Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες είναι οι γραμμές άμυνας, βαρύ κλίμα διεθνώς

Με πτώση στις 920 μονάδες το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός καθώς υπεραποδίδει έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μετοχές-σηματωροί όσες κινήθηκαν κόντρα στη διόρθωση. Τα σήματα της ελληνικής νέας εξόδου στις αγορές.

Χρηματιστήριο: Ποιες είναι οι γραμμές άμυνας, βαρύ κλίμα διεθνώς

Διαδοχικές αναταράξεις εκτός, προσπάθειες εξισορρόπησης εντός. Νέο ξεπούλημα στη Νέα Υόρκη, πάνω από τα 100$ και πάλι το αργό, σε υψηλά 2ετίας το δολάριο και νωρίτερα διόρθωση στις αγορές της Ασίας.

Από τις 13.756 (-1,20%) ο DAX, και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές ξεκινούν με το πλεονέκτημα που απέκτησαν από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης. Με τον Γενικό Δείκτη από τις 938,93 (-1,13%), με τον FTSE25 από τις 2.282,29 (-1,31%), με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 671,39 (-2,88%), με την αξία συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. και με Εθνική, ΟΤΕ, Mytilineos, Alpha Βank και Eurobank να απαρτίζουν την πρώτη 5άδα.

Με απώλειες και οι τρεις τραπεζικές, καθώς ήταν ο κλάδος με τη μεγαλύτερη απόδοση σε διαστήματα εβδομάδος, μηνός, σε χρόνους πρόσφορους για μερικό «κλείδωμα» υπεραξιών. Εκ προοιμίου γνωστό πως θα ήταν ο κλάδος που θα δεχόταν τη μεγαλύτερη πίεση -μετά τη 2ήμερη αργία-, με ζητούμενη, για τους long, την επιβεβαίωση των κοντινών στηρίξεων, όπερ και εγένετο χθες.

Σήμερα, όμως, με το κλίμα στις διεθνείς αγορές βαρύ, προεξοφλείται η -εκ νέου- δοκιμασία τους, με συγκριτικό πλεονέκτημα των αγοραστών τη διάθεση και δεύτερης, χαμηλότερης γραμμής άμυνας, χωρίς να ακυρώνεται η τάση. Φορά που σε διάστημα μηνός παραμένει ανοδική, με τον Απρίλιο να ολοκληρώνεται χρηματιστηριακά μεθαύριο Παρασκευή.

Ωστόσο σημαντικό θέμα της ημέρας, η νέα έξοδος της χώρας στις αγορές. Δεδομένου του κλίματος εκτός, με την απόδοση του 10ετούς, νωρίτερα, οριακά πάνω από το 3%, η επανέκδοση του 7ετούς έχει τη σημασία της. Ο Γιώργος Α. Σαββάκης από νωρίς έχει αναλύσει το θετικό momentum μετά τις αναβαθμίσεις αλλά και τους αντίθετους ανέμους που πνέουν σε αυτή τη συγκυρία στις αγορές. Με το οικονομικό επιτελείο να έχει αντλήσει -ήδη- 3 δισ. με 1,85% τον Ιανουάριο, προσβλέπει σε άλλα 2 με 3 δισ., ακριβότερα μεν, απαραίτητα δε για τη διατήρηση του «μαξιλαριού» στα 40 δισ. Ο αρχικός σχεδιασμός του Οργανισμού αφορούσε σε άντληση 12 δισ. για το 2022.

Κλάδος-κλειδί και σήμερα ο τραπεζικός καθώς υπεραποδίδει έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου (EuroStoxx Banks), αφήνοντας περιθώριο κατοχύρωσης θέσεων με θετικό πρόσημο σε καιρούς ευρύτερης αστάθειας.

Μετοχές-σηματωροί κατ' αρχάς όσες κινήθηκαν κόντρα στη διόρθωση, συγκεκριμένα Jumbo, Mytilineos, Motor Oil, OTE, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Sarantis. Αλλά και βαριά χαρτιά, όπως λ.χ. η Coca Cola/HBC, που συνεκτιμώντας τις πωλήσεις/πιέσεις στο Λονδίνο ενισχύεται η εκτίμηση όσων εξαρχής θεωρούσαν πως το πρόβλημα (λόγω Ρωσίας) ήρθε και θα μείνει για καιρό, δοκιμάζοντας τον όμιλο.

Στα της ευρύτερης αγοράς, την ώρα που η Κομισιόν ανάβει «πράσινο φως» σε Ισπανία, Πορτογαλία για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, στα καθ' ημάς η ΕΒΙΚΕΝ, με έβδομη επιστολή της, επανέρχεται στο μείζον πρόβλημα -το ενεργειακό- για τις επίμονα υψηλές τιμές ρεύματος.

Στα επιμέρους, η ανακοίνωση της Intralot για αμκ ύψους 130 εκατ. λίγο ως πολύ αναμενόμενη, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης της εισηγμένης, η Inform Λύκος εμφανίζει αύξηση πωλήσεων 7,5% το 2021, ενώ για αύριο είναι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Byte.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v