Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα μηνύματα από την ανοδική αντίδραση

Οι συναλλαγές των 120 εκατ. ευρώ και η «αφύπνιση» του τραπεζικού κλάδου μετά τα απανωτά χτυπήματα. Πώς κινήθηκαν οι «εμπλεκόμενοι» στον MSCI. Δεύτερη μέρα ισχυρών κερδών για Coca Cola. H τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: Τα μηνύματα από την ανοδική αντίδραση

Με θετικό βηματισμό και αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν ένα μέρος από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών και με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μηνύματα από την “Άλλη Πλευρά του Ατλαντικού”.

“Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν ως Fed είχαμε αρχίσει την αύξηση επιτοκίων λίγο νωρίτερα. Η μάχη της Fed για να ελέγξει τον πληθωρισμό, θα εμπεριέχει κάποιο πόνο”, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρομ Πάουελ, λίγο μετά την επικύρωση της δεύτερης 4ετους θητείας του στην ηγεσία της Federal Reserve, από τη Γερουσία της Χώρας.

Από την άλλη, η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι “πιστεύει πως η Fed μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση, λόγω της ισχυρής Αγοράς Εργασίας και του ισχυρού Τραπεζικού τομέα”.

Εν τω μεταξύ, δείχνουν να επιστρέφουν σε ανοδική φορά, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Στο 2,90% η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους, στο 3,368% η απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού Κρατικού τίτλου.

Την αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών και το υπερπουλημένο των τελευταίων ημερών, εκμεταλλεύτηκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο και με εφαλτήριο τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις MSCI, επιχείρησε “ράλι ανακούφισης”, αλλά με άγνωστη ημερομηνία λήξεως, αν συνεχιστεί η νευρικότητα την οποία επιδεικνύουν οι Διεθνείς Αγορές.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σημαντικές αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece Standard, ανακοίνωσε ο Οίκος MSCI Inc., με την προσθήκη της Εθνικής και της Μυτιληναίος, ενώ δεν υπήρξε καμία διαγραφή. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Société Générale, οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα τοποθετούνται στα $103 εκατ. και για τη Μυτιληναίος στα $92 εκατ.

Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της Αγοράς της 31ης Μαΐου και θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών συνολικά, αφού η αύξηση κατά 0,03% λόγω της Εθνικής και η αύξηση κατά 0,027% λόγω της Μυτιληναίος θα βελτιώσουν τη στάθμιση της Χώρας κατά 0,06% στον δείκτη.

Εννοείται πως δεν είναι έκπληξη να αναφερθεί ότι της σημερινής αντίδρασης ηγήθηκε, σχεδόν, σύσσωμος ο FTSE25, προεξάρχοντος του Βαρύδεικτου Τραπεζικού κλάδου, ο δείκτης του οποίου ερχόταν από 12 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 20,95%.

Θα ήταν, μάλιστα, σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί ότι με Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν τη συνεδρίαση οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ.

Προσοχή, καθώς όσοι κινούνται με “πυξίδα” την τεχνική ανάλυση, προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις πρωινών θέσεων, μόλις ο FTSE25 δοκίμασε τιμές χαμηλότερα τω 2081 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ωρών).

Στα άξια αναφοράς της ημέρας, εκτός Χ.Α. και η διαφαινόμενη εξομάλυνση των διακυμάνσεων, όπως και η διάθεση αντίδρασης, στην Αγορά των Κρυπτονομισμάτων.

