συγκρίσιμα 144 εκατ. ευρώ) γεγονός που επιτρέπει στη Διοίκηση να διανείμει συνολικό μέρισμα 0,40 ευρώ/μτχ, εκ των οποίων τα 0,30ευρώ/μτχ θα δοθούν τον Απρίλιο. Σταθερά στο επίκεντρο παραμένει το γεωπολιτικό σκηνικό”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές του Φυσικού Αερίου και του Πετρελαίου σε νέα υψηλά. Η συνέχιση της ανόδου θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της σύρραξης, καθώς και από το εάν η Ρωσία θα λάβει ενεργειακά αντίμετρα προς την ΕΕ”, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Τσούρτης.

Οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες καλούνται να λύσουν την δύσκολη εξίσωση μεταξύ υψηλού πληθωρισμού, αύξησης επιτοκίων και της αρνητικής επίδρασής τους στην Οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα λάβει χώρα στις 10/03 και της FED στις 16/03.

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη την Τετάρτη 2/3 και του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή 4/3, θα δώσουν τον τόνο στις Αγορές.

Στο Χ.Α., η Epsilon Net θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα στις 28/2 και η Autohellas στις 3/3.

Καλά τα αποτελέσματα του ΟΤΕ για το 2021, λίγο χαμηλότερα ωστόσο από τις προβλέψεις σε EBITDA και σε καθαρά κέρδη. Η προτεινόμενη αμοιβή στους μετόχους ανέρχεται σε €500 εκατ., αυξημένη κατά 5% σε ετήσια βάση, εκ των οποίων το πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών στα €250 εκατ. Το ΔΣ πρότεινε την διανομή μικτού μερίσματος ύψους €0,558/μετοχή (-18%), πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις (€0,78). Ο εν. κύκλος εργασιών ανήλθε σε €3,37 δισ. (3% σε ετήσια βάση) 1% υψηλότερα από τις προβλέψεις, Τα καθαρά κέρδη σε €487 εκατ. (106% σε ετήσια βάση) 9% χαμηλότερα από τις προβλέψεις, οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα €590 εκατ. (-10% σε ετήσια βάση) και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €258 εκατ. και διαμορφώθηκε στα €776 εκατ. Η Διοίκηση εκτιμά ότι οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα ανέλθουν περίπου στα €620 εκατ., προκειμένου να καλύψουν την ταχύτερη ανάπτυξη του Δικτύου FΤTH, καθώς και άλλες απαιτήσεις. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περίπου σε €600 εκατ. το 2022. Η Εταιρεία ανακοίνωσε επιπλέον ότι προτίθεται να αγοράσει έως 30 εκατ. ίδιες μετοχές, κατά τη χρονική περίοδο από 24/2/2022 έως και 10/2/2023 σε εύρος τιμών από €1 (κατώτατη τιμή αγοράς) έως €30 (ανώτατη τιμή αγοράς) ανά μετοχή. Το μέγιστο ποσό που αναμένεται να διατεθεί για αγορά ιδίων μετοχών, κατά την προαναφερόμενη περίοδο, ανέρχεται περίπου σε €250 εκατ., συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εξόδων.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις στα συγκρίσιμα EBITDA. Το ΔΣ, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα, αλλά και τις προοπτικές του Ομίλου, αποφάσισε τη διανομή μερίσματος, ύψους €0,40/μετοχή, εκ των οποίων €0,30/μετοχή θα διανεμηθούν στις 21 Απριλίου και €0,10/μετοχή μετά τη γ.σ. Ο εν. κύκλος εργασιών ανήλθε σε €9,22 δισ. (59% σε ετήσια βάση) 3% υψηλότερα από τις προβλέψεις, τα συγκρίσιμα EBITDA σε €401 εκατ. (20% σε ετήσια βάση) σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα καθαρά κέρδη σε €341 εκατ., 23% υψηλότερα από τις προβλέψεις και ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €266 εκατ. και διαμορφώθηκε στα €1,94 δισ.

Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και πρέπει να λάβουν υπόψη στην χάραξη της στρατηγικής τους είναι 1) η αύξηση του πληθωρισμού και η αρνητική επίπτωση που έχει στην Οικονομία (επιβράδυνση ΑΕΠ) και στις Εταιρείες (επιβράδυνση της κερδοφορίας), 2) η αύξηση των επιτοκίων που αυξάνει το κόστος δανεισμού Κρατών και Εταιρειών και 3) η πιθανότητα διόρθωσης/bear market στις Διεθνείς Αγορές.

Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας για αγορά σε μεγάλες διορθώσεις και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι οι μετοχές των Εurobank, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής, Byte, Μοτοδυναμικής και Jumbo.

“Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πλέον ουδέτερη. Ο ΓΔΧΑ θα ακολουθήσει την πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών”, αναφέρει στις εκτιμήσεις του ο κ. Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.).

“Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι ένα γεγονός τοπικής φύσεως, ούτε έχει περιορισμένες επιπτώσεις σε κάποιους λίγους τομείς της Ευρωπαϊκής Οικονομίας”, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από το Φυσικό Αέριο (περίπου το 41% των αναγκών της εξυπηρετείται από τη Ρωσία) και η άνοδος των Ενεργειακών τιμών, εξηγεί μόνο ένα μέρος των ρευστοποιήσεων. Μια σειρά άλλων Βασικών Αγαθών (Μέταλλα, Σιτηρά, Ξυλεία κλπ) συνιστούν μια συνολική εμπορική σχέση με την Ε.Ε. $200 δισ. (2019).

Η υποκατάσταση αυτών των εισαγωγών δεν θα είναι μια απλή υπόθεση, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει εκ νέου πληθωριστικά “απόνερα”, καθώς η μικρότερη προσφορά θα ανεβάσει το σημείο ισορροπίας των τιμών. Αυτά είναι τα άμεσα και προφανή.

Ο χρόνος μέχρι να φθάσουμε σε μια διπλωματική λύση – συνθηκολόγηση, ή ανακωχή, είναι ένα ζητούμενο για την αποκατάσταση των ισορροπιών στις Αγορές.

Παραμένει όμως μια παράμετρος που, επί του παρόντος, δείχνει ότι έχει μέλλον. Και σε αυτό το απροσδιόριστο μέλλον, η συνταγή των εμπορεύσιμων ποιοτικών μετοχικών τίτλων και της ύπαρξης ρευστότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα, μοιάζει μονόδρομος.

Οι μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όσο και αν διαφοροποιηθούν, είναι συνδεδεμένες με χαρτοφυλάκια Αναδυόμενων Αγορών, ακολουθούν συγκεκριμένα ποσοστά έκθεσης σε κάθε γεωγραφική Ζώνη και συγκρίνονται με τις αντίστοιχες αποτιμήσεις. Επομένως σε ένα περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, ακόμα και μια καλή επιχειρηματική επίδοση περνάει σε δεύτερη μοίρα ακολουθώντας, έστω και αμυντικά, τη συνολική αναθεώρηση του μετοχικού ρίσκου.

Βασικό ζητούμενο σε μια ταραχώδη χρηματιστηριακή συγκυρία, είναι η διατήρηση του κεφαλαίου και η επενδυτική επιβίωση.

Οι αναταράξεις και οι κρίσεις είναι κομμάτι του βίου των Χρηματιστηριακών Αγορών. Τα ακριβά “μαθήματα” που πήραμε από το 2008 έως σήμερα, επιβάλλουν διαχειριστική εγρήγορση, ετοιμότητα και εναλλακτικό πλάνο καταστροφής: Τι θα μπορούσε να πάει τελείως στραβά, τι μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε μια πρωτοφανή κατάσταση, όπου οι ευκαιρίες να είναι πια τόσο προφανείς, που ο μόνος αντίπαλος να είναι ο χρόνος.

