Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κρίσιμα σημεία ισορροπίας για το Χρηματιστήριο

Η εικόνα της αγοράς την τελευταία εβδομάδα και η σύγκριση με τα μεγάλα χρηματιστήρια. Ποιες μετοχές λειτούργησαν ως βαρόμετρο και ποια είναι τα σενάρια επιβεβαίωσης ή διάψευσης του ρητού «sell in May…».

Τα κρίσιμα σημεία ισορροπίας για το Χρηματιστήριο

Με μικρότερη ή μεγαλύτερη άνοδο η τελευταία εβδομάδα, από Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη μέχρι την Αθήνα.
Μετά το ξεπούλημα και την ισχυρή διόρθωση της πρώτης εβδομάδος του Μαϊου, στα χρηματιστήρια οι επενδυτές δείχνουν να βρίσκουν νέα -χαμηλότερα- σημεία ισορροπίας.

Στην πλειονότητα των αγορών (μετοχών, ομολόγων, πρώτων υλών κ.λ.π) διαμορφώνονται επίπεδα, όπου ενεργοποιούνται -εκ νέου-αγοραστές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης. Εάν όντως επιβεβαιωθεί η, μέχρι τώρα, εικόνα των πρώτων δύο εβδομάδων του Μαϊου δεν αποκλείεται να έχουμε την εξαίρεση του κανόνα... sell in May, από την στιγμή που οι αγοραστές στο διάστημα 2-6/5 (συμπληρωματικά 9-13/5) θα πετύχουν καλύτερες τιμές προς το τέλος του μηνός. Θα δείξει στις 12 συνεδριάσεις, που έπονται μέχρι και της Τρίτης 31 Μαϊου.

Από τις 4.023,89 μονάδες ο S&P 500 με οριακά θετικό πρόσημο (0,82%) στην εβδομάδα, μετά τα sell offs της αμέσως προηγούμενης που ανέβασαν σε 8,39% τις απώλειες μηνός, και 15,27% από την αρχή του έτους. Από τις 14.027,95 ο DAX με συν 4,84% σε εβδομαδιαίο, αλλά μείον 0,96% στο μήνα και μείον 11,69% από την αρχή του έτους.

Στα καθ' ημάς, από τις 867,03 ο ΓΔ με το οριακό 0,03% (εβδομαδιαίο), μετά την «βουτιά» κατά 5,65% σε μήνα αλλά την -συγκριτικά πάντα, σε σχέση με τα διεθνή- καλύτερη εικόνα με απώλειες 2,65% από την αρχή του έτους.

Εβδομάδα με αρκετά και σημαντικά ορόσημα η ερχόμενη, καθώς Τρίτη ανακοινώνονται στοιχεία ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στην Ευρώπη, Τετάρτη μεγέθη πληθωρισμού, με την τάση στα διεθνή να επηρεάζεται και από τα νεότερα, που αφορούν στο βήμα προς την... κανονικότητα, που κάνει η Σαγκάη. Η σταδιακή άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που ανακοινώθηκε σήμερα από τον αντιδήμαρχο της μεγαλούπολης (και μεγαλύτερου εμπορευματικού λιμανιού παγκοσμίως) είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τους long.

Για την «αγορά των αγορών» η μικρή αλλά σταδιακή αποκλιμάκωση της απόδοσης του US10Y (2,928%) αποτελεί ένδειξη υπέρ της προσπάθειας των αγοραστών να επανακτήσουν μέρος των σημαντικών απωλειών την πρώτη εβδομάδα Μαϊου.

Με αυτά, ξεκινά η εβδομάδα στο ΧΑΑ μετά την ισχυρή ανοδική διόρθωση της Παρασκευής, με μερική επαναφορά τραπεζικών, blue chips με μέρος mid&small caps να ακολουθούν. «Τρόφιμα-ποτά» (13,75%), «πετρελαιοειδή» (5,26%), «οικιακή χρήση» (1,36%) και «τηλεπικοινωνίες» (1,05%) οι 4 από τους 11 κλαδικούς με θετικό πρόσημο και το 15,03% της Coca Cola να κάνει την διαφορά.

Από τον 25άρη ξεχώρισαν -επίσης με θετικό πρόσημο- Aegean, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Mytilineos, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Sarantis και Eurobank. Η τελευταία στα 0,90 ευρώ με 3,76% την Παρασκευή ήταν η μόνη από τις τέσσερις συστημικές με θετικό πρόσημο στην εβδομάδα

Κλάδος «κλειδί» ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στο μείον 2,39% από την αρχή του έτους απώλειες μικρότερες του 11,94% που καταγράφει ο EuroStoxx Banks. Συγκριτικό πλεονέκτημα η θετική αναφορά του Andrea Enria, για την πρόοδο που έχει γίνει στο εγχώριο banking, σημαντικό μειονέκτημα οι κλάδοι-πρωταγωνιστές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα την Αναστασία Παπαϊωάννου βάσει στοιχείων της Εκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος.