“Στην αρχή ήταν οι τουλίπες. Μετά ήρθε το ‘κραχ’ του 1929. Το 2000 πήραν τη σκυτάλη οι Εταιρίες Πληροφορικής. Το 2008 το Real Estate προσγειώθηκε ‘άγαρμπα’ και τα Σύνθετα Παράγωγα έστειλαν την Παγκόσμια Οικονομία σε βαθιά ύφεση. Ιστορικά η απληστία ήταν πίσω από κάθε ‘φούσκα που σέβεται τον εαυτό της’ και η Αγορά των Cryptos δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση”, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η τεχνολογία του Blockchain έχει μεγάλο ενδιαφέρον και πράγματι μπορεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο στον Χρηματοοικονομικό χώρο. Η ανάπτυξη της ωστόσο ήταν ασύμμετρη και από λίγο έως πολύ άναρχη. Αυτό οδήγησε σε υπερβολές, οι οποίες κάθε φορά εξέπλητταν και τους πιο αισιόδοξους.

Σε μια Αγορά που τρέχει όλοι θέλουν να συμμετέχουν. Πολλοί δε από τους “όλοι” δεν γνώριζαν καν τα στοιχειώδη για το πως λειτουργεί μια Αγορά.

Η κορύφωση της Αγοράς έγινε πάνω από τα $2 τρισ. και ο αριθμός των Κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε τα 10000. Παράλληλα αναπτύχθηκε μια νέα Βιομηχανία Υπηρεσιών με Ανταλλακτήρια και Πλατφόρμες. Όχι ότι παίζει κάποιο ρόλο, αλλά έτσι για την σύγκριση, από τις 195 Χώρες του Πλανήτη ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα 180 ισοτιμίες Νομισμάτων. Άρα οι “miners” κάπου το παράκαναν.

Μια Αγορά που χάνει το ήμισυ της αξίας της σε λίγες εβδομάδες, επιφυλάσσει μερικές ακόμα εκπλήξεις σε δεύτερο χρόνο στους συμμετέχοντες. Ανεξάρτητα αν αυτό που είδαμε ήταν μια φυσική εξέλιξη μιας Αγοράς που το ποτήρι είχε ξεχειλίσει, ή προϊόν μιας ακόμα “συνωμοσίας του Συστήματος” εναντίον των “δυνάμεων της αποκέντρωσης” τα φαινόμενα που καταγράφονται στην οθόνη θα οδηγήσουν με βεβαιότητα σε γεγονότα, που θα καταγραφούν στον πραγματικό Κόσμο.

Κάθε “κραχ” δεν τελειώνει μόνο με ένα γεγονός επώδυνο ταμειακά για τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες, αλλά με ένα γεγονός που έχει ευρύτερο εκτόπισμα στην Κοινωνία: Οι τουλίπες είναι ο λόγος που οι Βρετανοί πήραν την Νέα Υόρκη από τους Ολλανδούς. Το “κραχ” του ’29 βρίσκεται πίσω από την μεγάλη ύφεση και την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη.

Το 2000, $5 τρισεκατομμύρια χάθηκαν από το σκάσιμο της “φούσκας” των dot.coms, οδηγώντας την Αμερικανική Οικονομία σε ύφεση. Το 2008 η Lehman εξαφανίστηκε από το χάρτη.

“Βρισκόμαστε στο μέσον της ψηφιακής χρηματιστηριακής καταιγίδας”, εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., κυριολεκτικά στο “φίνις” ο Γενικός Δείκτης απέφυγε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, με εβδομαδιαία κέρδη 0,03%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 3,79%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει απώλειες 2,95% και ο ΔΤΡ απώλειες 2,39%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. ο ΟΤΕ (8 δισ. ευρώ) και ακολουθούν ΕΕΕ (7,7), ΟΠΑΠ (4,6), Eurobank (3,3), Εθνική (3), ΔΕΗ (2,5), Μυτιληναίος (2,3), Alpha Bank (2,2), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και Jumbo (2 δισ. ευρώ).