Το είδαμε αυτό το 2012 και το 2016 στην Ελληνική Αγορά. Αγοράζοντας σε επίπεδα καθολικής απαξίωσης, ή μετοχές που είναι “κατηγορηματικά φθηνές”, ο επενδυτής έχει το χρόνο με το μέρος του, αρκεί να έχει ρευστότητα να αγοράσει.

Η περασμένη εβδομάδα υπενθύμισε στους επενδυτές πως το οικονομικό κλίμα μπορεί να αλλάξει δραματικά, από την μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας, για να επιστρέψουμε σε μια άκρως τοξική κατάσταση διακυμάνσεων, όπου η ψυχολογία είχε τον πρώτο λόγο και ο διεθνής παράγοντας επισκίαζε κάθε άλλη οικονομική εξέλιξη.

Ωστόσο το τέλος της εβδομάδας βρήκε τα Χρηματιστήρια να αναμένουν την λήξη της πολεμικής διένεξης, η οποία είχε άμεσο αντίκτυπο στις Ενεργειακές τιμές.

Προς το παρόν, δεν έχουμε δει μια αποκλιμάκωση των τιμών του Φυσικού Αερίου, ή του Πετρελαίου σε ευρεία έκταση, που να δικαιολογεί μια μεγαλύτερη αισιοδοξία, γεγονός που καθιστά την όλη κατάσταση ακόμα εύθραυστη.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι στο θέμα της διάρκειας οι εξελίξεις επιταχύνονται, φέρνοντας πιο κοντά το τέλος των εχθροπραξιών

Παρά την έως τώρα υπεραπόδοση της Ελληνικής Αγοράς έναντι των Ξένων, η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου έδειξε ότι δεν κάνει διακρίσεις, οδηγώντας τις αποτιμήσεις σε παράλληλους δρόμους με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης.

Πέρα από τα γεωπολιτικά, η εβδομάδα είχε υλικό προς τιμολόγηση, με κύριο άξονα τα αποτελέσματα της χρήσης. Coca Cola, OTE, Ελληνικά Πετρέλαια και Entersoft ανακοίνωσαν επιδόσεις καλύτερες των αναμενομένων, θετικότερη προοπτική για φέτος και ικανοποιητικά μερίσματα.

Οι ως τώρα επιδόσεις είναι υποστηρικτικές για τις αποτιμήσεις, δίνουν δηλαδή πάτημα για υψηλότερες τιμές, δεδομένης και της επενδυτικής δραστηριότητας σε αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο (εξαγορές, ΑΠΕ, οπτικές ίνες) που βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεπάγεται την αύξηση της δυναμικότητας και του παραγόμενου τελικού αποτελέσματος.

Πιθανόν στην παράμετρο των βελτιωμένων θεμελιωδών στοιχείων στηρίζεται και η εντυπωσιακή επιστροφή της Αγοράς, μετά την έντονη πτώση της Πέμπτης, σε αντίθεση με άλλες περιόδους, όταν τα αντανακλαστικά των επενδυτών είχαν πολύ χαμηλότερη ανταπόκριση.

Η διαγραμματική εικόνα απέκτησε μια “άγρια ομορφιά”, καθώς μέσα σε ένα μικρό χρονικό παράθυρο έξι συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 83 μονάδες από τα φετινά υψηλά.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης είχε δραματικό τόνο, καθώς το κλείσιμο των τιμών έγινε κάτω από τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, ενώ στο ξεκίνημα των συναλλαγών σημειώθηκε καθοδικό “χάσμα” τιμών (944 – 938).

Με “χάσμα” τιμών, ανοδικό αυτή την φορά, απάντησαν και οι αγοραστές την Παρασκευή (896 -887), επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από το σημείο καμπής της μακροχρόνιας τάσης, ξεκινώντας την αντίδραση οριακά υψηλότερα από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών των ταλαντωτών.

