Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο και αγορές αποτιμούν τα νέα σκληρά μέτρα κατά Ρωσίας

Τα νέα δεδομένα στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης καλούνται να αποτυπώσουν εγχώριοι και διεθνείς «παίκτες». Η contrarian κίνηση στην εγχώρια αγορά με μοχλό τις τράπεζες, τα κρίσιμα ορόσημα και το «ταμείο» στο μήνα.

Χρηματιστήριο και αγορές αποτιμούν τα νέα σκληρά μέτρα κατά Ρωσίας

Σε "εμπόλεμη" κατάσταση οι αγορές, με τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία να διαμορφώνουν την στάση
κατ' αρχήν των traders.

Η Δύση ενεργοποιεί το "όπλο" του Swift, κίνηση που θα αποτιμηθεί ανάλογα αύριο Δευτέρα.

Τελευταία συνεδρίαση για τον Φεβρουάριο, μήνας-σταθμός κατά γενική παραδοχή-, με τις αγορές να "μετρούν" απώλειες υπό την πίεση του εντεινόμενου πληθωρισμού, της επιβάρυνσης των επιτοκίων, της αυξημένης αβεβαιότητας/μεταβλητότητας.

Στις 4.384,65 μονάδες ο S&P500 με απώλειες 1,07% (στο μήνα) και συνολικά 8% από την αρχή του έτους.

Στις 14.567,23 ο DAX με διόρθωση 4,91% και 8,29% αντίστοιχα, ενώ αντιθετικά κινείται ο FTSE100 που στις 7.489,46 μονάδες ενισχύεται 0,31% (στο μήνα) και 1,42% από την αρχή του έτους.

Σε ανάλογη, με το Λονδίνο, κατεύθυνση το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως αποτυπώνεται στην θετική απόδοση για τον Γενικό Δείκτη. Contrarian κίνηση, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως τα blue chips.

Στις 927,25 μονάδες ο ΓΔ, με άνοδο 0,31% (στο μήνα) και 3,80% από την αρχή του έτους, με τον ΔΤΡ στις 698,18 να "μετρά" 6,13% και 21,44% αντίστοιχα. Και για τον FTSE25 στις 2.257,96 επίσης με θετικό πρόσημο 0,91% και 5,08% στα αντίστοιχα διαστήματα.

Αξιοπρόσεκτη η διαφοροποίηση του ΧΑΑ έναντι τόσο των αναπτυγμένων όσο των αναδυόμενων, με κλάδο-οδηγό τον τραπεζικό και σημαντική την συνδρομή ισχυρών ομίλων, εξωστρεφών-καινοτόμων μεσαίων επιχειρήσεων.

Βραχυπρόθεσμα, κατ' αρχήν στο "κλείσιμο" μηνός Φεβρουαρίου "κλειδί" αναμένεται να είναι η ενέργεια της Δύσης να προχωρήσει σε μερική χρήση του Swift. Πως αποκλείεται-μερικώς- η Μόσχα από την διεθνή τραπεζική-συναλλαγές, πόσο θα επιβαρυνθεί η Ευρώπη, τι επίπτωση θα έχει στην οικονομία της Γερμανίας που-μέχρι τώρα- είναι η βαρύτερα θιγόμενη.

Ωστόσο, μήνας-κρησάρα είναι ο Μάρτιος που ξεκινά μεθαύριο Τρίτη με νέα δεδομένα. Ποια είναι αυτά; η-σχεδόν- βεβαιότητα των αγορών πως τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναδιπλωθούν ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσουν στα πεδία "πληθωρισμού"-"επιτοκίων".

Ηδη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για νέα ενδεχόμενα, που ανοίγονται. Ενδεικτικές οι τοποθετήσεις κεντρικών τραπεζιτών (λ.χ Γαλλίας, Πορτογαλίας) στο ίδιο μήκος κύματος, πως θα πρέπει να αποφευχθεί η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Παράλληλη η συζήτηση, που έχει ανοίξει για "σύμφωνο σταθερότητας", "δημοσιονομική πολιτική" κ.λ.π

Πρακτικά Fed και ECB έχουν το άλλοθι για να δικαιολογήσουν την αναδίπλωση τους, ειδικότερα η Fed σε μία συγκυρία που στην Ουάσιγκτον καταγράφεται η μεγαλύτερη σύγκλιση (συγκριτικά πάντα) μεταξύ "Δημοκρατικών" και "Ρεπουμπλικάνων" .

Σε αυτές τις νέες παραμέτρους αποδίδει μερίδα αναλυτών την θεαματική ανοδική διόρθωση της Παρασκευής.
Ακριβώς αυτή η προεξόφληση ήταν η κινητήρια αφορμή των long, που αποτυπώθηκε για τον S&P500 στο 2,24% (4.384,65) για τον FTSE100 στο 3,92% (7.489,46), για τον DAX στο 3,67% (14.567,23).

Αφορμής δοθείσης, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long επανήλθαν θεαματικά. Με 4,38% για τον ΓΔ, με 5,91% για τον ΔΤΡ, με 4,29% για τον FTSE25 και με 5,51% για τον FTMidCap.

Συναλλαγές, στα 51,167 εκατ. μτχ, τζίρος στα 122,861 εκατ. ευρώ με-συγκριτικά- λίγα πακέτα αξίας 7,260 εκατ. ευρώ.

Αξία συναλλαγών, περί, τα 300 εκατ. στο διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής, με σημαντικό ποσοστό σε intraday πράξεις, επιθετικές κινήσεις πωλητών-αγοραστών στην λογική του buy the dip-buy the blood εκτοξεύοντας στα ύψη τη μεταβλητότητα, ταχύτητα κυκλοφορίας εντολών/ρευστότητας (και "αέρα").

Με γνώμονα (κυρίως) αυτή την προεξόφληση θα συνεχίσουν- το πιθανότερο- traders και επενδυτές με τους long να αποκτούν πλεονέκτημα με ορίζοντα προς την συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 10 Μαρτίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v