Ασφαλώς και δεν αποτελεί είδηση, με τα δεδομένα που αναφέρθηκαν παραπάνω, ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών προσπάθησαν να ηγηθούν της ανοδικής αντίδρασης. Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η σχετική υποχώρησή τους από τα πρωινά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (+1,87%) “σκαρφάλωσε” μέχρι τα 0,9438 ευρώ (+4,87%), της Εθνικής (+1,97%) μέχρι τα 3,454 ευρώ (+7,94%), της Eurobank (+3,76%) μέχρι τα 0,9194 ευρώ (+5,99%) και της Πειραιώς (+3,42%) μέχρι τα 1,24 ευρώ (+3,42%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 576,84 μονάδες (+5,56%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 560,68 (+2,61%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 561,21 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,70%.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση, ο ΔΤΡ θέλει επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 568 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), για να επιστρέψουν οι ελπίδες κίνησης προς τις 599 – 601 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 620 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 644 (ημερήσιο “stop short”), 675 και 719 μονάδες (gap). Αντίθετα, νέα “βουτιά” χαμηλότερα των 550 μονάδων, θα “ανοίξει την καταπακτή”, προς τις 500 – 490 μονάδες, ή και χαμηλότερα.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με έναν έξυπνο τρόπο, που μένει να φανεί αν αποβεί και αποτελεσματικός, επιδιώκουν Invel και Prodea να μετριάσουν το χρόνιο πρόβλημα χαμηλού free float για τη μετοχή της Prodea, κερδίζοντας ταυτόχρονα τη θέση συνεταίρου της Alpha Bank στο project ανάπτυξης και εκμετάλλευσης χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων Ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεσμευτική προσφορά της Κοινοπραξίας Invel - Prodea για το project ‘Skyline’ περιλαμβάνει στα ανταλλάγματα, πέραν των μετρητών, τη μεταβίβαση στην Αlpha Bank ποσοστού 4% με 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Prodea Investments. Πρόκειται για μετοχές Prodea, κυριότητας των Invel Real Estate (Netherlands) και Invel Real Estate BV. Απώτερος μέτοχος των παραπάνω Εταιρειών είναι η Castlelake”.

Ικανοποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν μόνο οι ΕΛΠΕ (-0,57%), ΑΔΜΗΕ (-0,23%), ΕΛΧΑ (-0,39%), ΕΥΔΑΠ (-0,14%), ΟΠΑΠ (-1,22%) και TITC (-0,51%).

Μετά τις ανακοινώσεις MSCI, επόμενο ήταν να βρεθεί “πρώτο τραπέζι πίστα” η μετοχή της Μυτιληναίος (+3,11%), η οποία κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αντιδρώντας στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 18,09 ευρώ (κλείσιμο 26/4). Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο υψηλότερα των 17,99 ευρώ. Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, η πρώτη στήριξη στη ζώνη 15,85 – 15,47 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 15,32 – 15,11 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Να σημειωθεί η ευδιάκριτη υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά των 16,78 ευρώ (+6,61%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της ΕΕΕ (+5,61%), συμπληρώνοντας “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και προσπαθώντας να “αποδράσει” από τα πρόσφατα χαμηλά 26 μηνών. Η μετοχή έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο παραμένει σε ισχύ όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 17,60 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 21,05, 21,20 – 21,34 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και 23,20 ευρώ.

Η είδηση σύμφωνα με την οποία η μετοχή της Jumbo (+3,96%), δεν εξέρχεται από τον δείκτη MSCI Standard Greece ενίσχυσε την διάθεση των αγοραστών και ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αν η μετοχή δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 14,97 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τα 15,22 – 15,49 ευρώ. Η προσοχή στη ζώνη 14,18 – 13,48, μέσα στην οποία στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών.

Αντίθετα, ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στην μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (-0,57%), μετά τις πρώτες ώρες συναλλαγών, από όσους ανέλαβαν βραχυπρόθεσμα “στοιχήματα”, ποντάροντας στην είσοδο της μετοχής στον δείκτη MSCI Standard Greece. Υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο υψηλότερα των 7,17 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 7,01 – 7,03 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, η πρώτη σημαντική στήριξη στα 6,53 – 6,35 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+160%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+50,2%) και ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,2%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Entersoft (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,09 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0855 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα και επειδή η σημερινή συνεδρίαση “σήκωσε αρκετή σκόνη” στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, θα είναι συνετό να προσεχθούν οι τίτλοι που στην προσπάθεια αντίδρασης θα επιδείξουν συνέχεια και συνέπεια.