Ο τζίρος στην συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ο ψηλότερος των τελευταίων τριών μηνών και καταδεικνύει την ένταση των ρευστοποιήσεων, οι οποίες διαχύθηκαν σε όλο το εύρος της Αγοράς.

Παρά την αντίδραση της Παρασκευής, το τεχνικό ζητούμενο για τους αγοραστές δεν έχει ικανοποιηθεί, καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται βραχυπρόθεσμα πουλημένος, αφού διαπραγματεύεται κάτω από τις χρονοσειρές των 30 (938 μονάδες) και 50 (931 μονάδες) ημερών. Παρόλα αυτά το ωριαίο διάγραμμα φλερτάρει με την αλλαγή τάσης, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (926 μονάδες) από το μέσον της ανάκτησης των χαμένων από το ξεκίνημα της διόρθωσης.

Από την άλλη πλευρά, έχοντας προηγηθεί μια δεκάμηνη συσσώρευση στα επίπεδα των 880 – 950 μονάδων, ήταν αναμενόμενο ότι η συσσώρευση αυτή δεν θα πέσει εύκολα και επομένως κάποια αντίδραση ήταν σε πρώτο χρόνο αναμενόμενη.

Η υπέρβαση των 938 μονάδων ξαναβάζει το Γενικό Δείκτη σε ανοδική τροχιά, με στόχο τα φετινά υψηλά, ωστόσο η μάχη αυτή αναμένεται με μεγάλη ένταση, λόγω των σημαντικών ρευστοποιήσεων που έχουν σημειωθεί κατά την καθοδική κίνηση της περασμένης Πέμπτης.

Δεν αποκλείεται η διάσπαση να γίνει σε δύο χρόνους, με βασικό σημείο αναφοράς την τεχνική δομή της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Η ανακοίνωση του ΑΕΠ του δ’ τριμήνου δεσπόζει στις προγραμματισμένες ανακοινώσεις της ερχόμενης εβδομάδας (Παρασκευή 4 Μαρτίου).

Σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, την Δευτέρα θα δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης η E-Net, την Τρίτη θα ακολουθεί η Mermeren Kombinat, ενώ την Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα η Autohellas. Επισημαίνεται ακόμα ότι την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η γ.σ. της Quest, με θέμα το split της μετοχής.

“Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό της Γερμανίας (1η Μαρτίου) και τα μηνιαία στοιχεία ανεργίας για τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ (4 Μαρτίου)”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μόνη “κόκκινη παραφωνία” τον Hang Seng (-0,59%), ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, προσπαθεί για ψηλότερα το Ευρώ.

Κινήσεις “profit taking” σε Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $39300 το Bitcoin, υψηλότερα των $2730 το Ethereum.

Κατά 0,3% υποχώρησε το ΑΕΠ της Γερμανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,8%.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλική Οικονομία αυξήθηκαν 4,1% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Insee. Πρόκειται για την πιο ισχυρή άνοδο των τιμών καταναλωτή από το 1997. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση κατά 3,7%.

Στις -8,8 μονάδες διαμορφώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, από -8,5 τον Ιανουάριο, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειάζεται, για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι “ ο πληθωρισμός θα είναι πιθανότατα υψηλότερος βραχυπρόθεσμα, η αβεβαιότητα θα αποτελέσει ‘βαρίδι’ για την ανάπτυξη, απαιτείται ευελιξία και η Κεντρική Τράπεζα θα αναλύσει στις 10 Μαρτίου, τι θα κάνει στη συνέχεια”.

Νέα άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δείκτη του Υπουργείου Εμπορίου, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed. Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών ενισχύθηκε 6,1%, σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1982.

Οι παραγγελίες στα Αμερικανικά Εργοστάσια για Αγαθά διάρκειας, τουλάχιστον τριών ετών, κινήθηκαν υψηλότερα τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες Διαρκών Αγαθών σκαρφάλωσαν 1,6% τον Ιανουάριο και στα $277,5 δισ. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,8%.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμεινε κοντά σε χαμηλό δέκα ετών. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 62,8 μονάδες, από 61,7. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.