Εξίσου «κλειδιά» ωστόσο δεικτοβαρείς εισηγμένες/μετοχές λ.χ. Coca Cola, OTE που ευνοούνται είτε μέσω της ανακοίνωσης θετικών στοιχείων αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου είτε λόγω επιχειρηματικών/επενδυτικών διεργασιών ενδεικτική η περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Οικονομικά αποτελέσματα και διεργασίες/εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο επενεργούν υπέρ των αγοραστών, σε μία συγκυρία που σε πτωτική αγορά αναζητούνται σημεία ισορροπίες και κεφάλαια μετακυλύονται από εισηγμένες σε άλλες. Αναμφίβολα η επανένταξη της Εθνικής στον MSCI Greece Standard, η είσοδος της Mytilineos που αυξάνουν σε 8 εταιρείες την ελληνική συμμετοχή στο «καλάθι» της MSCI είναι προς την θετική κατεύθυνση.

Δεδομένου, ότι την τελευταία εβδομάδα ο τζίρος παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (99,9 εκατ. κατά 11,2% ενισχυμένος με την αμέσως προηγούμενη) φαίνεται πως στην διάρκεια της διόρθωσης από τις 900,45 (3/5) έως τα "τοπικά χαμηλά" των 844,53 (12/5) άλλαξαν χέρια θέσεις περίπου 90 εκατ. (κατά μέσο όρο). Εάν οι αγοραστές σε αυτό το διάστημα/διόρθωση έχουν τις ανάλογες αφορμές θα επιδιώξουν να συνεχίσουν προς την περιοχή των 887 μονάδων, απ' όπου όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης διέρχεται ο ΚΜΟ 200 ημερών.

Σύμφωνα με τον έμπειρο αναλυτή η αντίδραση του ΓΔ από την ευρύτερη ζώνη τιμών πέριξ των 850 μονάδων συνιστά ενθαρρυντική ένδειξη, πλην όμως η μάχη δεν έχει κερδηθεί-ακόμη- από τους αγοραστές. Για αυτό και η εβδομάδα προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα, με τον όμιλο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να διοργανώνει «ημέρα επενδυτών», αύριο Δευτέρα. Στα 17,38 η μετοχή, μετά το θεαματικό 8,49% της Παρασκευής, που ξαναγύρισε σε long την εβδομαδιαία τάση (1,22%) ενισχύοντας την συνολικότερη σε 27,98% από την αρχή του έτους.

Στα 2,01 δισ. η αποτίμηση, η εισηγμένη θα μπορούσε σε κάποια από τις επόμενες αναθεωρήσεις των δεικτών MSCI να αποτελέσεις «παίκτη» του MSCI Greece Standard. Στα 2,32 δισ. η χρηματιστηριακή αξία της Mytilineos, πλησιάζοντας επικίνδυνα την ΔΕΗ των 2,48 δισ.

Από τους "καυτούς" και επιχειρηματικά/επενδυτικά ο ευρύτερος «ενεργειακός» κλάδος, παραμένει-συγκριτικά- υποτιμημένος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το περιθώριο ενίσχυσης βάσει των προγραμμάτων που υλοποιούνται (και προγραμματίζονται).

Κλάδος αιχμής και ο ευρύτερος «κατασκευαστικός» (των παραχωρήσεων συμπεριλαμβανόμενων) με την είσοδο του ομίλου Motor Oil στο μ.κ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να έχει προσδώσει δυναμική και νεύρο, με σημαντικά κεφάλαια να επενδύονται σε εισηγμένες άμεσου/έμμεσου ενδιαφέροντος. Εύλογη η προσδοκία για διαμόρφωση υψηλότερων τιμών.

Παράλληλα η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, η παρουσίαση εταιρειών σε θεσμικούς φάνηκε, πως μπορεί να κάνει την διαφορά. Συνδυαστικά με την διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων η περίπτωση της Coca Cola είναι ενδεικτική της δυναμικής επαναφοράς, που μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και για έναν όμιλο των 7,70 δισ. Στα 8,02 δισ. η αποτίμηση του ΟΤΕ, με την «ψαλίδα» από το 1,1 δισ. να κλείνει στα 302 εκατ-μέσα σε 9 συνεδριάσεις η «μάχη» των 2 για την πρωτιά είναι ένα από τα στοιχήματα για τη συνέχεια του Μαϊου.

Αποτελέσματα ανακοινώνουν -μεταξύ άλλων- Fourlis, Frigoglass κ.ά., ενώ στην συνεδρίαση της Παρασκευής λήγει η απλή σειρά Μαϊου στην αγορά Παραγώγων. Με premium τόσο η τρέχουσα σειρά (για 1.076 ΣΜΕ κατά 2,32% υψηλότερα) όσο και η επόμενη (για 821 ΣΜΕ κατά 2,38%). Με premium και τα ΣΜΕ στον Δείκτη Τραπεζών, με 2,71% στη σειρά Ιουνίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v