Έτσι, παρά την θετική μεταβολή, δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΠΑΙΡ (+14,25%), ΦΙΕΡ (+5%), ΙΝΤΕΤ (+2,30%), ΑΒΕ (+3,17%), ΒΙΟΚΑ (+2,80%), ΜΕΡΚΟ (+2,68%), ΕΥΑΠΣ (+2,34%), ΙΛΥΔΑ (+2,16%), ΣΙΔΜΑ (+2,03%), ΑΛΜΥ (+1,40%), ΑΝΕΚ (+11,36%) και ΥΑΛΚΟ (+8,33%).

Περισσότερο από ευδιάκριτη, μέχρι στιγμής, η παρουσία πωλητή στην ΦΒΜΕΖΖ (+1,35%), που “φρενάρει” κάθε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης.

Βγήκε κάποιο “bid” σε Μουζάκη (+16,73%), ΑΑΑΠ (+19,51%), Κυριακούλη (+3,48%), Ελγέκα (+7,97%) και Επίλεκτο (+14,46%).

“Θορυβώδης” επιστροφή αγοραστών στην Intralot (+10,45%).

Προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Cenergy (+9,28%).

Μεταξύ 0,59 και 0,602 ευρώ, άλλαξαν χέρια 15000 κομμάτια στην Foodlink (+5,90%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+6,01%), με σταδιακή αύξηση των συναλλαγών.

Κάτι κινήθηκε σε Παπουτσάνη (+1,18%), Μοτοδυναμική (+0,52%) και Πλαίσιο (+3%).

Αύξησαν συναλλαγές οι ΚΛΜ (+3,34%), Ευρωσύμβουλοι (+3,92%), Λανακάμ (0%) και AS Company (+1,91%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα ιστορικά χαμηλά για την Τρ. Αττικής (+2,86%) και από τα χαμηλά 13 μηνών για την Frigoglass (+2,34%).

Παρουσία πωλητή σε ΚΡΕΚΑ (0%), ΑΚΡΙΤ (0%), ΒΙΟΤ (-11,90%), ΝΤΟΠΛΕΡ (-7,69%), ΦΛΕΞΟ (-5,22%), ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΛΟΓΟΣ (-2,86%), ΕΛΙΝ (-1,43%), ΕΒΡΟΦ (-1,20%), ΕΠΣΙΛ (-0,69%) και ΛΑΒΙ (-2,44%).

Σε χαμηλά 9μηνου ο ΤΖΚΑ (-2,89%), σε χαμηλά 14μηνου τα ΠΛΑΘ (-2,51%) και σε χαμηλά 18 μηνών ο ΙΚΤΙΝ (-1,48%).

Παραμένει σε πλαγιοκαθοδική διάθεση από τα 17,75 ευρώ (κλείσιμο 4/5) η Ελλάδος (-0,95%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Για τον Γενικό Δείκτη και τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 888 – 899 μονάδων (όπου συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών) και η κίνηση προς τις 922, 938 (gap), 944 (gap) και 950 μονάδες.

Αντίθετα αν επιστρέψουν οι πιέσεις και ο Δείκτης επιστρέψει με κλεισίματα χαμηλότερα των 855 – 850, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 843 (ημερήσιο “stop long”), 833 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 817 – 782 μονάδες (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Για την μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο FTSE25 πρέπει να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 2146 – 2172 (σπεύδουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών) και 2202 και να κινηθεί προς 2222 (ημερήσιο “stop short”) και 2281 μονάδες (gap).