“Αν οι ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό επιμείνουν και οι μισθοί συνεχίσουν να αυξάνονται, οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ μπορεί να συνεχιστούν”, προειδοποίησε η Fed σε έκθεσή της προς το Κογκρέσο, σημειώνοντας ότι “οι συνθήκες θα είναι σύντομα κατάλληλες για να αυξηθούν τα επιτόκια. Oι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία, αποτελούν πηγή αβεβαιότητας για τις Παγκόσμιες Αγορές”.

“Τους υψηλότερους λογαριασμούς Ενέργειας που έχουν καταγραφεί ποτέ, ετοιμάζονται να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, καθώς οι τιμές του Φυσικού Αερίου και του Πετρελαίου αυξάνονται ξανά, εν μέσω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με βάση τις τρέχουσες προθεσμιακές τιμές, ο συνολικός λογαριασμός πρωτογενούς Ενέργειας της Περιοχής πρόκειται να πλησιάσει τα $1,2 τρισ. φέτος”, ανέφερε σε έκθεσή της η Citigroup.

Σύμφωνα με την BofA, “είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει θετική στις μετοχές της ΕΕ. Η ασθενέστερη ανάπτυξη και η μεγαλύτερη αβεβαιότητα συνεπάγονται καθοδική πορεία του Stoxx 600, που θα πέσει 7% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Νέα τιμή - στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων στα 5,2, από 5,1 ευρώ, δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" ενώ προσθέτει τη μετοχή στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς προδιαγράφονται θετικές. Αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα της ΕΧΑΕ κατά 2% για το 2022 - 2023.

Όπως αναφέρει, η μετοχή διαπραγματεύεται με discount άνω του 30%, έναντι των ομοειδών Εταιρειών.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 930,19 μονάδες (+4,71%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 927,8 (+4,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 927,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,38%.

Ο τζίρος στα 123,3 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΤΚΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Viohalco και Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 135 ανοδικές μετοχές, έναντι 1 πτωτικής, ενώ για 20 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικής αντίδρασης, ολοκληρώθηκε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (62.620 συμβόλαια).

Στα 2.293 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.577 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 3 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.295, 1.285 για τον Μάρτιο και 10 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.259), κινήθηκε μεταξύ 2.177 και 2.269 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 663,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.919 Fourlis, 17.367 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (21.367), Εθνική (14.844), Eurobank (8.439), Πειραιώς (9.724), ΔΕΗ (1.333), Μυτιληναίο (1.342), MIG (406), Ιντρακόμ (322), Ελλάκτωρα (646), ΕΕΕ (396), Cenergy (275), Lamda Development (490), Viohalco (285), ΟΤΕ (401), Ελ. Πετρέλαια (800), Motor Oil (151), ΑΔΜΗΕ (214), Fourli (217), Jumbo (390), ΓΕΚ (147), ΟΠΑΠ (158).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 59.622, Πειραιώς 43.979, Εθνική 21.194, MIG 35.699, Cenergy 10.971, Eurobank 37.648, ΔΕΗ 19.081, Ελλάκτωρα 11.335.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

                Position Holder                            Name of Issuer                   NSP               Date

asis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,58%

2022-02-10

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.592.283 τεμ., (από 64.972.283 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.112.438 τεμ. (2.112.438), Eurobank 47.308.119 τεμ. (47.233.119), ΟΠΑΠ 1.321.523 τεμ. (1.321.523), Εθνική 6.713.899 τεμ. (6.713.899), Πειραιώς 5.415.987 τεμ. (5.479.111), ΟΤΕ 2.953.138 τεμ. (2.944.956), ΑΔΜΗΕ 1.977.302 τεμ. (1.977.302).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v