Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή πτώση άνω του 4% με το καλημέρα στο Χρηματιστήριο

Μεγάλες πιέσεις με το καλημέρα αναμένονται και στο εγχώριο Χρηματιστήριο, στη σκιά των σκληρών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. Μίνι ξεπούλημα στις διεθνείς αγορές. «Κλειδί» οι κινήσεις στις τράπεζες.

Ισχυρή πτώση άνω του 4% με το καλημέρα στο Χρηματιστήριο

Υπό την πίεση των συνεπειών των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα γίνει το «ταμείο» για τον Φεβρουάριο και το «κλείσιμο βιβλίων» για το πρώτο 2μηνο 2022.

Η πρωινή εικόνα των futures στη Νέα Υόρκη δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους επενδυτές για το πώς θα ξεκινήσει η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά.

Από 2,11% χαμηλότερα, τις 4.289 μονάδες, για τα συμβόλαια του S&P500, την ώρα που οι τιμές χονδρικής στο ρεύμα κάνουν limit up, με τη μεγαβατώρα 13,2% ακριβότερα στα 226 ευρώ.

Με κόστος για την Ευρώπη οι κυρώσεις στις οποίες συμφώνησε και προχωρά η Δύση, με το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης που είναι ο κύριος «αισθητήρας» να δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων.

Ηδη, νωρίτερα, τα futures του DAX παρέπεμπαν σε μίνι ξεπούλημα για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Από 3,11% χαμηλότερα και τις 14.195 μονάδες, με ό,τι αυτό σημαίνει για το αρχικό διάστημα 10:00-10:15 και τον επηρεασμό της στάσης των επενδυτών μέχρι το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συνεδρίαση με αυξημένη ιδιαιτερότητα η σημερινή, καθώς η αποτίμηση των κυρώσεων γίνεται πιεστικά και υπό το βάρος του ότι είναι τελευταία για τον Φεβρουάριο και πρώτου 2μήνου 2022. Πρακτικά αυτό δείχνει να επενεργεί πολλαπλασιαστικά, καθώς αρκετοί θα επιδιώξουν να «κλείσουν θέσεις» ακόμη και με μικρές απώλειες.

Στα καθ' ημάς, κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός -και λόγω αυξημένης βαρύτητας στάθμισης-, με τον ΔΤΡ στις 698,18 μονάδες να διορθώνει μεν 3,42% σε διάστημα εβδομάδας αλλά να αποδίδει 6,13% σε μηνιαίο και 21,44% από την αρχή του έτους.

Πολύ πιθανό, όπως και τις προηγούμενες 2-3 φορές που διόρθωσε ισχυρά η αγορά, κυρίως εγχώριοι θεσμικοί, διαχειριστές και ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια να επιχειρήσουν να «κλείσουν» θέσεις.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως ισάριθμες (2-3) φορές οι πωλητές σε όσο-όσο τιμές τη μία ημέρα, να «κυνηγούν» τιμές στις αμέσως επόμενες, με συνέπεια να μένουν εκτός παιδιάς στις ανοδικές διορθώσεις που ακολουθούν.

Πρακτικά αυτοί, που είτε χάνουν τα λιγότερα είτε βγαίνουν κερδισμένοι είναι όσοι ενεργούν σε διάστημα (τουλάχιστον) εβδομάδας (πλην της τελευταίας) και μακρύτερα.

Ομως απαιτείται αυξημένη προσοχή, καθώς όπως φάνηκε στην περίπτωση (κυρίως) της Coca Cola/HBC, εισηγμένες με μικρότερη ή μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά της Ρωσίας βρίσκονται (εύλογα) υπό πίεση.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης από νωρίς μας έχει δώσει χρήσιμα στοιχεία για τις εισηγμένες που πλήττονται από τις εξελίξεις.

Η μία όψη της κρίσης, καθώς διαμορφώνεται και η άλλη, που συνίσταται στην έξοδο από την αγορά της Ρωσίας επενδυτικών κολοσσών, με ενδεικτική την περίπτωση της Norges Bank. Επίσης της αποεπένδυσης δυτικών ομίλων από ρωσικά συμφέροντα (περίπτωση Shell).

Περιπτώσεις ενδεικτικές της κατάστασης, όπως ραγδαία διαμορφώνεται και που δεν έχει μόνο μία και μοναδική προσέγγιση, αλλά αρκετές και επιμέρους με ιδιαιτερότητες.

Παράμετρος που δεν δικαιολογεί την αγελαία συμπεριφορά που έχουν επιδείξει αρκετοί θεσμικοί στις προηγούμενες 2-3 αναταράξεις της αγοράς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v