Σε αντίθετη περίπτωση, οι στηρίξεις στις 2052 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 1936 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η προσθήκη της ΕΤΕ αλλά και της μετοχής της ΜΥΤΙΛ στον MSCI Greece Standard, χωρίς να υπάρξει καμία διαγραφή, διαμορφώνει προϋποθέσεις για εισροές ύψους $103 εκατ. για την Εθνική Τράπεζα και $92 εκατ. για τη Μυτιληναίος κατά το rebalancing της 31ης Μαΐου και την προσδοκία για άμεση ανοδική αντίδραση”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ανοδική αντίδραση, καθώς κάποιες από τις ανησυχίες για την προοπτική γρηγορότερης νομισματικής σύσφιξης από τη FED έχουν υποχωρήσει, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις δύο μετοχές που εντάχθηκαν στον MSCI Greece Standard, ήτοι Εθνική Τράπεζα και Μυτιληναίος (και οι δύο στις κορυφαίες μας επιλογές)”, σημειώνει η Eurobank Equities.

“Η προσθήκη των Εθνικής Τράπεζας και Μυτιληναίου στον MSCI Greece Standard, μαζί με τα σημάδια σταθεροποίησης των Διεθνών Αγορών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανοδική αντίδραση”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Piraeus Securities.

“Περιμένουμε πως οι ανακοινώσεις από τον MSCI θα έχουν θετική επίδραση στην Αγορά. Η Εθνική Τράπεζα και η Μυτιληναίος θα βρεθούν στο επίκεντρο”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euroxx Sec.

“Η ένταξη των Εθνικής και Μυτιληναίου στον MSCI Greece, θα τραβήξει την προσοχή των επενδυτών”, εκτιμά η Optima Bank.

“Η μεταβλητότητα ήρθε για να μείνει, καθώς οι Αγορές του εξωτερικού καθορίζουν την τάση, τα εταιρικά αποτελέσματα είναι στο επίκεντρο και η προσθήκη της Εθνικής και του Μυτιληναίου στον MSCI θα επηρεάσει επίσης, με μία ανοδική αντίδραση να είναι πιθανή, λόγω και υπερπουλημένων επιπέδων. Επιλεκτικές τοποθετήσεις, το επικρατέστερο σενάριο”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

“Από το μέτωπο των αλλαγών στους δείκτες της MSCI είχαμε το καλύτερο δυνατό σενάριο, με δύο προσθήκες των ΕΤΕ και Μυτιληναίο και καμία διαγραφή. Πιθανή είναι μια ανοδική αντίδραση, με επίκεντρο τον Τραπεζικό κλάδο, αλλά επισημαίνουμε ότι το διεθνές περιβάλλον θα παραμείνει ευμετάβλητο για το ορατό μέλλον, καθώς τα πτωτικά ρίσκα παραμένουν. Η περιοχή των 900 - 920 μονάδων αποτελεί, πλέον, ένα κρίσιμο επίπεδο αντίστασης για τον ΓΔΧΑ”, όπως επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Για να πετύχει η Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ, εκτός από μεγάλες αμοιβές έπρεπε να γίνει και μία εισαγωγή στον MSCI. Το πως το κατάφερε σε τόσο γρήγορο διάστημα και μάλιστα στο καλύτερο timing, είναι αξιοθαύμαστο. Να θυμηθούμε ότι στο τελευταίο rebalancing του MSCI (16/11), η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 10,32 ευρώ και έκτοτε ο τίτλος πέφτει μανιωδώς. Τυχαία λοιπόν το ίδιο διάστημα ο τίτλος του Μυτιληναίου έχει άριστη συμπεριφορά, καταγράφοντας και νέο ιστορικό υψηλό. Χθες μάθαμε ότι ΜΥΤΙΛ και ΕΤΕ μπαίνουν στον MSCI Standard Greece. Να θυμίσουμε ότι τα funds είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν τις σταθμίσεις του MSCI. Το πιο πιθανό είναι, ότι όσοι ήξεραν την σειρά και τους χρόνους για τους εν ανάγκη αγοραστές, να αλλάζουν τις σταθμίσεις στον κλάδο μέχρι την αναδιάρθρωση του MSCI, στις 31/5. Έχει παρατηρηθεί ότι οι εκροές, ή οι εισροές γίνονται σε χαμηλά, ή υψηλά αντίστοιχα επίπεδα και αμέσως μετά ακολουθεί μία ανάποδη κίνηση για κάποιο διάστημα. Όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες, με τα οικονομικά δεδομένα να παραμένουν τα ίδια για τις Εταιρείες”, σύμφωνα με την άποψη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Ο Γενικός δείκτης ξεκίνησε την εβδομάδα με απώλειες, φτάνοντας την Πέμπτη κάτω από τις 850 μονάδες, λόγω αρνητικού κλίματος στο εξωτερικό”, όπως υπενθυμίζει η Merit Sec.

