Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζουν ταχύτητα οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 915 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης παρά τις αντιστάσεις που καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο κόκκινο βρίσκεται το σύνολο των μετοχών του FTSE 25 καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Ανεβάζουν ταχύτητα οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Θετικό «γύρισμα» στα ευρωπαϊκά, σταθερά στα χαμηλά ημέρας το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η θετική εικόνα στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης ήταν η κύρια αφορμή για να αναλάβουν -εκ νέου- οι αγοραστές από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο.

Σε αντίθετη κατεύθυνση στο ελληνικό χρηματιστήριο οι επενδυτές, καθώς κυρίως βραχυπρόθεσμοι «κλειδώνουν» ετεροχρονισμένα κερδοφόρες θέσεις τους για τον Απρίλιο. Στις 13.831 (0,58%) ο DAX, από τις 4.202 (0,73%) τα futures του S&P500 και σταθερά στα χαμηλά πέριξ των 920 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

Σταθερός ο ρυθμός εντολών σε χαμηλότερες μεν τιμές αλλά με συνεχείς εντολές από την πλευρά των αγοραστών. Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως ναι μεν ενεργούν πωλητές, από την άλλη πλευρά, όμως, αγοραστές απορροφούν μέρος της προσφοράς. Προφανώς οι πρώτοι κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους, οι δεύτεροι τοποθετούνται προσβλέποντας σε υψηλότερες τιμές, στη συνέχεια.

Μέχρι τώρα ο Απρίλιος δικαιώνει τους αγοραστές, κυρίως σε όσους τοποθετήθηκαν σε τραπεζικές μετοχές και δευτερευόντως σε επιλεγμένα blue chips και mid caps.

Στα 45 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, θυμίζοντας πως στη χθεσινή συνεδρίαση ξεπέρασε τα 100 εκατ. συντηρώντας -σταθερά- στα 75 εκατ. τον μέσο όρο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, σε περιβάλλον ευρείας μεταβλητότητας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους.

Σε Mytilineos, Alpha Bank, ETE, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, Eurobank, Lamda Development, Πειραιώς, Motor Oil ο μεγαλύτερος τζίρος, πρακτικά σε μετοχές που στην πλειονότητά τους υπεραπέδωσαν το προηγούμενο διάστημα. Πωλήσεις, πιέσεις στο σύνολο των μετοχών του δείκτη, διευρυνόμενες για τον ΔΤΡ προς τις 650 και για τον FTSE 25 προς τις 2.220 μονάδες, θέτοντας σε δοκιμασία τη δεύτερη γραμμή στηρίξεων (εβδομαδιαίες) και για τους τρεις κύριους δείκτες.

Στα ενθαρρυντικά της ημέρας, που θα μπορούσαν να «τιμολογηθούν» με την πρώτη ανοδική αφορμή, η άνετη κάλυψη της έκδοσης του ομολόγου (επανέκδοση 7ετούς διάρκειας).

Οπως επίσης η νέα (υπο)στήριξη αμερικανικού οίκου, αυτή τη φορά από τη Moody's που «βλέπει» να διατηρούνται οι θετικές προοπτικές για το εγχώριο σύστημα. Στα 3,92 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με απώλειες 1,58% μικρότερες από τις άλλες τρεις. 

Στα 17,98 με 0,50% ο τίτλος του ΟΤΕ, ανθεκτικός και σε αυτή τη διόρθωση της αγοράς. Σε αντίθεση με της ΔΕΗ, που διορθώνει 4,76% στα 7,695 ευρώ.

Στις 12/103 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, απολύτως ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v