Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε συμπληγάδες το Χρηματιστήριο

Αναζήτηση κινήσεων, μετά το άγριο σφυροκόπημα. Σε διάστημα μιας εβδομάδας, οι απώλειες φτάνουν 7,9% (ΓΔ), 8,4% (FTSE 25), με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο και τον σχετικό δείκτη να γκρεμίζεται 11,7%. Τι σημαίνει ο ορίζοντας «τριπλής λήξης» στα παράγωγα.

Σε συμπληγάδες το Χρηματιστήριο

Σε αναμονή της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια και της έκτακτης συνεδρίασης της ΕΚΤ μετά το sell off στα ομόλογα του Νότου βρίσκονται οι αγορές, από τη Wall Street χθες, τις ασιατικές τα ξημερώματα σήμερα, συνακόλουθα τις ευρωπαϊκές.

Σε ανάλογη κατάσταση οι επενδυτές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το χθεσινό ετεροχρονισμένο
ξεπούλημα στο συντριπτικό μέρος του ταμπλό, με επιθετικές ρευστοποιήσεις και τραυματικές απώλειες ακόμη και για ισχυρές, υγιείς εταιρείες.

Από τις 3.739 μονάδες τα futures του S&P500, με κοινή εκτίμηση πως το παιχνίδι -κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα- κρίνεται από το ύψος του επιτοκίου που θα ανακοινώσει η Fed.

Ετοιμη για επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τους Financial Times, με το ενδεχόμενο του 0,75% να τιμολογείται ανάλογα τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις.

Στο 9,24% η διόρθωση για τον «δείκτη των δεικτών» σε διάστημα εβδομάδας, ευρεία και με ένταση, θα δικαιολογούσε μία -τεχνικής μορφής- ανοδική διόρθωση. Σε αυτή την περίπτωση -και μόνο- θα δίνονταν ανάσες στους long, που όσον μας αφορά μετρούν απώλειες 7,94% (ΓΔ), 8,39% (FTSE 25), με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο, καθώς για τον ΔΤΡ φτάνει το μείον 11,65%, πάντα σε διάστημα εβδομάδας.

Σήμερα-αύριο κρίνεται το βραχυπρόθεσμο, με την τεχνική ανάλυση να δείχνει πως όσο ο S&P 500 κυμαίνεται χαμηλότερα των 3.900 μονάδων, η τάση είναι επιθετική.

Τεχνικά πάντα -σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη- από την περιοχή των 3.715-3.730 μονάδων θα μπορούσε να βγει αντίδραση -ανοδική διόρθωση, επί της ουσίας-, πλην όμως απαιτείται αυξημένη προσοχή καθώς ο δείκτης βλέπει προς τις 3.500 μονάδες.

Συνεπώς προσοχή, ακόμη και εάν ενεργοποιηθεί αναστροφή στη Νέα Υόρκη, που θα λειτουργούσε σαν αφορμή για ανάλογο «γύρισμα» από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα.

Από μία άποψη, θα διευκόλυνε όσους είναι τοποθετημένοι στα Παράγωγα, με ορίζοντα την «τριπλή λήξη» της Παρασκευής.

Στα 1.545 τα Συμβόλαια (του δείκτη) σε discount 4,35% για την τρέχουσα σειρά Ιουνίου. Και 621 ΣΜΕ σε ανάλογη κλίση 4,29% για τον Ιούλιο.

Ξεπούλημα με ένταση και αδιακρίτως σε όλο το εύρος του ταμπλό, απόρροια της ενεργοποίησης αναγκαστικών πωλήσεων, του εσπευσμένου «κλεισίματος» θέσεων συνδυαστικά με την κάλυψη κωδικών μόχλευσης.

Από τα πιο βίαια και σύντομα σε διάρκεια, εδώ και μήνες, παρασύροντας μετοχές εισηγμένων που κατά γενική εκτίμηση -και βάσει των μεγεθών τριμήνου/προοπτικών για το 2022- αποτιμώνται, πλέον, σε ελκυστικά επίπεδα. Υπό Κ.Σ. όμως, γιατί η συγκυρία, η περίοδος είναι ιδιαίτερη, με κύρια χαρακτηριστικά την ένταση και την ταχύτητα.

Ασφυκτική η πίεση στην «αγορά χρήματος», πέραν του ενεργειακού/πληθωριστικού βάρους που βαρύνουν τα οικονομικά των εισηγμένων.

Αλλωστε η κατακόρυφη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων (ειδικότερα από το μεσημέρι της Πέμπτης/στη διάρκεια της ομιλίας της Κριστίν Λαγκάρντ) είναι ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Προφανώς και μας αφορά (ως οικονομία, επιχειρηματικότητα), πλην όμως δεν είναι το ελληνικό χρέος το πρόβλημα αλλά το ιταλικό (περισσότερα στον Εκηβόλο).

Από αυτή την άποψη, κάποιος πιο ψύχραιμος θα άρχιζε να συνεκτιμά τις διορθωμένες αποτιμήσεις με την υπέρβαση των εσόδων, που ξεκλειδώνει νέα μέτρα, με... μέτρο, όπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, με την επαναφορά της κίνησης στα αεροδρόμια στα επίπεδα της χρονιάς-ρεκόρ του 2019, σύμφωνα με την Εύα Δ. Οικονομάκη.

Αυτά για κάποιον που μπορεί να δει λίγο πιο πέρα και συγκριτικά πάντα για ένα χρηματιστήριο που η αποτίμηση των εισηγμένων δεν ξεπερνά, συνολικά, τα 60 δισ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v