Το κλίμα ανεστράφη την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση της εισαγωγής της ΕΤΕ και του Μυτιληναίου στον δείκτη MSCI Greece Standard, όπως και των αποτελεσμάτων της EEE, τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα την αλλαγή τάσης και το προβάδισμα να δίνεται στους αγοραστές.

Για την πορεία του Γενικού Δείκτη την επόμενη εβδομάδα θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι οι πιθανότητες να συνεχιστεί η αντίδραση στα Ξένα Χρηματιστήρια είναι μικρή, συνεπώς και στην Ελλάδα. Πιθανή κίνηση και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 874 μονάδων, θα δώσει συνέχεια του θετικού κλίματος την ερχόμενη εβδομάδα.

Τo Σάββατο 14/5 το Κυβερνών Κόμμα της Φιλανδίας θα τοποθετηθεί για την ένταξη της Χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά θα λάβει χώρα και η σχετική ψηφοφορία έγκρισης του αιτήματος στην Φινλανδική Βουλή, πριν κατατεθεί και επίσημα το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα η απόφαση αυτή της Φινλανδίας, εκτιμάται πως θα συμπαρασύρει και τη Σουηδία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι “η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οπωσδήποτε αποτελεί απειλή για τη Ρωσία”. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει προειδοποιήσει με πολύ ισχυρά αντίποινα τόσο πολιτικά, όσο και στρατιωτικά.

Την Τετάρτη 18/5 θα ανακοινώσει ο Όμιλος Fourlis τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου.

Σημαντικές αλλαγές έγιναν χθες στον δείκτη MSCI Greece, που θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών συνολικά, αφού η αύξηση κατά 0,03% λόγω της ΕΤΕ και η αύξηση κατά 0,027% λόγω της ΜΥΤΙΛ θα βελτιώσουν τη στάθμιση της Χώρας κατά 0,06% στο δείκτη.

Οι βασικοί κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουν οι επενδυτές την προσεχή περίοδο είναι οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, οι εξελίξεις στο θέμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως και το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας - Ευρώπης για την παροχή Φυσικού Αερίου.

Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν τις συνεχείς διακυμάνσεις, όπως και τις αλλαγές τάσης, ακόμη και μέσα στην ημέρα, οι οποίες πιθανώς να έχουν ως αποτέλεσμα τη φθορά των χαρτοφυλακίων.

“Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας για αγορά σε μεγάλες διορθώσεις και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι οι μετοχές των Εurobank, ΟΠΑΠ, Byte, Μοτοδυναμικής και Jumbo”, υπενθυμίζει η Merit Sec.

“Σε ιδιαίτερα νευρικούς ρυθμούς κινήθηκε το Χρηματιστήριο την εβδομάδα που πέρασε, καθώς τα νέα από τον πληθωρισμό, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά μπορούν να θεωρηθούν”, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από την FED για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχουν τιμολογηθεί στις υπάρχουσες εισηγμένες εκδόσεις σταθερής απόδοσης, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει να τιμολογείται και σε νέες εκδόσεις Κρατικών και Εταιρικών τίτλων.

