Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Αυξημένα αντανακλαστικά απαιτείται να δείξουν οι επενδυτές, με την προσοχή και στις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό. Το εύρος διακύμανσης για δείκτες και μετοχές. Τα δεδομένα για ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη

Επέστρεψαν οι πωλητές στη Wall Street, για διήμερο-φωτιά προετοιμάζονται οι traders στις αγορές.
Από Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, είναι τα δυσοίωνα σενάρια για πληθωρισμό, η εκρηκτική άνοδος των τιμών σε όλα τα μέτωπα, που απαιτούν αυξημένη προσοχή και ετοιμότητα.

Στις 4.115,77 (-1,08%) ο S&P500 χθες βράδυ, οριακά χαμηλότερα η προθεσμιακή αγορά, από τις 14.445,99 (-0,76%) ο DAX και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο.

Από τις 893,82 (0,23%) ο Γενικός Δείκτης, τις 2.162,51 (0,22%) ο FTSE25, τις 601,48 (-0,84%) ο Δείκτης Τραπεζών και από τις 1.399,44 (-0,72%) ο FTMidCap.

Συναλλαγές 17,358 εκατ. μτχ., τζίρος 61,963 εκατ. ευρώ, με ΔΕΗ (6 ευρώ), ΟΤΕ (17,47), Alpha Bank (0,9682), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (18,50) και ΟΠΑΠ (14,28) να απαρτίζουν την πρώτη 5άδα.

Δύο λεπτομέρειες από το χθεσινό «κλείσιμο» για ισάριθμες περιπτώσεις εισηγμένων/μετοχών που συζητήθηκαν στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Η μετοχή της ΔΕΗ «έκλεισε» ακριβώς στα 6 ευρώ, με ένα πακέτο για 195.000 τμχ. να περνά στα 5,97 με χαμηλό ημέρας τα 5,83 ευρώ. Και η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από το 6,96% στο ισχνό 0,54%, με στοχευμένες εντολές.

Βραχυπρόθεσμα, εκτός, κυριαρχούν η συνεδρίαση της ΕΚΤ, η ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού με ορίζοντα την Τρίτη-Τετάρτη, οπότε και η ανάλογη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Εντός, το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει δείκτη τιμών που θα ξεπερνά το 11%, σε υψηλό 29ετίας. Με διψήφιες αυξήσεις/επιβάρυνση σε είδη διατροφής και καύσιμα.

Εύλογο το ενδιαφέρον εάν και σε ποιο βαθμό έχουν τιμολογηθεί αυτά επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

Μία πρώτη προσέγγιση επιχειρεί ο Στέφανος Κοτζαμάνης, για τους 3+1 λόγους που ανεβάζουν το κόστος χρηματοδότησης καθώς είναι και τα νομισματικά/επιτοκιακά που συνδιαμορφώνουν την τάση.

Εύλογη η προσοχή στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με το ελληνικό 10ετές στο 3,964%, με το ιταλικό στο 3,494% και τη διαφορά του από το γερμανικό (1,3610%) στο μεγαλύτερο εύρος των τελευταίων ετών. Spread που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στην Κριστίν Λαγκάρντ για το πώς υποχρεώνεται να ενεργήσει.

Σε αυτό το περιβάλλον, είναι ο Steven Hanke (Johns Hopkins) που με συνέντευξή του (στον Τάκη Μίχα) έρχεται να απαντήσει σε όσους «βολεύονται» να αποδίδουν όλα τα δεινά της εποχής στην εισβολή της Ρωσίας.

Ενεργειακό, νομισματικό, επισιτιστικό προϋπήρχαν, απόρροια (κυρίως) της επιθετικά χαλαρής πολιτικής των Κεντρικών, ειδικότερα της Fed, με τις εξελίξεις στο ουκρανικό να παροξύνουν -περαιτέρω- τα προβλήματα.

Πώς ενεργεί η Αθήνα; Στο πλαίσιο του εφικτού πάντα, η Ελενα Λάσκαρη έχει το ρεπορτάζ για τα κυβερνητικά σχέδια για επιπλέον επιδοτήσεις στα καύσιμα. Αρκούν; Προφανώς και όχι, ωστόσο αμβλύνουν -όσο γίνεται- το πρόβλημα, με ζητούμενο να παραμείνουν «όρθια» κοινωνία-οικονομία/επιχειρηματικότητα. Εχει σημασία και επενδυτικά καθώς τα μεγέθη πρώτου τριμήνου των εισηγμένων ήταν ενθαρρυντικά, οι ενδείξεις Απριλίου-Μαΐου ικανοποιητικές, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα πολλών εταιρειών. Απαραίτητη για τη συνέχεια, που προοιωνίζεται ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά με 2+1 «χαρτιά» που εάν βγουν, θα μετρήσουν και χρηματιστηριακά. Τουρισμός, εξωστρέφεια/καινοτομία και επενδυτικά προγράμματα/επιχειρηματικές συμφωνίες.

Από αυτή την άποψη έχουν σημασία η υπογραφή (χθες) για το Καζίνο στο Ελληνικό, το ενδιαφέρον funds για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (Bloomberg), οι ενθαρρυντικές προβλέψεις των επιτελών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων, οι επιμέρους ενέργειες, διεργασίες στο εγχώριο επιχειρείν.

Τεχνικά, για τον ΓΔ το βραχυπρόθεσμο εύρος διακύμανσης διαμορφώνεται από τις 904 έως τις 880 μονάδες.

Στηρίξεις για ΔΤΡ στις 590 και για FTSE25 στις 2.145 μονάδες. Μετοχές-κλειδιά, ΟΤΕ (17,47), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (18,50), Alpha Βank (0,9682) από τα τραπεζικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v