Η Αγορά αναμένει το προσεχές διάστημα, η αύξηση του κόστους δανεισμού να περάσει και στις χορηγήσεις προς τις Επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τα περιθώρια κέρδους, την απαιτούμενη απόδοση νέων επενδύσεων, αλλά και την χρηματοδότηση εγχειρημάτων εξαγορών.

Εκτός από το κόστος χρήματος, η αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών, επιδρώντας στην θεωρητική δίκαιη τιμή τους, περιορίζοντας έτσι το δυνητικό ανοδικό περιθώριο.

Την ίδια στιγμή η σημαντική πτώση που επικρατεί στην Αγορά Κρυπτονομισμάτων, δημιουργεί σοβαρά “απόνερα” και φόβους εξάπλωσης των πιέσεων και στις Οργανωμένες Αγορές.

Αν και η Παρασκευή ήταν μια ημέρα εκτόνωσης της πίεσης εντός και εκτός των τειχών, το χρηματιστηριακό περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά ασταθές, καθώς καμία άλλη εξέλιξη δεν οδήγησε σε αποφόρτιση των εκκρεμοτήτων που οδηγούν αυτή την περίοδο τις επενδυτικές αποφάσεις και συντηρούν το κλίμα επιφυλακτικότητας.

Το πρώτο σετ από τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου των Εισηγμένων Εταιρειών, αντανακλά την πίεση των περιθωρίων κερδοφορίας από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των Α’ Υλών σε μικρότερο, ή μεγαλύτερο βαθμό ανάλογα το είδος της Εταιρείας.

Η δραστηριότητα δείχνει να μην έχει επηρεαστεί, ενώ η ρευστότητα διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Αν δεν αλλάξει κάτι πολύ σύντομα, οι Εισηγμένες και δη οι Εμπορικές Εταιρείες θα κληθούν να απαντήσουν στο δίλλημα “μερίδιο Αγοράς, ή κερδοφορία” αφού το κόστος πωληθέντων θα αρχίσει να γίνεται απαιτητικό, ως προς τις εξοικονομήσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ικανότητες, ή πλεονεκτήματα προς τους πελάτες, ή τους προμηθευτές. Τα δύσκολα επομένως είναι μπροστά και επιβάλλουν πολύ πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής μετοχών, που θα λαμβάνουν υπόψη τις χρηματοοικονομικές αντοχές, την επιλογή μιας φόρμουλας διαχείρισης που θα προστατεύει τον κύκλο εργασιών και παράλληλα θα αφήνει κάποια ικανοποιητική κερδοφορία, καθώς και το ιστορικό αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων στο παρελθόν.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε από τις 850 μονάδες, που διατήρησαν τις ιδιότητές τους ως επίπεδο στήριξης της Αγοράς.

Η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμα, ωστόσο μια πρώτη αντίδραση επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του επιπέδου. Το τεχνικό ζητούμενο για να γυρίσει η τάση σε ανοδική είναι οι 887 μονάδες, από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών.

Προς το παρόν κανένας τεχνικός δείκτης δεν έχει δώσει σήμα αγορών, τα ωριαία διαγράμματα έχουν αποφορτιστεί από τις έντονες υποτιμήσεις, ενώ οι ταλαντωτές σε επίπεδο ημέρας βρίσκονται σε ουδετερότητα.

Το θετικό σενάριο για την Αγορά θα ήταν μια αργή - πλάγια συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς η προσφορά δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης.

Αντίθετα η διάσπαση των 850 μονάδων θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των χαμηλών του περασμένου Μαρτίου, δοκιμάζοντας τιμές πέριξ των 800 μονάδων.

Η ετυμηγορία για την πορεία της τάσης την επόμενη εβδομάδα, είναι οριακά υπέρ των αγοραστών, υπό την αίρεση της διατήρησης του επιπέδου των 850 μονάδων.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου και οι παρουσιάσεις των Εισηγμένων Εταιρειών συνεχίζονται, επιβραδύνοντας ρυθμό την προσεχή εβδομάδα.

Στις κυριότερες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ξεχωρίζουν αυτές των Fourli (17/05) και Frigoglass (19/05), ενώ ο όμιλος της Τέρνα Ενεργειακή διοργανώνει “ημέρα επενδυτών” την προσεχή Δευτέρα.

Στο εξωτερικό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις των πρώτων στοιχείων για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου στην Ευρώπη την προσεχή Τρίτη, καθώς και στοιχείων πληθωρισμού Απριλίου σε Μ. Βρετανία και Ευρώπη την προσεχή Τετάρτη.

“Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Μάιο”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης Ευρώπη και Wall Street.

Προσπαθεί να αντιδράσει το Πετρέλαιο, χωρίς δυναμική το Ευρώ.

Όλο και χαμηλότερα ο Χρυσός, ενώ η εικόνα θα επιδεινωθεί αν κλείσει χαμηλότερα των 1800, προσπαθεί να αντιδράσει το Ασήμι, προς τα $30500 αντιδρά το Bitcoin προς τα $2090 το Ethereum.

Κατά 1,8% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή Ευρωζώνης τον Μάρτιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν και κατά 1,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, κινήθηκε αρνητικά κατά 0,8% στην Ευρωζώνη και ανοδικά κατά 0,7% στην ΕΕ.

Παγώνει προσωρινά το deal εξαγοράς του Twitter από τον Έλον Μασκ, όπως ενημέρωσε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Κοινωνικό Δίκτυο.

Πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Μάιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 59,1 μονάδες, από 65,2 τον Απρίλιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 64 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Θετικά αλλά όχι εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς για τους αναλυτές των Goldman Sachs, JP Morgan και BofA (credit report), οι οποίοι συνέχισαν να προτείνουν ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή της Τράπεζας, με τιμή – στόχο τα 1,80 ευρώ ανά μετοχή οι δύο πρώτοι και “market weight” σύσταση για το ομόλογο Τier2 με κουπόνι 5,5%, από την BofA.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 873,55 (+3,20%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 866,56 (+2,37%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 867,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,43%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων, έφθασε στα 119,7 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΛΑΚΡ, ΣΑΡ), ενώ ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το “κόκκινο” οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Σαράντης και ΤΕΝΕΡΓ και στο χαμηλό οι ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικής αντίδρασης, ολοκληρώθηκε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.758 συμβόλαια).

Στα 2.702 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.702 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.897, 1.076 για τον Μάιο και 821 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.090,25), κινήθηκε μεταξύ 2.048 και 2.108 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 552,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (28.886 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (13.936), Εθνική (10.875), Eurobank (4.116), Πειραιώς (3.664), ΔΕΗ (918), Μυτιληναίο (937), Τέρνα Ενεργειακή (512), Cenergy (367), Lamda Development (111), ΕΕΕ (251), Ελ. Πετρέλαια (210) ΓΕΚ (174), Motor Oil (215), MIG (100).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 119.100, Πειραιώς 28.586, Εθνική 27.169, MIG 30.264, Eurobank 34.194, ΔΕΗ 14.376, Cenergy 10.043.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                            Name of Issuer                   NSP              Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.457.776 τεμ., (από 60.587.985 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.008.662 τεμ. (1.981.162), Eurobank 41.919.072 τεμ. (43.869.072), ΟΠΑΠ 1.325.723 τεμ. (1.325.723), Εθνική 5.861.100 τεμ. (5.861.100), Πειραιώς 3.622.759 τεμ. (3.628.922), ΟΤΕ 1.327.463 τεμ. (1.357.375), ΑΔΜΗΕ 1.985.144 τεμ. (1.991.849).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v